מחקר: רק תעשיות הבקר והאורז לבדן יגרמו להתחממות מסוכנת של כדור הארץ

על פי המחקר שפורסם ב-Nature Climate Change, רמת הייצור הנוכחית של בשר, חלב ואורז לבדם יגרמו להתחממות גלובלית של 0.7 מעלות צלזיוס • על פי החוקרים, קיצוץ צריכת הבשר במדינות עשירות, לרמה המומלצת מבחינה רפואית, יצמצמו את הפליטות של ענפים אלו ב-55 אחוז

התחממות הגלובלית (להמחשה), צילום: GettyImages

סיבה לדאגה? על פי המחקר שפורסם ב-Nature Climate Change, ללא התמודדות עם תחום המזונות עתירי פליטת גז המתאן, לא יהיה ניתן לעצור את התחממות כדור הארץ ואת הנזקים שייגרמו לאנושות עקב עלייה ממוצעת של מעלה וחצי מעל רמת החום הממוצעת ששררה בכדור הארץ לפני המהפכה התעשייתית.

החוקרים בחנו 94 סוגים של מזונות מרכזיים בתפריט של האנושות וזאת כדי לראות מה ההשפעה שלהם על הסביבה.

זיהום האוויר, צילום: Getty Images

המסקנות מראות כי רמת הייצור הנוכחית של בשר, חלב ואורז לבדם יגרמו להתחממות גלובלית של 0.7 מעלות צלזיוס, וזאת כשכדור הארץ התחמם עד היום כבר במעלה מעל מה ששרר בו לפני העידן התעשייתי.

מסקנות החוקרים מראות כי 75 אחוז מהפליטות שנגרמות על ידי תעשיית המזון קשורות לגידול בעלי חיים, מעלי גירה ומשדות אורז. על פי החוקרים, קיצוץ צריכת הבשר במדינות עשירות, לרמה המומלצת מבחינה רפואית, טיפול טוב יותר בזבל שנוצר מבעלי חיים אלו ושימוש באנרגיות מתחדשות בתחום המזון, יצמצמו את הפליטות של ענפים אלו ב-55 אחוז.

החשיבות של המחקר הנוכחי היא בכך שהוא לראשונה מכמת מספרית את הנזק של התעשיות עתירות המתאן. עם זאת, הנחת העבודה של המחקר היא שצריכת המזון העולמית תישאר כפי שהיא היום בשנת 2023, הנחה שאינה נכונה כיוון שצריכת המזון צפויה לעלות ב-70 אחוז עד שנת 2050.

הכנת אורז, צילום: איתיאל ציון

לדברי החוקרת קתרין איבנוביץ' מאוניברסיטת קולומביה, בארה"ב, אחת ממובילות המחקר, "למתאן, שנפלט ממערכות ייצור המזון, יש תפקיד משמעותי בהובלת התחממות כדור הארץ. אם נמשיך את דפוס ייצור המזון הנוכחית שלנו, לא נוכל לעמוד ביעד של התחממות כוללת של רק 1.5 מעלות צלזיוס. כלומר, המחקר מלמד על הדחיות שיש בהפחתת הפליטות במיוחד מסוגי מזונות עתירי מתאן".

עורכי המחקר מציינים כי הצפי של התחממות ב-0.7 מעלות היא עד שנת 2100. קצב גידול האוכלוסייה בעולם יהיה נמוך, בקצב גידול גבוה יותר ההתחממות כתוצאה ממזונות עתירי מתאן תעמוד על 0.9 מעלות.

"כיוון שחצינו כבר את קו ההתחממות של מעלה אחת מעל העידן הקדם תעשייתי, הרי שהתחממות נוספת רק מתחום המזון בעולם תעביר אותנו מעל היעד של 1.5 מעלות. כלומר, דפוסי הצריכה התזונתיים הנוכחיים לא מסתדרים יחד עם אנו רוצים אקלים בטוח בעתיד והגנה על אוכלוסיית כדור הארץ", מסכמים המדענים במחקר שלהם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר