"כל יום שעובר גורם נזק חמור יותר". מתקן טיהור השפכים. צילום: ירוק עכשיו

אחרי 16 שנים של עיכובים משפטיים: מתקן טיהור השפכים באזור עפרה יחל לפעול

זו השנה השנייה מאז התחייבות המדינה לבג"ץ על הפעלת מתקן טיהור השפכים • המתקן נבנה בשנת 2009 במימון המדינה, אך לא הופעל בעקבות בעיות משפטיות • כעת, פורסם מכרז להפעלתו בפועל • מנכ"ל עמותת "ירוק עכשיו": "נמשיך לעקוב, כל יום שעובר גורם נזק חמור יותר"

[object Object]

אחרי 16 שנים של סחבת, ובשנה השנייה מאז התחייבות המדינה לבג"ץ על הפעלת מתקן טיהור השפכים - פורסם כעת מכרז להפעלת המתקן באזור עפרה. המתקן נועד לשרת את תושבי היישוב עפרה שבבנימין וחמישה כפרים ערביים בסביבה, וישמש כצעד חשוב במאבק בזיהום הקרקע ומי התהום שנגרם כתוצאה מהזרמת ביוב גולמי לאזור.

צעד חשוב במאבק בזיהום הקרקע ומי התהום. השפכים בעפרה, צילום: ירוק עכשיו

המתקן נבנה בשנת 2009 במימון המדינה אך לא הופעל בעקבות בעיות משפטיות. לאחר שהתברר כי הוא ממוקם על קרקע פרטית, עוכב תהליך ההפעלה בעקבות עתירה של ארגוני שמאל לבג"ץ - אשר הורה שההפעלה תתבצע רק לאחר הליך של הפקעת קרקע. ההפקעה הושלמה רק בשנת 2019, אך המתמודד עם הזיהום - המתקן - עמד חסר תועלת עוד שנים רבות.

אחרי 16 שנים, הופעל המכרז להפעלת מתקן טיהור השפכים באזור עפרה, צילום: ירוק עכשיו

לאחר שנים בהן לא הוסדר המצב, המשיך המתקן לעמוד ללא שימוש, בעוד ביוב גולמי מהיישוב עפרה והכפרים הערביים הסמוכים ממשיך לזהם את האזור. על רקע מצב זה, עתרה בשנת 2021 מועצת בנימין יחד עם עמותת "ירוק עכשיו" לבג"ץ בבקשה לחייב את המדינה להפעיל את המתקן. בית המשפט הביע זעזוע מהתמשכות ההליכים והורה להאיץ את המכרז להשלמת הפעלת המתקן. כעת, אחרי שנתיים נוספות של עיכוב, פורסם המכרז על ידי קמ"ט איכות הסביבה במינהל האזרחי.

ישראל גנץ: "שיקולים פוליטיים מנעו את הפעלתו". השפכים בעפרה, צילום: ירוק עכשיו

ברק וורקר, מנכ"ל עמותת "ירוק עכשיו", בירך על המהלך ואמר: "נמשיך לעקוב אחרי התהליך ולוודא שהמתקן יפעל כמתוכנן. כל יום שעובר גורם נזק חמור יותר לאזור, והשפעתו מרחיקה מעבר לסביבה הקרובה".

ראש המועצה האזורית בנימין, ישראל גנץ, הוסיף: "לאחר השקעה כספית עצומה בהקמת המתקן, שיקולים פוליטיים מנעו את הפעלתו והביאו לזיהום סביבתי חמור. אנו מקווים שכעת יינתן לנו אישור להפעלת המתקן בהקדם, כדי למנוע נזקים נוספים לתושבים ולסביבה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו