שר החוץ המצרי סמאח שוכרי הגיע היום (ראשון) לביקור בישראל ונפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. ביקורו של המצרי גרר כצפוי ביקורת חריפה מצד מתנגדיו של הנשיא א-סיסי, אולם נשמעו גם קריאות תמיכה בביקורו ומרבית כלי התקשורת המצריים ומאמרי המערכת ביומונים במצרים סיקרו את מסעו של שוכרי לישראל בצורה אוהדת.
בחלק ממאמרי המערכת אף היטיבו לתאר את ראש ממשלת ישראל נתניהו כמנהיג אזורי חזק שיכול להוביל מהלך מדיני מול הפלשתינים ואף לסייע בכינון ברית אזורית במזרח התיכון נגד המלחמה בטרור.
סוכנות הידיעות הפלשתינית "מען" ציטטה גורמים מצריים בכירים בקהיר שמסרו כי ביקורו של שר החוץ המצרי בישראל ופגישותיו עם נתניהו "נעשו בהנחיית נשיא מצרים א-סיסי ונועדו בעיקר לקדם את הסוגיה הפלשתינית והאפשרות לחידוש המשא-ומתן עם ישראל".
בדיווח הודגש כי שוכרי ביקר לפני כשבועיים ברמאללה שם נפגש עם יו"ר הרשות הפלשתינית אבו מאזן, עימו דן במאמצים לחדש את תהליך השלום מול ישראל באמצעות כינוס ועידת שלטון אזורית שתיערך במצרים או בירדן. בוועידה, כך על-פי הדיווח, ישתתפו ישראל והפלשתינים, ונציגים אזוריים ובינלאומיים כגון סעודיה ומדינות המפרץ הפרסי, וכן ארה"ב ומדינות מרכזיות בגוש האירופי.
עם זאת, גורמים מצריים בכירים במשרד החוץ בקהיר מסרו ל"ישראל היום", כי מלבד הדיון בסוגיה הפלשתינית, שוחחו נתניהו ושוכרי על המתיחות ביחסים בין אתיופיה למצרים. גורם מצרי בכיר אמר ל"ישראל היום" כי "לבקשת הנשיא המצרי א-סיסי, ראש ממשלת ישראל נתניהו פעל להפשרת היחסים בין אדיס אבבה לקהיר".
עוד ציין הגורם המצרי כי נתניהו עדכן את אורחו בהסכם בין ישראל לטורקיה ובכל הנוגע למעמדה ופעילותה של טורקיה ברצועת עזה. היחסים בין אנקרה לקהיר עלו על שרטון לאחר הדחתו של איש "האחים המוסלמים", הנשיא לשעבר מורסי, בו תמך נשיא טורקיה ארדואן, ובקהיר לא היו שבעי רצון מהתחזקות מעמדה של טורקיה ברצועת עזה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
בהצהרה שמסר שוכרי לאחר שנפגש עם נתניהו הוא אמר: "הביקור שלי בישראל מגיע בזמן קריטי לאזורינו. הסכסוך הישראלי פלשתיני גבה קורבנות רבים ומחץ את תקוותיהם של מיליוני פלשתינים למדינה עצמאית על בסיס גבולות 67.
"כמו כן, פגע הסכסוך בשאיפותיהם של מיליוני ישראלים לחיות בשלום ובביטחון, כאשר הטרור ממשיך ומהווה איום קיומי על המזרח התיכון והעולם החופשי כולו. איש לא חסין ממפגעי הסכסוך. בנוסף, הקונפליקטים באזור יצרו משבר הומניטארי קשה המאיים על יציבות המזרח התיכון כולו.
"הביקור שלי היום בישראל הוא המשך האחריות המצרית לשלום בין הישראלים לפלשתינים. ביקורי בישראל הנו המשך לחזונו של הנשיא א-סיסי אותו הוא פירט בנאומו ב-17 במאי, למען שלום בין שני העמים ולסיום הסכסוך, שיביא לשיפור משמעותי ביציבות האזורית.
"מצרים נותרה והיתה מי שמוכנה לעזור למען השגת יעד זה ואנחנו מעריכים את האמון של שני הצדדים ושל הקהילה הבינלאומית. ככל שהסכסוך מתארך, כך גם מתרחק השלום, ומאז הפסקת השיחות ב-2014, ההידרדרות באזור נמשכת מבחינה הומניטארית וביטחונית. השלום הולך ומתרחק, כאשר הסכסוך נמשך.
"לא ניתן עוד לומר שהסטטוס קוו הוא הדבר הטוב ביותר שניתן להשיג. המצב הנוכחי אינו יציב ואינו בר קיימא, ולא תואם את התקוות של העמים באזור ובעולם. החזון של שתי המדינות אינו מופרך. יש ריבוי רעיונות שהציעו להפוך אותם למציאות, במיוחד את היוזמה הערבית. עם זאת, ליישום היוזמה נדרשים צעדים משמעותיים לבניית אמון", אמר שר החוץ המצרי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו