הערכה בישראל: זו הפגיעה ביכולת ייצור הטילים האיראניים לאחר מבצע "ימי תשובה"

על פי ההערכות לאיראן יש "רק" עוד כמה מאות טילי קרקע-קרקע ארוכי טווח, וכעת היא תתנהל בכלכלת חימושים • בטהרן עדיין שוקלים האם וכיצד להגיב לתקיפה הישראלית

ירי טיל בליסטי במהלך תרגיל של צבא איראן. צילום: אי.פי

סוגיית התגובה האיראנית לתקיפת התגובה הישראלית ב-26 באוקטובר אמנם ירדה מעט מכותרות החדשות בימים האחרונים, אך במערכת הביטחון הישראלית סבורים שלמרות שחלף זמן, האיראנים עדיין נמצאים עמוק בתוך הדילמה האם וכיצד להגיב לפעולה הישראלית, שמצד אחד אמנם לא יצרה תמונות של אש באיראן, אך מאידך, פגעה באופן קשה ומדויק במערכים אסטרטגיים באיראן.

קולות הקשר של מפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר וסגן-אלוף ש׳ מפקד טייסת 201 מרגעי התקיפה באיראן | דובר צה"ל

עד כה פורסם כי ישראל פגעה במערכות ההגנה האווירית של איראן, בעיקר אלו מסוג S-300 מתוצרת רוסיה, ובמערך ייצור טילי הקרקע-קרקע של איראן. על פי ההערכות העדכניות בישראל, התקיפה הישראלית, שפגעה בחומר נפץ מוצק שמשמש את טילי הקרקע-קרקע, גרמה לכך שיכולת ייצור הטילים האיראנית ירדה לכ-10% מהיכולת שהייתה לאיראן ערב המתקפה הישראלית.

מערכת הגנה אווירית מדגם S-300 באיראן, צילום: איי.פי

כתוצאה מכך, עד שתצליח איראן לשקם את יכולותיה לייצור טילים, ההערכה היא שהיא תנקוט מדיניות של כלכלת חימושים בכל הקשור לירי הטילים ארוכי הטווח שלה, אם כי על פי ההערכות יש ברשותה עדיין מאות טילי קרקע-קרקע ארוכי טווח שאותם היא יכולה לשגר לשטח ישראל, אך לא בבת אחת כיוון שקצב השיגור תלוי גם במספר קני השיגור שברשותה.

כמו כן, למערך השיקולים האיראני נכנסת גם העובדה שהפגיעה הישראלית במערכות ההגנה האווירית המתקדמות של המדינה משאירות אותה כמעט חשופה למתקפה ישראלית נוספת, וסביר להניח שגם במשטר האייתולות מבינים שברשות ישראל עוד בנק מטרות נרחב, שכולל, בין היתר, את מאגרי הנפט במדינה וכמובן את אתרי הגרעין.

המבנה שהותקף באיראן לאחר התקיפה, צילום: איי.פי

יכולות חיזבאללה לא היוו שיקול

פה המקום גם להזכיר את הפגיעה הקשה של ישראל בחיזבאללה, שהובילה לכך שארגון הטרור אפילו לא היווה שיקול בהערכת המצב הישראלית ערב התקיפה באיראן. כידוע, זה לא היה המצב לפני כשנה, שכן אחד מהגורמים המרכזיים שהרתיעו את ישראל מפעולה באיראן היה החשש מפני חיזבאללה, שאותו בנתה איראן במשך שנים להגנה על תכנית הגרעין האיראנית שלה ועל משטר האייתולות.

ערוץ הכנסת

כעת, לאחר סדרת תקיפות מוצלחות מאוד של צה"ל, הרוב המכריע של יכולותיו האסטרטגיות של חיזבאללה, כמו גם הנהגתו נפגעו וחוסלו. יחד עם זאת, כפי שראינו גם ביומיים האחרונים, לחיזבאללה יש עדיין יכולת ירי, והוא מצליח לשגר לעבר ישראל גם כ-200 רקטות ביממה אחרת, וההערכה היא שברשותו יש עוד כמה מאות כלי טיס בלתי מאוישים, שישראל מתקשה להתמודד עימם.

שר הביטחון הנכנס, ישראל כ"ץ, סימן בדבריו השבוע בפורום המטה כללי של צה"ל מטרה ברורה לצמרת הביטחונית כשאמר: "סדר העדיפות שהממשלה הזאת רואה בצורה מאוד ברורה זה הנושא של איראן – למנוע מאיראן נשק גרעיני. בגלל המכות הקשות שהנחתנו על חיזבאללה והמהלומה המוחצת שהנחתנו על איראן, אנחנו נמצאים עכשיו במצב שאיראן חשופה היום יותר מאי פעם באופן מעשי ותודעתי לפגיעה". עוד הדגיש כי יש "הסכמה לאומית מערכתית רחבה שצריך לסכל את הגרעין האיראני ויש גם הבנה שהדברה זה הוא בר ביצוע – לא רק בהיבט הביטחוני, אלא גם בהיבט המדיני".

שר הביטחון ישראל כ"ץ והרמטכ"ל הרצי הלוי, צילום: שירה קינן, משרד הביטחון

סביר להניח שהשר כ"ץ התייחס בדבריו בנוגע להיבט המדיני לבחירתו של דונאלד טראמפ לכהונה נוספת כנשיא ארה"ב, והתקווה הישראלית שהוא שיסייע לישראל, ולעולם כולו, להרתיע את איראן ולמנוע ממנה להפוך לגרעינית.

על פי ההערכות בישראל, איראן יכולה לפרוץ לגרעין בתוך שבועות בודדים בלבד, אך נכון לעת הזו היא זוחלת לאיטה וטרם קיבלה החלטה לפרוץ. כידוע, בטהרן מודדים את ההרתעה מפני ישראל לא רק בעברית, אלא בעיקר באנגלית, ובהנחה שטראמפ אכן יממש את התקוות שממשלת ישראל תולה בו, יתכן שבתקופתו ניתן יהיה להתמודד עם האיום הגרעיני של איראן – בין אם בפעולה צבאית, או באיום צבאי אמין מאוד של ישראל וארה"ב, שיוביל את הממשל בטהרן לפעולה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר