איזו משמעות: הבשורה המרגשת של האקדמיה ללשון

כ-8 שנים אחרי שנרצח בפיגוע: המונח "הלטה", שהגה דני גונן ז"ל במהלך לימודי הנדסת החשמל - אושר לשימוש • המילה הוצעה על ידי חברו לספסל הלימודים • פירוש המילה: הסתרת גוף על ידי יצירת מעטפת המנתבת את גלי האור סביבו, היוצרת אשליה של שקיפות • אמו: "התרגשתי עד דמעות"

דני גונן. הרוג פיגוע ירי ליד דולב

אמו של דני גונן ז"ל, שנרצח לפני שבע שנים בפיגוע טרור, קיבלה לאחרונה בשורה מרגשת מהאקדמיה ללשון העברית: מילה שהגה בנה המנוח בזמן לימודיו לתואר כחלופה למילה אחרת - התקבלה על ידיהם, ומי שפנה לאקדמיה היה חברו לספסל הלימודים.

המונח שאושר הוא הֲלָטָה (cloaking), ומשמעותו הסתרת גוף על ידי יצירת מעטפת המנתבת את גלי האור סביבו וכך מתקבלת אשליה של שקיפות. משה גמליאל, חברו של דני ללימודי הנדסת חשמל בפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן, סיפר במכתבו לאקדמיה כי באחד השיעורים כינה אחד המרצים תהליך בתחום עיסוקו כ"הסתרה", והעיר ש"אין מילה טובה בעברית למונח זה". בתגובה, אמר דני כי "צריך לקרוא לזה הלטה", תוך שהסתמך על ביטויים תנ"כיים כמו "הנה היא לוּטָה בשמלה" (שמואל א כא, י).

המילה הוצעה במהלך שיעור. הפקולטה להנדסה אוניברסיטת בר אילן (ארכיון), צילום: גדעון מרקוביץ

גמליאל, שזכר את הצעת חברו, החליט "לפרוע את החוב" והעביר את ההצעה אל האקדמיה - וצוות מומחים דן במונח ובחר בהצעה מתוך כמה הצעות שעלו. נציין כי לא בכל יום מאשרת האקדמיה חלופה עברית למילים. מדובר בהליך מורכב שאורך זמן ומצריך חשיבה.

גונן היה בן 25 כשנרצח בפיגוע ביוני 2015 ליד מעיין עין בובין סמוך ליישוב דולב. האם, דבורה, הופתעה מאוד כשקיבלה בשבוע שעבר את שיחת הטלפון של דינה ימיני מהפקולטה להנדסה. "לא היה לי שום מושג על התהליך", הודתה.

"רובד עמוק ומיוחד". דני גונן. הרוג פיגוע ירי ליד דולב,

"התרגשתי עד דמעות, וכולי תודה לחברו ולאנשי האקדמיה. זה משהו שבחיים לא הייתי חושבת עליו. כאימא אני עוסקת בהנצחה של דני לא מעט, אבל כאן מדובר בהשארת חותם. עבורנו דני נכנס לספרי ההיסטוריה. בדיוק כמו המושג שהגה, כולם ידעו שאצל דני יש משהו מעבר. כל מי שהכיר אותו סיפר שעל פני השטח היה בחור פשוט, אבל הבינו שיש בו רובד עמוק, מיוחד וגדול יותר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר