מחקר: תלמידי קריית שמונה שפונו סובלים מקשיי הסתגלות ומגעגועים

הילדים ובני הנוער שפונו מבתיהם סובלים מקשיים רגשיים, חברתיים ולימודיים • ההורים מספרים על היעדרויות מבתי הספר ועל קושי בהפעלת סמכות • יכוהחוקרות: "המדינה לא מבינה את עומק ההשלכות" • מחרתיים: ועידת החינוך של "ישראל היום"

תלמידים מפונים בכיתה (אילוסטרציה). צילום: אייל מרגולין/ג'יני

כחצי מבני הנוער בקריית שמונה מתוסכלים וחווים קשיי הסתגלות במקום שאליו פונו מביתם, כ־81% עצובים בשל המרחק מהבית, והרוב המכריע מדווחים על געגועים רבים. כך עולה ממחקר של החוג לעבודה סוציאלית באקדמית תל־חי.

כבר יותר מעשרה חודשים ילדים, בני נוער ומבוגרים עקורים מבתיהם. רובם נמצאים במלונות, ואחרים עזבו אותם לטובת מגורים זמניים בדירות שכורות וסידורים שונים.

תלמידים מפונים נבחנים בבגרות במתמטיקה, צילום: ללא

ממצאי המחקר מצביעים על תחושות קשות של המפונים: חוסר שביעות רצון, חוסר ודאות וטלטלה המשפיעה על היבטים רגשיים, חברתיים ולימודיים. לגבי מדדי ההתאקלמות, עולה כי 26% מבני הנוער מדווחים על קשיי הסתגלות במידה רבה מאוד במקום שאליו פונו, ו־27% במידה בינונית. כמו כן, 27% מרגישים בודדים בלי החברים ובני המשפחה שלהם במידה רבה מאוד, ו־35% מרגישים כך במידה בינונית. 81% מדווחים כי הם עצובים במידה רבה בשל המרחק מהבית, ו־87% חשים געגועים הביתה במידה רבה.

מפונים במלון (ארכיון), צילום: יהודה בן יתח

בעוד במלונות נשמר מעגל חברתי מוכר, בני הנוער מחוץ להם נפגעים יותר חברתית. 49% מבני הנוער הגרים במלונות אמרו כי הם מרוצים במידה רבה, 37% מרוצים במידה בינונית ו־14% כלל לא מרוצים. בקרב המפונים במסגרות הנתונים קשים עוד יותר: 31% בלבד העידו כי הם מרוצים במידה רבה, 38% טענו כי הם מרוצים במידה בינונית ו־31% לא מרוצים. המקור להבדלים הוא בעיקר בהיבטים החברתיים.

מעטפת ומענה חברתי

בקרב ההורים מתגלה תמונה הפוכה: השוכנים בבתי המלון מעידים על קושי רב בהפעלת סמכות ובהחזקת גבולות וסדר. מדיווחיהם עולה כי יותר מ־40% מהילדים לא מגיעים מדי יום לבית הספר, שבו השעות קצרות גם כך.

ועידת החינוך של ישראל, צילום: ללא

את המחקר יזמה והובילה ד"ר אביבה זריהן־ויצמן, ראשת היחידה ללימודי שדה, לצד ד"ר דפנה גרוס־מנוס וד"ר איילה כהן, והשתתפו בו סטודנטים בחוג שלוו על ידי צוות עובדות סוציאליות, מדריכות מוסמכות וחוקרות מהחוג.

לפי החוקרות, "ממצאי המחקר מצביעים על כך שנדרשת מעטפת משמעותית יותר לבני הנוער, כולל ניסיון להגיע ולחבר ביניהם, גם לגבי מי שנמצאים בסידורים שונים בקהילה.

"זה יכול להיעשות באמצעות מפגשים שמקנים תחושת יציבות, נראות ושייכות מול חוסר הוודאות והכאוס. למשל, אחת לחודש מפגש משותף לבני נוער מאותה שכבת גיל, מלווה בלמידה ובתכנים חברתיים, וכן מרכזים לעבודה עם נוער בכל אזור פינוי.

"הרשות צריכה הרבה יותר משאבים כדי לתת מענה שבאמת יתמוך בצרכים הרגשיים והחברתיים של המפונים והוריהם. נראה שהמדינה מקילה ראש במחיר של הפינוי, ולא מבינה עד כמה עמוקות הן ההשלכות שלו על האוכלוסייה בכלל, ועל בני הנוער בפרט".

המחקר נעשה בשיתוף עיריית קריית שמונה והחברה למתנ"סים. הוא כלל ראיונות אישיים ושאלונים ל־218 הורים ול־80 בני נוער, 51% מהם מתגוררים במלונות והשאר בפתרונות דיור אחרים.

ביום רביעי תתקיים בכפר הנוער עתיד רזיאל שבהרצליה ועידת החינוך של "ישראל היום", בהשתתפות תלמידים ואנשי חינוך, שתעסוק בנושאים הבוערים במערכת, ובהם מצב התלמידים המפונים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר