פיגוע האוטובוסים, שבנס נגמר אתמול בערב (חמישי) ללא נפגעים, מעלה מחדש את הסכנה שבמחנות הפליטים ביהודה ושומרון. קני הצרעות המוסדרים, שפועלים כגדוד, מנסים להוציא פיגועים כבר זמן רב, כשהפעם, כך נראה, היו קרובים מאוד להצלחה – ולפיגוע התופת המורכב ואולי גם ההמוני ביותר אי פעם בישראל.
הפיגוע מתרחש בעוד צה"ל פועל בצורה מאסיבית במחנות הפליטים. למעשה, היו בצה"ל שאמרו כי טענת שר הביטחון ישראל כ"ץ כי הנחה את הצבא לתגבר כוחות ביו"ש, הינה ריקה מתוכן מכיוון שאין צורך להכניס עוד גדודים לשטח, אלא לשנות את שיטת הפעולה מקצה לקצה.
מבצע "חומת ברזל" נמשך זה השבוע החמישי ברציפות ברוב מחנות הפליטים בצפון השומרון. המבצע החל במחנה הפליטים ג'נין, בירת הטרור של יו"ש, וכמה ימים לאחר מכן התרחב למחנות טול כרם ונור א-שמס, וכן לאזור מחומש הכפרים.
לפני כשבוע הסתיים המבצע במחומש הכפרים, בין היתר מכיוון שמראש היה זה אתגר פחות גדול, וניתן יהיה לחזור אליו יחסית בקלות בעתיד הקרוב. המאמץ העיקרי הוא סביב מחנה הפליטים ג'נין ומחנה הפליטים נור א-שמס, שני קני טרור משמעותיים ומסוכנים. לראיה - מהכיתובים על האוטובוסים שנשרפו עולה כי המפגעים הגיעו מאזור טול כרם.
עיקר המבצע מתנהל בג'נין, שנחשב לאגוז הקשה ביותר לפיצוח, כשהיעד המוצהר הוא פירוק גדוד הטרור שלו – הקטיבה. בחמישה השבועות האחרונים פגעו בצה"ל בכ-130 מבנים, וכ-25 מהם נהרסו עד היסוד, כחלק מהצורך לייצר חופש פעולה. הכלים של צה"ל דרסו חומות והרסו מבנים, כך שבמקומות שבעבר ג'יפ דוד לא יכול לעבור – כעת יכול לעבור ג'יפ טיגריס גדול ואפילו נגמ"ש איתן במקרה הצורך.
בפיקוד מרכז היו מעוניינים עוד קודם לפיגוע הגדול להמשיך את המבצע כמה שיותר זמן. ההבנה היא שככל שהמחבלים נמצאים יותר זמן מחוץ לאזור הנוחות שלהם, כך הם יעשו יותר טעויות. מדי לילה עושים בצה"ל "מעצרי זהב" לעצירת מבוקשים שפעם לא יכלו להגיע להם.
עתיד הלחימה בעזה - משפיעה באופן ישיר על הלחימה בשומרון
הבעיה המרכזית היא אי הוודאות באשר לעתיד הלחימה בעזה, שמשפיעה באופן ישיר על הלחימה בצפון השומרון. אתמול בערב (חמישי) פורסם כי חלק מהכוח שהיה בתוך טול כרם עזב את המקום כהיערכות אפשרית לחידוש הלחימה בעזה.
מבחינת פיקוד מרכז, הם מעוניינים לפעול כמה שיותר עמוק וכמה שיותר זמן, אך הדבר תלוי בדרג המדיני שיחליט מה עתיד הלחימה בעזה. כעת, לאחר פיצוץ המטענים במרכז הארץ, ייתכן כי יקבלו את הכוחות שנדרשים לכך.
השאלה אם מה שצה"ל עושה מספק, כשהתשובה היא כנראה שלא. אומנם, מבצע חומת ברזל הוא מבצע שלא נראה כמוהו מתחילת המלחמה, אך המטענים שהתפוצצו באוטובוסים אתמול מוכיחים כי יש צורך בטיפול שורש משמעותי בהרבה.
הידע להרכבת מטענים, שפעם היה נחלתם של מעטים, נגיש היום ביוטיוב, והתוצאה היא כמויות אדירות של חומרי נפץ שמטיילים בשטח. גם מספר הנשקים אסטרונומי ודרוש מבצע משמעותי בהרבה כדי לנקות את השטח. הפיגועים מאותתים שוב ושוב לדרג המדיני והצבאי כי לא די בפעולות כירורגיות באזורים מסויימים, אלא יש לפעול על מנת לנקות את השטח מאמצעי לחימה ולהחזיר אותו שנים אחורה במובן זה כדי למנוע פיגועים ולתפוס את המחבלים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו