ניגשתם לבחינת הפסיכומטרי? עכשיו המדינה תקבל על זה כסף

הכנסות המרכז הארצי לבחינות והערכה יהיו חייבות במס • אם לוקחים את מספר הנבחנים רק בשנת 2023 ומכפילים בדמי רישום בסיסיים מקבלים הכנסות של כמעט 41 מיליון שקלים למדינה • סכום שלא כולל את יתר ההכנסות מבחינות נוספות • ניתוח הדוחות הכספיים של המרכז הארצי מלמד כי נצברים עודפים באופן בלתי סביר לתקופה ממושכת מבלי להשקיעם

בחינה (למצולמים אין קשר לידיעה). צילום: GettyImages

בית המשפט קיבל את עמדת פקיד השומה וקבע: הכנסות המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, שאחראי על בחינות הפסיכומטרי, בחינות המיון באנגלית ועוד חייבות במס.

המרכז הארצי הוא הגוף שאחראי על בחינות הפסיכומטרי, כמו גם על בחינות המיון באנגלית שאותם סטודנטים עושים כדי לקבל פטור במוסדות האקדמאים, בחינות הקבלה לרפואה, בחינות קבלה לתואר מתקדם בפסיכולוגיה ועוד.

בניין רשות המיסים, צילום: ליאור מזרחי

הכנסות של  מיליוני שקלים בשנה

בשנת 2023 נבחנו בבחינה הפסיכומטרית 63,423 נבחנים, המחירים נעים בין 645 שקלים לבחינה רגילה, 970 שקלים להרשמה מאוחרת ו- 1,615 שקלים להרשמה ביום הבחינה עצמו. אם לוקחים את מספר הנבחנים רק בשנת 2023 ומכפילים בדמי רישום בסיסיים מקבלים הכנסות של כמעט 41 מיליון שקלים וזה לא כולל את יתר ההכנסות של המרכז הארצי לבחינות והערכה. מרכז הערכה ללימודי רפואה עולה 1,792 שקלים ואילו שאלון אישי ביוגרפי 2,140 שקלים

ההחלטה מגיעה לאחר שבית המשפט המחוזי בירושלים, דחה את ערעור המרכז הארצי לבחינות ולהערכה וקבע כי הוא אינו עומד בהגדרת "מוסד ציבורי" ואינו מקיים "מטרה ציבורית" ולכן הכנסותיו חייבות במס.

(ארכיון). הכנסות של עשרות מיליוני שקלים בשנה, צילום: יוסי זליגר

במסגרת ערעורו על השומות שהוציא פקיד שומה ירושלים 3, טען המרכז הארצי לבחינות ולהערכה כי פעילותו נעשית למטרה ציבורית, שתכליתה לספק כלי מקצועי ואובייקטיבי למיון מועמדים ללימודים אקדמיים במוסדות להשכלה גבוהה, לצד קיום מחקרים בתחומי המיון וההשכלה.

עוד הם טענו כי פעילות המרכז הארצי הכרחית לקיומה של מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל, חוסכת משאבים למוסדות האקדמיים ומהווה מטרה ציבורית של "סיוע למוסד ציבורי". מסיבה זו לטענת המרכז הארצי לבחינות והערכה הכנסותיו מהפעילות לטובת המטרה הציבורית פטורות ממס.

מנגד המדינה טענה כי עריכת וניהול הבחינה הפסיכומטרית אינם נכללים במטרה ציבורית של "חינוך" או סיוע למוסד ציבורי, וכי מדובר בכלי מיון אחד מיני כמה, שנועד לאפשר קבלת סטודנטים לחלק מתחומי הידע במוסדות האקדמיים השונים.

כמו כן נטען, כי ניתוח הדוחות הכספיים של המרכז הארצי מלמד כי נצברים עודפים באופן בלתי סביר לתקופה ממושכת מבלי להשקיעם בקידום מטרות קונקרטיות ציבוריות. על כן עמדת פקיד השומה הייתה כי הכנסות המרכז הארצי מהוות הכנסות עסקיות הנובעות מפעילות רווחית, אותן יש למסות. כאמור, בית המשפט אימץ את עמדת פקיד השומה, וקבע כי פעילות המרכז הארצי אינה עומדת באמות המידה שנקבעו בחוק ובפסיקה להגדרת מוסד ציבורי שהכנסותיו פטורות ממס. עוד נקבע כי פעילות של מאל"ו אינה נעשית לטובת הציבור אלא לטובת חברי הוועד, שהם מוסדות להשכלה גבוהה.

מהמרכז הארצי לבחינות ולהערכה (מאל"ו) נמסר: "מאל"ו הוא מוסד ללא כוונת רווח, ולכן בשנים בהן נוצר עודף כספי, הוא מופנה לפיתוח בחינות חדשות ולשדרוג מערך הבחינות לטובת הנבחנים. בזכות רווחים אלו הוקמו בשנים האחרונות מרכזי בחינה ממוחשבים לשירות הנבחנים בכל ברחבי הארץ, קודמה הרפורמה בבחינה הפסיכומטרית והדיגיטציה בבחינות. אנו לומדים את פסק הדין, ונשקול צעדינו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר