מערכת הביטחון הישראלית מתלבטת אם להיענות לבקשות הסיוע של המיעוט הכורדי בסוריה, הנתון למתקפה של המיליציות האסלאמיסטיות בגיבוי טורקיה. הפניות לסיוע הגיעו בימים האחרונים לגורמים ישראליים בעקבות התקדמות המיליציות והצלחתן בכיבוש שטחים מידי הכורדים.
בין ישראל לכורדים מתקיים דיאלוג מתמשך, שהתחזק מאוד לאחרונה בעקבות נפילת משטר אסד.
הדילמה הישראלית נובעת בין השאר מההשלכות של התערבות כזו על היחסים עם טורקיה של ארדואן, וכן עקב העמדה האמריקנית, המעדיפה לעצור את הקרבות באמצעים דיפלומטיים. שר החוץ גדעון סער הוביל את השיח הדיפלומטי בעד הכורדים והדרוזים בסוריה, והעלה את הסוגיה בפגישות עם עמיתיו האירופאים ועם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן.
סכנה לכורדים
פניותיהם לישראל הגיעו גם לידי "ישראל היום": "אתם שולטים בשמיים, לא היססתם לקחת את ההר הגדול (החרמון הסורי). כולם פוחדים מכם, כולל אל־ג'ולאני (מנהיג קבוצת המורדים שהפילה את משטר אסד). טורקיה נגדכם ואנחנו בעדכם. אתם חייבים לעזור לנו, למען האינטרס שלכם", אומר בשיחה מקוטעת מגבול סוריה־עיראק א. אוואק, אחד ממפקדי הצבא הכורדי הסורי (SDF) בגזרה הדרומית־מזרחית של האוטונומיה הסורית.
"הטורקים נחושים לנצל את ההצלחה של 'חייאת תחריר א־שאם' ולכבוש את כל סוריה, שתהיה מדינת חסות שלהם", הוא מוסיף. "רק אנחנו יכולים למנוע את זה, אבל אנחנו חייבים את העזרה החיצונית של המערב, ובעיקר שלכם, כי היום כולם חוששים מכם. לא ירחק היום שבו המיליציות האסלאמיות האלה יפנו גם נגדכם".
"זוהי שעת כושר היסטורית שישראל צריכה לנצל", אומרת פרופ' עפרה בנג'ו, מהמומחיות המובילות בעולם לסוגיית הכורדים. "ישראל צריכה לסייע למיעוט הכורדי בסוריה, כדי שיוכל לשמר את האוטונומיה בצפון־מזרח המדינה". במהלך מלחמת האזרחים בסוריה, הכורדים, מיעוט פרו־מערבי ופרו־ישראלי, הצליחו לבסס שליטה על כרבע משטח המדינה - שטח נרחב יותר מרוב קבוצות האופוזיציה האחרות.
החבל הכורדי בסוריה, הגובל ממזרח בעיראק, משמש גם חיץ מול המיליציות הפרו־איראניות הפועלות בדרום עיראק, המשגרות כטב"מים וטילים לעבר ישראל.
האינטרס הטורקי
נפילתו של משטר אסד בידי המיליציות מצפון־מערב סוריה בעשרת הימים האחרונים העלתה חששות מיידיים בקרב הכורדים. אף על פי שמדובר בנפילתו של אחד מאויביהם, גובר החשש כי המיליציות הנתמכות בידי טורקיה יפנו נגדם - חשש שכבר החל להתממש.
המיליציות האסלאמיסטיות הצליחו לכבוש מידי הכורדים את עיר המחוז מונביג', בסמוך לגבול טורקיה, והלחימה הופסקה רק בהתערבות אמריקנית - אך נמשכה בחזיתות אחרות. בימים האחרונים נכבשו גם העיר דיר א־זור שבמזרח סוריה, כולל שדה התעופה האסטרטגי, וכן העיר אל־בוכמאל שנמצאת על הגבול עם עיראק. הכורדים נסוגו מעבר לנהר הפרת, אך חוששים מהמשך המתקפה בסיוע טורקי.
גורם מדיני ישראלי אומר כי למעורבות ישראלית כעת, גם מאחורי הקלעים, יש יותר יתרונות מחסרונות: "ברור גם לנו שהמתינות שמשדרים ראשי מטה המורדים האסלאמיסטיים בסוריה נועדה לצורכי יח"צ, ושברגע שיוכלו הם יפנו גם נגד ישראל. הכורדים הם בעלי ברית שסייעו לנו בדרכים שונות". עם זאת, הוא מדגיש: "התמונה מורכבת, ולא נוכל לפעול שם ללא הסכמה אמריקנית. יש סיכוי שהאמריקנים לא יכעסו מדי אם נתקוף עצמאית מטרות בדרום, רחוק מטורקיה, ובלי לקבל אחריות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו