בעיתון אל אח'באר, השופר של חיזבאללה, פורסמה היום (שבת) תקרית בנמל התעופה בביירות בין כוחות הביטחון לבין פמליית הליווי של יועצו הבכיר של המנהיג האיראני, עלי לאריג'אני. על פי הפרסום, אנשי הליווי מטעם השגרירות האיראנית התנגדו לכך שכוחות הביטחון האמריקנים יבצעו עליהם חיפוש, בתוקף חסינותם הדיפלומטית, מה שהוביל לעימות.
בעקבות זאת התערב מפקד כוחות הביטחון של שדה התעופה, תת-אלוף פאדי אל-כפורי, שהכריע בסוגיה בהסתמך על מה שכינה 'הנחיות נוקשות' לבדיקת כל המשלחות הדיפלומטיות.
לאל-אח'באר נודע כי אנשי הליווי החזיקו ארבע מזוודות ומתנות פרוטוקוליות שגרתיות. כוחות הביטחון התעקשו להוציאן ולבודקן כתנאי לכניסת המלווים לטרקלין הכבוד ולליווי לאריג'אני. בטרקלין המתין ד"ר ח'ליל חמדאן, נציגו של הנשיא נביה ברי, בראש משלחת שכללה את טלאל חאטום, עלי חאיכ וחבר הפרלמנט עלי אל-מקדאד, נציג הנהגת חיזבאללה.
בעיתון האיראני טוענים כי סמכות כוחות הביטחון מונעת מתכתיבים פוליטיים וממשחק פוליטי, ושאין כל הצדה לחיפוש שדרשו כוחות הביטחון. עוד טוענים בעיתון כי משלחות מערביות וערביות אינן נתקלות ביחס דומה, ואיש מהגורמים בשדה התעופה אינו מעז להתעמת עמן כפי שנעשה עם המשלחת האיראנית. למרות הניסיון לצדד במשלחת האיראנית, אל לנו להטיל ספק בסמכות כוחות הביטחון לבצע עבודתן ולערוך חיפושים כאשר הם רואים לנכון.
לא ניתן לנתק אירוע זה מהקשר המערכה הישראלית בלבנון, שתוצאותיה כבר הוכרעו בעיני חלק מהגורמים לטובת מתנגדי חיזבאללה. זאת לצד צעדים נוספים: החלטת ראשות הממשלה לאסור נחיתת מטוסים מעיראק ואיראן והנחיית מפקד הצבא, גנרל ג'וזף עאון, לבדוק את צוות האבטחה של השגריר האיראני באזור אל-ירזה, בתוך המתחם הביטחוני החדש הסמוך למעונו.
על רקע האירוע, ראש ממשלת לבנון, נג'יב מיקאתי ושר הפנים הלבנוני בסאם אל-מולאווי, נשאו באחריות, מאחר וההנחיות לכוחות הביטחון יוצאות מהארמון הממשלתי. עם זאת, לקיחת האחריות מסתמנת כמסר לאמריקנים שלבנון מצייתת להוראותיהם להצר את צעדי חיזבאללה.
"50% להגיע להסכם בין לבנון לישראל"
עוד דווח באל אח'באר, כי עלי לאריג'אני ציין בביקורו בביירות כי "ישנם סיכויים של 50% להגיע להסכם בין לבנון לישראל". לדבריו, הטיוטה שהוצגה על ידי ארצות הברית כוללת אלמנטים חיוביים לצד סוגיות בעייתיות שעדיין דורשות הבהרה.
למרות שהטיוטה שהוצגה על ידי ארצות הברית כוללת אלמנטים חיוביים - המאמצים לדחוף להסכם הפסקת אש עם לבנון לא מצליחים להתקדם כפי שתכננו ישראל וארה"ב.
לאחר שישראל לא הצליחה להשיג תוצאות חד-משמעיות בשדה הקרב, הושקה יוזמה אמריקאית לפיה המהלך הדיפלומטי יהיה הדרך היעילה לסיים את הקרבות. הצעה זו, שכללה את האפשרות של פינוי כוחות ישראליים והרחבת פריסת הכוחות הבינלאומיים בדרום לבנון, נתקלה בסירוב מצד לבנון, שמסרבת להכיר בהצעות שמפחיתות את ריבונותה. בשיחה עם כלי התקשורת, הצהיר נביה ברי, יושב ראש הפרלמנט הלבנוני, כי שום הצעה שמכילה חופש פעולה לישראל בצפון לבנון לא תעבור – זאת, למרות הלחץ הדיפלומטי שהופעל מצד ארה"ב.
המהלך הלבנוני נתמך במלואו על ידי איראן, שמאמץ את המניפולציה הדיפלומטית ומדגישה את הצורך לשמור על הריבונות הלבנונית. בניגוד לכוונות המערביות, האיראנים גייסו את כל הקשרים באזור על מנת לעודד את הממשל הלבנוני להימנע מלהסכים להסכמות בינלאומיות שיכולות להעמיד את המדינה תחת איום ישראלי גובר.
הסירוב הלבנוני לאמץ את הצעות הפסקת האש, יחד עם העיכוב בתשובות לממשלת ארה"ב, מאפשר לחיזבאללה ולהנהגה הלבנונית להרוויח זמן ולהביא את הלחץ על ישראל למצב שבו היא נדרשת להפעיל לחצים נוספים כדי לסיים את המלחמה.
העיכוב בהסכמים והסירוב הלבנוני ממתינים לאור ירוק מאיראן, שמבצעת מהלך כפול - גם להפעיל את הלחץ על לבנון, תוך שימור ציר ההתנגדות, וגם להשאיר את ישראל באי-ודאות בנוגע למועד המימוש של הפסקת האש.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו