בחטיבת מנשה ביקשו בשנה האחרונה כמה פעמים טנקים לתגבור הכוחות בצפון השומרון, מתוך הבנה כי יש למחבלים נשקים שוברי שוויון כמו אר.פי.ג'י, אך אלו לא ניתנו להם בשל הלחימה בעזה ובצפון - כך נודע היום (שישי) ל"ישראל היום".
הקריאה הראשונה למד"א מזירת הפיגוע בקדומים נדב גולדשטיין/TPS
בצה"ל סוברים גם כעת כי טנקים יכולים להוות מכפיל כוח - גם בשל כוח האש, אך גם בגלל המשמעות הפומבית של מהלך שכזה. עם זאת, הכוחות כבר הוכיחו כי הם יכולים לפעול גם ללא המשוריינים הכבדים.
השאלה אם יש לפעול באופן אגרסיבי יותר בצפון השומרון שבה ועלתה בימים האחרונים לאחר הפיגוע בכפר פונדוק, שבו נרצחו שלושה ישראלים. קצינים בכירים בצה"ל סבורים שתם הזמן להכלה יחסית באזור, ושיש לפעול באופן אגרסיבי בהרבה מזה שהיה עד כה - גם אם המשמעות היא בלימת ניסיונות המשילות של הרשות הפלשתינית בג'נין. אחרים מאמינים שיש לאפשר לרש"פ להשלים את המבצע, שכן הוא מניב הישגים מסוימים.
השיטה שבה עבדה חטיבת מנשה בפיקודו של אל"ם איוב כיוף מאז 7 באוקטובר היא של מבצעים עצימים בתכיפות גבוהה, כדי להתיש את המחבלים ולפרוק אותם מנשקיהם. ב־52 השבועות של שנת 2024 נערכו לא פחות מ־45 מבצעים חטיבתיים, ומתחילת המלחמה הרגו הכוחות 380 מחבלים בצפון השומרון.
"מרחב מאתגר וצפוף"
התוצאה ניכרת היטב בטולכרם. אתמול לפנות בוקר פוצצו כוחות יהל"ם את ביתו של מחמוד סליט, המחבל שהשתתף ב־2023 בפיגוע שבו נרצח לוחם המילואים אלחנן קליין, קילומטרים ספורים מזירת הפיגוע השבוע. כוחות סיירת חרוב פעלו בשעות הערב המוקדמות במחנות הפליטים, שהיו עד לא מזמן קיני צרעות בעייתיים ביותר, בלי שנורתה ירייה אחת לאורך כל הלילה מצד המחבלים. אף שהדחפורים פוצצו כמה מטענים, מדובר בכעשירית בלבד ממה שראו הכוחות בעבר.
רס"ן ח', מ"פ צמ"ה איו"ש, סיפר: "הפלוגה נכנסה לחישוף מטענים בכל מרחב טולכרם ונור א־שמס, כדי לאפשר לכוחות יחידת יהל"ם והנדסה מנשה להיכנס בצורה סטרילית. פגשנו שישה־שבעה מטענים בדרך, כולל מכונית תופת. מפעיל הכלי הוא במקום סגור ומוגן לכאורה, אבל כשאתה עולה על מטען זה לא צחוק. "מחנה הפליטים טולכרם הוא מרחב מאתגר וצפוף, והיה צורך לפנות אוכלוסייה לא מעורבת כדי שלא תיפגע בנזק אגבי. הריסת בית מחבל בכל מקום אחר שאינו ג'נין או טולכרם לא כוללת פתיחת צירים ונטרול מטענים, ולכן אנחנו משלבים זרועות ופועלים יחד".
לדברי קצין ההנדסה של חטמ"ר מנשה, רס"ן ר', "זו היתה פעילות חשובה מאוד לחיזוק תחושת ההרתעה ולמניעת פיגועים בשטח ישראל. הכוחות ההנדסיים ימשיכו לעמוד במשימתם בהתקפה ובסיכול תשתיות טרור".
יוצא מהרכב ואורב לאוטובוס: תיעוד מהפיגוע בקדומים // מצלמות אבטחה
העיניים על הגבול המזרחי
בצה"ל גוברת ההבנה שהגבול המזרחי פרוץ לחלוטין ושנשק רב עושה את דרכו מירדן דרך טמון וטובאס - שהפך לאזור סחר של אמצעי לחימה בלתי חוקיים ולקן טרור - אל ג'נין ומשם גם לטולכרם.
אמנם בשנה האחרונה נתפסו מאות נשקים רק בצפון השומרון, אך יש שמגדירים זאת כניסיון "לרוקן את הים בכפית". זאת, מכיוון שהגבול המזרחי, שיש שיגדירו אותו כ"ציר פילדלפי של יו"ש", פרוץ. אם יצליחו למנוע את מעבר הנשק, יוכלו הכוחות לפעול גם במחנות הפליטים ביתר יעילות, ולא בדרך סיזיפית, בעוד המחבלים מצטיידים בכל פעם מחדש.
אף שבאופן סמלי הריסת בית המחבל בטולכרם נעשתה ימים ספורים לאחר פיגוע רצחני נוסף באותו אזור, הדבר לא נעשה בכוונה, אלא כחלק מ"ניקוי שולחן" לקראת המעבר של טולכרם מאחריות חטמ"ר מנשה לחטמ"ר אפרים. כעת יצטרכו אלה לשמר את ההישג של קודמיהם בשטח - שנמצא בקרבה גדולה ביותר לכביש 6, לכפר יונה ולנתניה - באמצעות פעולות אגרסיביות תכופות. זאת מכיוון שאמנם כרגע גדוד טולכרם קרס ולא מתפקד, אך הנחת העבודה היא שיהיו ניסיונות לשקם את התארגנות המחבלים.
השאלה המרכזית כעת היא כיצד לפעול בג'נין. בצה"ל מזהים ניסיונות של המחבלים באזור להשתקם בהטמנת מטענים מתחת לפני השטח, בהצטיידות בנשקים, ובהקמת חמ"לים בשל המבצע הפלשתיני המתמשך והעובדה שאין פעילות של הצבא הישראלי בשטח.
בהתאם, השאלה היא לא אם המחבלים יחזרו לפעול בשטח - אין צל של ספק שדבר זה יקרה - אלא עד כמה יצטרכו בצה"ל להשקיע מאמצים כדי לחזור לנקודה האחרונה שהיו בה טרם תחילת המבצע של הרש"פ.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו