תחקיר אירועי ליל ה-7 באוקטובר הוא למעשה מיקרו קוסמוס של הכישלון והמחדל של צה"ל ומערכת הביטחון במשך שנים. בשורה התחתונה, ניתן לומר כי גופי המודיעין, בכל הדרגים, כשלו במתן התרעה באותו הלילה, והמפקדים, שקיימו הערכות מצב, לא העלו את הכוננות באופן מספק למרות הסימנים המעידים.
בבחינה בדיעבד, מפקדים בכירים טוענים שהתפיסות והאמונות היו כה מושרשות, כלומר, הקונספציה הייתה כל-כך עמוקה, ששום ידיעה מודיעינית שהייתה נכנסת באותו הלילה, לא הייתה הופכת את הקערה על פיה, ומשנה בבת אחת תפיסות של עשור.
מהתחקיר עולה כי ההתייעצויות הביטחוניות בצה"ל החלו לאחר השעה 21:00, כאשר שירות הביטחון הכללי העביר לקמ"ן אוגדת עזה וקמ"ן פיקוד דרום באמצעות הווטסאפ מידע על הפעלת סימים חריגה ברצועת עזה. חלק מקציני אמ"ן שהיו בתורנות באותו הלילה כלל לא הכירו את עניין הסימים, מה גם שאלו הופעלו קודם למתקפה, כמו גם במספר הזדמנויות בעבר. באמ"ן ידעו לומר כי גם בשנה קודם לכן, בחגי תשרי 2022, הייתה הפעלה נרחבת של סימים ולא קרה דבר (בדיעבד, כיום אנו יודעים שחמאס תכנן את המתקפה באותה העת, אך מסיבה שאינה ברורה עד הסוף, החליט לדחות אותה).
הדלקת הסימים הניעה שורה של תהליכים בפיקוד הדרום, שכללו את עדכון מפקדים – אלוף הפיקוד ומפקד האוגדה. כתוצאה מכך, אלו העמיקו במודיעין, וגם להם נאמר שמדובר באירוע שהתרחש בעבר. עד השעה 23:30 מתבצע רצף של שיחות בין מודיעין פיקוד ואוגדה עם מקביליהם בשב"כ.
לאחר קבלת אינדיקציה חריגה התבצעה מייד בדיקה לשלילת אינדיקציות נוספות, ואלו הצביעו על כך שבכירי חמאס נמצאים במצב בשגרה, חלקם אף אותרו. כלומר, בשלב זה, לא התקבלה שום ידיעה פוזיטיבית על כך שבכירי חמאס עושים משהו.
קמ"ן הפיקוד מעדכן את מפקד הפיקוד על מידע חריג נוסף ועל הפרק עולות שלוש דרכי פעולה אפשרות של חמאס: הראשונה, חשש של חמאס מפני פעולה ישראלית (על רקע ריבוי פיגועים ביו"ש, ואיומים ישראליים לתקוף את חמאס בעזה כגוף שמכווין את הפיגועים ביו"ש); השנייה, תרגיל של חמאס; והשלישית, שנתפסה כמחמירה, פעולה יזומה מקומית של חמאס בהפתעה.
בשלב זה, נקבעת הערכת מצב בפיקוד הדרום לשעה 10:00 למחרת, ומפקד הפיקוד, אלוף ירון פינקלמן מסכם שאם מגיע מודיעין נוסף תתכנס הערכת מצב מיידית.
בין חצות לשעה 02:00 ממשיכים בפיקוד ובאוגדה בהעמקות ובבדיקות מול גורמי שב"כ, והבדיקות שנעשות מול המערכים המבצעיים של חמאס לא מעלות חריגה משגרה (בדיעבד, לאמ"ן פשוט לא היו מקורות מודיעין רלוונטיים לכך).
בהמשך התקבלה אינדיקציה חדשה ונוספת על הזרוע הצבאית של חמאס בשלב זה, קובע אלוף פינקלמן הערכת מצב ל-03:00, ועדכון בנושא עובר גם לגורמים בחטיבת המבצעים ובלשכת הרמטכ"ל.
צוות טקילה מוקפץ, שמעבר לכך שנועד להתמודד עם חדירות, יש לו גם יכולות איסוף מודיעין, שבהם רצה להשתמש הארגון כדי להגיע לדף. בשלב זה, גורמים באגף המבצעים (אמ"צ) מעדכנים גורמים בחיל האוויר שיש להקצות כלי אווירי לאיסוף.
הרמטכ"ל מוציא דף וכותב: "לא לשכנע את עצמנו שזה שום דבר"
בין השעה 03:00 ל-04:00 ראש אמ"צ ורח"ט מבצעים מקיימים שיחה, ואלו מקיימים שיחות עם מקביליהם בשב"כ. ראש אמ"צ מנחה על הגדלת כלי האיסוף האוויריים מאחד לשלושה, שכאמור אחד מהם לבקשת שב"כ, והשני בכוננות קצרה מיהודה ושומרון.
בין 03:00 ל-03:10 מתקיים עדכון ראשוני לבכירים באמ"ן – רח"ט מחקר, מפקד 8200, וראש אמ"ן, הנופש באילת, מקבל עדכון, ומנחה את הרל"ש שלו לעדכן אותו בהתפתחויות חריגות.
בין 03:00 ל-03:20: מעדכנים את הרמטכ"ל בהתפתחויות, והוא מבקש לשוחח עם מפקד הפיקוד. באותה העת, אלוף הפיקוד פינקלמן מקיים הערכת מצב, והרמטכ"ל ממתין שהיא תסתיים. בזמן הזה, מתאר הרמטכ"ל שהוא הולך לחדר העבודה שלו, מוציא דף, וכותב בראשו: "קודם כל, לא לשכנע את עצמנו שזה שום דבר".
3:15-3:50: מפקד פיקוד הדרום מקיים חיתוך מצב בהשתתפות קצין אג"ם הפיקוד, מפקד מרכז האש, קמ"ן הפיקוד, מפקד אוגדת עזה, שני נציגים בכירים משב"כ, ובאופן חריג, מבקש פינקלמן לצרף לשיחה גם את קמ"ן האוגדה, שלא אמור להשתתף בהתייעצות. פינקלמן שואל את כל אחד מגורמי המודיעין במפורש מה דעתו על הסימנים, ולא מסתפק באמירות קצרות. כל גורמי המודיעין מבהירים לאלוף שלא מדובר בהיערכות של חמאס בטווח זמן מיידי. פינקלמן מקשה ודורש לדעת אם הנוחבה בשגרה או שמזוהה אצלם תזוזה חריגה, ונענה שכוחות הנוחבה בשגרה מלאה.
פעולה בחתימה נמוכה: חשש לחשיפת מקורות מודיעיניים
שלוש דרכי הפעולה האפשריות המנותחות בדיון זה הן שמדובר בתרגיל של חמאס, הם נערכים לפעולה ישראלית, או לחלופין נערכים לפשיטה מצומצמת. ובכל זאת, מורה אלוף פינקלמן על הגברת האיסוף, הגדלת כלי האיסוף האווירי, העברת כוננות המסק"ר מרמת דוד לרמון ודריכת מערך ההגנה האווירית. כל אלו מתבצעים תוך פעולה בחתימה נמוכה, מחשש לחשיפת מקורות מודיעיניים.
3:30: מופצת תמונת מודיעין שב"כ, שעיקריה צבר סימנים מעידים חריגים, שבראייה מחמירה, ייתכן ומצביעים על היערכות חירום בחמאס, לא בטווח הזמן המיידי. יחד עם זאת, לפי שב"כ חמאס לא מעוניין בהסלמה מיידית.
04:00-05:00: רצף שיחות בין בכירים בפיקוד דרום לחיל האוויר ואגף המבצעים בנושא כלי האיסוף.
04:00-04:30: עם תום הערכת המצב של אלוף פינקלמן, מתקיימת שיחת הרמטכ"ל עם מפקד פיקוד הדרום, אליה מבקש להצטרף גם ראש אגף המבצעים, אלוף עודד בסיוק. בשיחה סוקר מפקד הפיקוד את המידע והמודיעין בהתאם להערכת המצב שקיים, מציין שכל מי שנדרש לכך מכיר, ושהחקירה נמשכת. הרמטכ"ל מצידו אומר שיש להיערך באופן מחמיר, ומעלה בשיחה תרחישים שהחמור מביניהם הוא מוכנות לפשיטה. הרמטכ"ל מנחה לשפר איסוף סיגינטי וחזותי, ומציין שיש להתחשב במקורות ובחשיפתם.
4:15-5:40: שיחות בין פיקוד הדרום, חטיבת המבצעים והזרועות, אגף המבצעים מוודא שחיל האוויר מעודכן. מפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר, מקבל עדכון על הבקשות להגברת האיסוף האווירי ב-5:30, מפקד חיל הים לא מקבל עדכון, אך בכירים בחיל מעודכנים, וההחלטה היא להקפיץ מפקד סיירת לבסיס אשדוד, להעמיד כלי שיט בכוננות, אך לא להוציאו לים. למעשה מגמר הערכת המצב של אלוף הפיקוד ועד לפתיחת המתקפה ב-6:29, לא התקבל מידע חדש, והכוחות היו בשגרה מלאה.
התובנות המרכזיות מההתנהלות בלילה עוסקות בכך שההפתעה הייתה בסיסית, שכן כל הידיעות שהתקבלו פורשו לאור הנחות ותפיסות יסוד לפיהן חמאס מורתע ומעוניין בהסדרה, והסבירות שיבצע פעולה יזומה נמוכה. כל הערכות המצב גרסו שאין טז"מיות, קרי, מיידיות בהתרעה, עובדה שגרמה לכך שלא העירו גורמים נוספים. כמו כן, תמונת המודיעין הייתה חסרה, גם כן תוצאה של מחדלים של שנים, ותהליכי קבלת ההחלטות התבססו על מידע לא שלם.
בשום שלב במהלך הלילה, אף אחד מגורמי אגף המודיעין – באוגדה, בפיקוד, באמ"ן, לא ביצע הערכת מודיעין סדורה, הכוללת קיום שיחה בין כל הגורמים הרלוונטיים, לרבות בחיל האוויר ובחיל הים, כדי לנסות ולהבין האם יש באמת צבר של סימנים חריגים, או שמא מדובר בסימנים בדידים, שניתן לפטור כל אחד מהם בהסבר מניח את הדעת.
התחקירים מצביעים על כך שאחת השגיאות המרכזיות במהלך הלילה היא העובדה שלא נערך דיון דפ"אות (דרכי פעולה אפשריות) אויב מסודר, לא נערך דיון מודיעיני מסודר על מדרג ההתרעה, לא נוהלו תהליכי חמ"ל של רישום, תיעוד ומעקב, כשהשיח כולו התבצע בווטסאפ ובסלולאר הצבאי המסווג (סל"צ).
אף אחד מגורמי המודיעין לא קיים הערכת מצב מסודרת
ברמה הפיקודית, במודיעין האוגדה התורן באותו הלילה לא היה חשוף למקורות המודיעין הרלוונטיים, ובמודיעין הפיקוד היה רמ"ד צעיר יחסית. למעשה, אף אחד מגורמי המודיעין לא קיים הערכת מצב מסודרת עם כל גורמי המודיעין הרלוונטיים בכל הגופים – באמ"ן, בפיקוד ובאוגדה, בשב"כ, בחיל האוויר ובחיל הים.
סוגייה משמעותית נוספת היא החלטות המפקדים. התקבלו מספר החלטות בנוגע לתגבור מוקדים וקיצור כוננויות, וחלק מהם אף חזרו לגזרה, אך חלק מההנחיות שנתנו לא יושמו, והם גם נזהרו מאוד מלשנות את מצב הכוננות פן יחשפו מקורות מודיעיניים. ככלל, במשך תקופה ארוכה, בצה"ל נזהרו מלבצע פעולות חריגות שיגרמו לאויב לחשוד במקורות המודיעיניים של אמ"ן, ובצה"ל היו בחרדה לאבד מקורות מודיעיניים שגם כך היו מועטים מדי ברצועה. לכן, גם כאשר התקבל מידע מודיעיני, הגורמים המבצעיים החילו מגבלות על הפעלת הכוח כדי שלא לחשוף מקורות מודיעיניים, למרות שאם היו מקיימים דיון מסודר לפי הנוהל שנקבע ככל הנראה ניתן היה לבצע פעולות נוספות שלא היו מסכנות מקורות.
בכל מקרה, המפקדים לא הורו על ביצוע שינוי משמעותי בהיערכות בדגש על כוננות עם שחר, המח"טים הגזרתיים עודכנו, אך המג"דים ומטה לא, לא בוצע איסוף חזותי על מול בורות השיגור של חמאס, לא התקיימה העמקה מודיעינית אל מול מרחבי פשיטה אפשריים. בצה"ל מציינים שהדבר נבע מהיעדר דחיפות במידע המודיעיני ומכך שבראיית חלק מהמעורבים, הפעולות בוצעו עוד לפני שהתקבלו כהנחיות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו