בקרוב: בנק ישראל יוצא שטר של 70 שקלים – אבל לא תוכלו לרכוש איתו כלום

לרגל שנת ה-70 להקמת בנק ישראל, יוצאים משרד החינוך ובנק ישראל במיזם חינוכי משותף - תחרות לעיצוב שטרות כסף • תלמידי חטיבות הביניים יזכו להשתתף בהכנת השטר, שלא יודפס לשימוש אמיתי • עיצוב השטר יתחבר לנושא המרכזי: "לכידות חברתית, תקומה וגבורה בעקבות מלחמת חרבות ברזל" • שר החינוך: "זו הזדמנות עבור התלמידים להביע את הקול הייחודי שלהם ולהשפיע על סמל לאומי"

הנחיות עיצוב השטר. צילום: דוברות והסברה בנק ישראל ומשרד החינוך

בקרוב צפוי להופיע שטר חדש בערך נקוב של שבעים שקלים. הבעיה: השטר יהיה דמיוני, יעוצב על ידי תלמידים ולא יודפס, כך שלא יהיה ניתן לרכוש איתו כלום. לרגל שנת ה-70 להקמת בנק ישראל, יוצאים משרד החינוך ובנק ישראל במיזם חינוכי משותף - תחרות לעיצוב שטרות כסף המיועדת לתלמידי כיתות ז'-י' בבתי הספר.

שטרות כסף (אילוסטרציה), צילום: דודו גרינשפן

החל מהיום (ראשון) כל חטיבות הביניים והתיכונים יוכלו להשתתף בתחרות ולהגיש הצעות לעיצוב שטר בערך נקוב של 70 שקלים. עיצוב השטר יתחבר לנושא המרכזי במערכת החינוך, המתקשר לנושא המרכז השנתי "לכידות חברתית, תקומה וגבורה בעקבות מלחמת חרבות ברזל". את השטר הזוכה יבחרו נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון ושר החינוך, יואב קיש.

התלמידים שישתתפו בתחרות ילמדו על תפקידי בנק ישראל, תהליך הנפקת שטרות כסף, משמעות הכסף ואמצעי תשלום, הכרות עם הדמויות המופיעות על השטרות, הסמלים וסימני הביטחון, הבנת המשמעות של ערך הזמן של הכסף, התפתחות הכסף לאורך ההיסטוריה והקשר בין שטרות לערכים חברתיים.

בניין משרד החינוך (המחשה), צילום: ליאור מזרחי

במשרד החינוך ובבנק ישראל מציינים כי החדשנות והייחודיות שבתהליך העיצוב יאפשר לתלמידים לעשות שימוש בכישורים מתחומים שונים, יפתח בהם מיומנויות פיננסיות, יחזק יכולת של למידה עצמאית ויטפח בהם חשיבה ביקורתית. בנוסף, הליך העיצוב יטמיע בהם ערכים חברתיים, יחנך אותם לשותפות, סובלנות וערבות הדדית, ויחזק את הזהות הישראלית בתוך מרחב החיים המשותף במדינת ישראל.

עם זאת, יש לציין, הנושא של חינוך פיננסי במערכת החינוך הישראלית עדיין לוקה בחסר ותלמידים רבים מעידים כי בתי הספר לא מכינים אותם טוב מספיק להתמודד עם ההתנהלות הכלכלית בחייהם הבוגרים.

שר החינוך יואב קיש (ארכיון), צילום: גדעון מרקוביץ'

לדברי שר החינוך, יואב קיש: "עיצוב השטר הוא הרבה יותר מתחרות יצירתית - זו הזדמנות עבור התלמידים להביע את הקול הייחודי שלהם ולהשפיע על סמל לאומי משמעותי". נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון: "במסגרת מיזם חינוכי זה, המקובל באיחוד האירופי, התלמידים ילמדו על תפקידי בנק ישראל, תהליך הנפקת שטרות כסף, משמעות הכסף ואמצעי תשלום, הכרות עם הדמויות המשמעותיות המופיעות על השטרות, הסמלים וסימני הביטחון, הבנת המשמעות של ערך הזמן של הכסף, התפתחות הכסף לאורך ההיסטוריה ועוד".

בנק ישראל, צילום: אורן בן חקון

הצוותים הזוכים בתחרות ישתתפו בטקס חגיגי אשר יתקיים בבנק ישראל במעמד נגיד בנק ישראל ושר החינוך, במסגרתו יוצגו היצירות הזוכות ויחולקו הפרסים. ️כל העיצובים שיעלו לשלב הארצי יפורסמו בחוברת ייעודית, ויוצגו באתר בנק ישראל ובאתר משרד החינוך ובתערוכה ייעודית בבנק ישראל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר