סמינר בית יעקב (ארכיון, למצולמות אין קשר לכתבה). צילום: אורן בן חקון

לאחר התביעה הייצוגית: הוועדה לביקורת המדינה תדון באפליה העדתית בסמינרים החרדיים

בוועדה ידונו בהשתתפות נציגים ממשרד החינוך והמשפטים, עם נציגים מרשויות ירושלים, בית שמש ואלעד • הדיון המיוחד יתמקד בקובץ הפנימי החושף סיווג מפלה ובוטה של תלמידות על רקע עדתי

[object Object]

הוועדה לביקורת המדינה בכנסת תקיים ביום שני דיון מיוחד בנושא האפליה העדתית במערכת החינוך החרדית, בעקבות התביעה הייצוגית שנחשפה השבוע נגד עיריית ירושלים והסמינרים המובילים בעיר.

לדיון זומנו נציגי משרדי הממשלה הרלוונטיים - משרד מבקר המדינה, משרד החינוך ומשרד המשפטים, לצד נציגי הרשויות המקומיות ירושלים, בית שמש ואלעד.

הוועדה לביקורת המדינה (ארכיון), צילום: דוברות הכנסת

את עמותת "נוער כהלכה", שהגישה את התביעה הייצוגית, ייצגו בדיון עורכי הדין יעקב ביטון וראובן ביטון ויו"ר העמותה עו"ד יואב ללום. כמו כן ישתתפו נציגי עמותת בית יעקב, המועצה לשלום הילד, מרכז השלטון המקומי וארגוני הורים.

הדיון צפוי להתמקד בממצאים שנחשפו בתביעה הייצוגית, ובמיוחד בקובץ הפנימי של עיריית ירושלים המתעד את מערכת הסיווג העדתי של תלמידות. הוועדה תבחן את אחריות הרשויות למיגור תופעת האפליה ואת הצעדים הנדרשים לטיפול בה.

המסמך מגלה שיטה של סיווג תלמידות לפי מוצאן העדתי באמצעות קודים מיוחדים, צילום: .

קובץ אקסל פנימי של עיריית ירושלים, שהוגש במסגרת תביעה ייצוגית, חושף על פי הטענה את מנגנון האפליה העדתית המתוחכם בקבלת תלמידות לסמינרים החרדיים בעיר. המסמך, שנוצר ב-2006 לכאורה על ידי עובדת באגף החינוך החרדי בעירייה ומתעדכן מדי שנה עד 2024, מתעד באופן שיטתי את סיווג התלמידות לפי מוצאן העדתי.

על פי הטענה, הנתונים מראים לכאורה כי הסמינרים הנחשבים מקיימים מכסות מקסימום קבועות לתלמידות ספרדיות: בסמינר דרכי רחל אחוז הספרדיות עומד על 19.5%, במכון בית יעקב למורות על 16.7%, ובמרכז בית יעקב על 25.1%. על פי הנטען בהליך, הקובץ חושף שיטת קידוד עדתית מתוחכמת: העירייה משתמשת בקיצורים "ב"י" (בית יוסף) ו"רמ"א" כדי לסמן את מוצאן העדתי של התלמידות. מדובר בשימוש בשמות פוסקי הלכה היסטוריים - ר' יוסף קארו הספרדי והרמ"א האשכנזי - להסוואת האפליה העדתית.

עוד נטען, כי ההערות בקובץ חושפות יחס מפלה בוטה. במקרה אחד נכתב כי בית ספר יקבל תלמידות ספרדיות "רק אם יביאו א. [אשכנזיות] טובות". במקרה אחר נדחתה תלמידה בטענה שיש כבר "מידי הרבה ספרדיות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו