ישראל איננה לבדה על מפת האינטרסים של טראמפ

להתקרבות ארה"ב ורוסיה עלולה להיות השפעה שבגינה נסכים לנוכחותה של איראן כמדינת סף גרעינית בחסות הסכם המעצמות

טראמפ ופוטין. צילום: אי.פי

בקונפליקט המתחים בין האינטרסים של טראמפ בכהונתו השנייה ניצבת ישראל בין הפטיש לסדן. הסכם הפסקת האש (הזמני?) למשך 60 ימים שאושר לפני כשבוע הכניס את האזור כולו לשלב המתנה, לחזרתו של טראמפ לכהונתו השנייה ב־20 בינואר 2025.

להפסקת האש פוטנציאל גדול הרבה יותר מאשר "רק" שקט בגבולנו הצפוני. לאחר עשרות שנים יש למדינת לבנון סיכוי לממש את ריבונותה ולהחילה על כל שטחה, לפרק את חיזבאללה מנשקו, לבחור נשיא חדש ולצאת לדרך חדשה. זהו האינטרס של לבנון, זה אינטרס ישראלי וזהו אינטרס של העולם המערבי.

ההסדרה שמגדירה תקופת מעבר של 60 ימים עד למימוש תנאי ההסכם מכניסה את האזור כולו לתקופה נפיצה. עצם החיכוך של כוחות צה"ל (המעטים) בדרום לבנון עם האוכלוסייה המקומית ופעילי חיזבאללה מייצר פוטנציאל לימי קרב ולעימותים צבאיים. כאלה כבר ראינו יותר מארבעה בשבוע הראשון להפסקת האש. מדיניות צה"ל, הנכונה בעיקרה, למנוע כל הפרה מהיום הראשון - מעצבת מציאות חדשה, אך גם מעלה את הסיכון לחיכוך משמעותי.

תומכי חיזבאללה בדרום לבנון, צילום: רויטרס

תקופת המעבר מעבירה את המקל על ההסדרה בלבנון מממשל ביידן לממשל טראמפ. האחרון כבר התבטא בכוונתו לסיים את המלחמות בעולם, ובתוך זה מלחמת רוסיה־אוקראינה, וכמובן המלחמה הרב־זירתית באזורנו.

כשיגיע טראמפ לטפל במזרח התיכון, הוא יעמוד בפני מערכת מורכבת של אינטרסים מתנגשים. ישראל איננה לבדה על מפת האינטרסים של הנשיא החדש־ישן.

למשל, ההתקרבות בין ארה"ב לערב הסעודית, שטראמפ החל בכהונתו הראשונה, יכולה להוביל לנורמליזציה בין ישראל לסעודים - אינטרס ישראלי מובהק. אך היא עלולה להוביל גם לברית הגנה בין ארה"ב לסעודיה, מהלך שעלול לפגוע באינטרסים הישראליים. ברית כזו תעמיד במתח את המחויבות הבלתי מתפשרת של ארה"ב לישראל. לא בכדי דחתה ישראל בעבר רעיון דומה של ברית הגנה עם ארה"ב, שהיתה מגבילה את חופש הפעולה הצבאי שלה באזור.

באשר לאיראן - טראמפ צפוי לחתור להסכם עם המדינה שכבר הפכה למדינת סף גרעינית. כאן הוא יפגוש את רוסיה, בעלת בריתה של איראן. בהתחשב ביחסיו הקרובים עם פוטין, ייתכן שנראה "עסקת חבילה": פתרון המלחמה באוקראינה תמורת הסכם גרעין עם איראן. במקרה כזה מה תוכל ישראל לומר כשארה"ב תערוב למימוש ההסכם? התוצאה עלולה להיות הכרה בינלאומית באיראן כמדינת סף גרעינית, המסוגלת תוך שבועות לעבור מהעשרת אורניום של 60% ל־90%. במקום שותף לתקיפת מתקני הגרעין נמצא את עצמנו חיים בצל איום גרעיני בחסות שתי המעצמות.

אסור לישראל להמר בכל קלפיה על טראמפ. להתקרבות ארצות הברית ורוסיה עלולה להיות השפעה שתקבע מציאות מורכבת באזורנו, ואולי אף לכזאת שבה נסכים לנוכחותה של איראן כמדינת סף גרעינית בחסות הסכם המעצמות.

עד אז יש לישראל את המלחמות הקרובות בלבנון ובעזה והזדמנות להסדרה רחבה, כולל שחרור החטופים, ואז להתפנות למטרה האמיתית והעיקרית - איראן.

הכותב הוא לשעבר מפקד מערך ההגנה האווירית וכיום יועץ אסטרטגי

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר