מבצע "על הקצה": הסיפור המלא מאחורי החיסול הראשון של בכיר חמאס אחרי 7/10

שלושה חודשים בלבד אחרי הטראומה של שבעה באוקטובר, יצא לדרך באופן רשמי ציד בכירי החמאס • סגן ראש הלשכה המדינית של הארגון, אל-עארורי, חוסל בשטח הנשלט על ידי חיזבאללה, מה שהיווה אבן דרך לשורת החיסול בהמשך • "מרחב הטעות כאן היה מאוד קטן", משחזר סא"ל נ', אז ראש ענף מב"מ

חוסל. סאלח אל עארורי. צילום: רשתות ערביות

מזג האוויר בביירות באותו יום גורלי לפני שנה, בינואר 2024, היה מעונן וגשום. מעל העננים היו מטוסי צה"ל, נערכים לאחת הפעולות הדרמטיות ביותר של אותם ימים. שלושה חודשים בלבד אחרי הטראומה של שבעה באוקטובר, כשצה"ל היה עסוק בלחימה אינטנסיבית בעזה ולבנון מוגדרת כזירה משנית, התרחש בלב ביירות אירוע שסימן נקודת מפנה במערכה נגד בכירי חמאס: חיסולו של סאלח אל-עארורי, סגן ראש הלשכה המדינית של הארגון.

הנהגת חמאס, כולל סלאח אל-עארורי, צופים בהנאה בזוועות 7 באוקטובר

"היינו בתחילת המלחמה, תוך כדי תמרון משמעותי מאוד בעזה, ובדריכות מהתרחבות שלה לזירות נוספות", משחזר סא"ל נ', אז ראש ענף מב"מ (המלחמה בין המלחמות ח"ג) במטה המבצעי של חיל האוויר, וכיום מפקד טייסת F-35.

המשימה הייתה מורכבת במיוחד: פגיעה מדויקת בלב ביירות, בשטח הנשלט על ידי חיזבאללה. היעד היה אחד האנשים החשובים ביותר בחמאס, ומרווח הטעות היה קטן מאוד. "זה היה החיסול הראשון של בכיר בחמאס אחרי שבעה באוקטובר, והראשון בביירות אחרי שנים רבות. את המבצע התחלנו להניע באמצע נובמבר", הוא נזכר.

עארורי עם נסראללה בביירות, 2017, צילום: אי.פי.אי

"מאוד מהר אחרי שנפתחה המלחמה התחלנו לבנות רשימה של יעדי סיכול, ועארורי היה אחד מהם. היינו בתקופה רגישה - כל המיקוד של צה"ל היה בגזרת עזה, בשיא התמרון, וזירת לבנון הוגדרה כמשנית. לא רצינו להגיע להסלמה ולמלחמה בצפון כשלא תכננו".

צה"ל ושב"כ הקימו צוות מיוחד שכלל אנשי צוות אוויר, מומחי חקר ביצועים - על סמך מודיעין שהביא שב"כ. אנשי מודיעין. "האויבים שלנו מתוחכמים", מסביר סא"ל נ', "אני מניח ברמת סבירות גבוהה שעארורי ידע שאנחנו מכירים אותו, ועבד באופן מאוד מוקפד, ולכן היינו צריכים לחשוב מחוץ לקופסה ולבצע הטעיות כך שנוכל לתפוס אותו". טרם המבצע, נ' לא הכיר לעומק את עארורי. "שמעתי את השם קודם, אבל לא הכרתי מי האיש. תוך כדי ההכנות הגענו להכרות אינטימית – מי הוא, מה הרקע שלו ומה השגרה שלו".

צפו: רגע חיסול אל-עארורי בביירות

ב-2 בינואר 2024 יצא החיסול לדרך, באישור דרג מדיני והפיקוד הבכיר בצה"ל. "הכנו כמה אופציות, והיינו צריכים לחכות לתזמון הנכון כדי לבצע כל אופציה. היה צריך לשלב מודיעין - כדי לדעת שהאובייקט יהיה במקום הנכון בזמן הנכון, חקר ביצועים - למצוא את החימוש הנכון כדי לפגוע בו מבלי לפגוע בבלתי מעורבים, ואת כל זה לחבר יחד ולהביא לפלטפורמה אווירית בלי לייצר חשד. נקטנו בכל מני פעולות והונאות כדי לא לעורר חשד מצד אויבנו, שהיו דרוכים מאוד וידעו שהם יעד לסיכול".

התקיפה יצאה לדרך בשעות אחר הצהריים. "הייתה לנו הבנה כללית שהסבירות לאחת האופציות שתכננו גבוהה, כי האובייקט אמור להגיע למקום. היינו מוכנים על מספר איתורים שידענו שעארורי יכול להגיע אליהם", משחזר סא"ל נ'.

זירת חיסול סלאח אל-עארורי בביירות, צילום: אי.פי

ביום הביצוע, מזג האוויר המעונן והגשום הוסיף אתגר נוסף למבצע המורכב. "ברגע שהמטוס שיחרר את החימוש הגענו לנקודת אל חזור, עכשיו כבר אי אפשר ללכת אחורה. מאוחר מדי לגלות כל דבר שלא ידענו קודם לכן. מהר מאוד הבנו שהחימוש פגע, אבל בגלל העננות לקח זמן להבין את מידת ההצלחה".

בחדר המבצעים המתינו בדריכות עד שערפל הקרב ירד, על מנת לגלות מה התרחש. "יחד עם עארורי נפגעו כמה בכירים נוספים בחמאס שהיוו הישג, אבל רצינו לדעת שלא פגענו בבלתי מעורבים. זה היה המבצע הראשון של סיכול בביירות אחרי שנים רבות, כל צה"ל היה במיקוד בגזרת עזה, שיא התמרון, ולא רצינו להגיע להסלמה בצפון שלא תכננו".

הלווית סלאח אל-עארורי בביירות (ארכיון), צילום: איי.פי

"מעבר לפן החשוב מוסרית של שמירה על חיי בלתי מעורבים, הערכנו שאם נצליח לפגוע רק בגורמי חמאס ולא באזרחים לבנוני, נוכל לשמר את הזירה כך שהמבצע לא ייקח אותנו להרפתקה שלא תכננו", הוא מסביר. "המתח היה מאוד גבוה. מחיר הטעות היה שעארורי ידע שאנחנו בעקבותיו וישנה את ההתנהלות שלו כך שיהיה קשה בהרבה לפגוע בו, וגם פגיעה באנשים שלא התכוונו לפגוע בהם, מה שידרדר אותנו למקום שלא רצינו להיות בו".

אחרי שעות בודדות התברר כי החיסול הצליח. לראשונה לאחר שבעה באוקטובר חוסל בכיר משמעותי בחמאס. "היה כאן משהו אחר", מסביר סא"ל נ', שמאחוריו לא מעט מבצעים עלומי שם בתקופת המב"ם. "זו הייתה הפעם הראשונה שבה לקחתי חלק במבצע פיקוד לחיסול אחת הדמויות המשמעותיות בחמאס. הייתה תחושת סיפוק אחרי הכאב הגדול של שבעה באוקטובר".

סלאח אל-עארורי. יו"ר הזרוע הצבאית של חמאס היושב בלבנון (ארכיון), צילום: אי.פי.איי.

החיסול סימן מפנה במלחמה, גם אם מדובר בניתוח בדיעבד. "זה היה איזשהו סיפתח, לתחושת שינוי", אומר סא"ל נ'. "היינו בתחילת המלחמה, בחשש מההתפתחות שלה, בעיקר בהתרחבות לשאר הזירות, והאם נצליח לעמוד ביעדים המאתגרים שהצבנו לעצמנו. התחושה לאחר החיסול המוצלח היה שאנחנו עוד רחוקים מלסיים את הכל, אבל גם תחושה של שינוי כיוון. מתחילים להשפיע".

"זה היה מבצע על הקצה, מבצע תפור על המילימטר, מרחב הטעות כאן היה מאוד קטן, ואני גאה בכך שהצלחנו. זה היה מבצע מוצלח שבעיני סימן כבר אז לאויבנו שנרדוף אותם היכן שהם נמצאים, רחוק או קרוב".

מחלקים ביניהם את תחומי הפעילות. מימין: מנהיג חיזבאללה נסראללה, מנהיג הגא"פ נח'אלה ובכיר חמאס שחוסל בלבנון עארורי (ארכיון), צילום: EPA

אף שמאז בוצעו חיסולים דרמטיים בהרבה, כדוגמת חיסולו של חסן נסראללה, החיסול של עארורי בלב ביירות נותר אבן דרך משמעותית מאותם ימים. המבצע העביר מסר ברור לארגוני הטרור: צה"ל יכול להגיע אליהם בכל מקום - בעזה, בלבנון, בסוריה, גם בנקודות שחשבו כמוגנות כמו ביירות. "זה מסר", מסכם סא"ל נ', "שנבוא עם המחבלים חשבון ושנפגע בהם בכל מקום שהם נמצאים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר