נושא ההסדרה בלבנון עולה שוב בימים האחרונים על סדר היום הבינלאומי. על המהלך מנצח השליח המיוחד האמריקני עמוס הוכשטיין, ולפחות על פי הפרסומים הלא רשמיים, עיקרי ההסכם הם: חיזבאללה ייסוג מצפון לנהר ליטני, יוקם מנגנון אכיפה בינלאומי שיבטיח חופש פעולה ישראלי מול הפרות של חיזבאללה, וממשלת לבנון, בסיוע מדינות נוספות, תדאג שחיזבאללה לא יתחמש מחדש.
מבלי להיכנס ליכולת של ממשלת לבנון להוות, לפחות בשלב זה, פקטור שיבטיח את מניעת התחמשותו של חיזבאללה - חסר בכל הדיווחים מרכיב מרכזי וקריטי שחייב להיות בכל הסדרה עתידית בלבנון: המרכיב של הכסף.
מדהים לראות שגם לאחר האירועים האפוקליפטיים של 7 באוקטובר בעזה ובלבנון, והחשיפה של תוכניות חיזבאללה לכבוש את הגליל, עדיין לא נפל האסימון אצל האמריקנים שכל הסדר, אם בצפון ואם בדרום, מחייב בראש ובראשונה להבטיח צמצום משמעותי ביכולת של חיזבאללה וחמאס לשקם את עצמם - בעיקר כלכלית.
בהנחה שארה"ב אינה מעוניינת להתעסק בראשו של התמנון, קרי איראן, אז לפחות נותר לצפות למהלכים שיינקטו בשלב הזה במו"מ שמנהל עמוס הוכשטיין עם ממשלת לבנון.
יש לשים על שולחן המו"מ ארבע דרישות מרכזיות: אחת, "אל־קרד אל־חסן", הבנק של חיזבאללה, יחדל לפעול. פרקטית, על ממשלת לבנון להחרים באופן מיידי את מאות מיליוני הדולרים, הזהב והיהלומים שנמצאים בבונקרים מתחת לבית החולים אל־סחל. החרמה זו חייבת להתבצע שכן אל־קרד אל־חסן הוא ארגון טרור מוכרז על ידי הרשויות האמריקניות, וחובה על ממשלת לבנון להקפיא את הכסף. מיותר לציין שכסף זה יכול לסייע מהותית לכלכלת לבנון הנואשת - אבל במקביל, החרמתו תמנע מחיזבאללה באופן מיידי את היכולת לשקם את עצמו.
שתיים, על ארה"ב להבהיר בהוראת שעה לממשלת לבנון ולבנקים הלבנוניים כי אם יימצא שהבנקים הלבנוניים ממשיכים להחזיק חשבונות של אל־קרד אל־חסן, או מסייעים לחיזבאללה, יינקטו מיידית סנקציות נגדם, עד לכדי ניתוק מערכת הבנקאות הלבנונית מהסוויפט (האגודה העולמית לתקשורת פיננסית בין־בנקאית). מהלך שכזה ימנע מחיזבאללה את היכולת לקבל כספים מחוץ למדינה.
מדהים לראות שעדיין לא נפל האסימון אצל האמריקנים שכל הסדר מחייב בראש ובראשונה להבטיח צמצום משמעותי ביכולת של חיזבאללה וחמאס לשקם את עצמם
שלוש, במסגרת מנגנון הפיקוח שיוקם (אם יוקם), חייבת להיבנות יכולת פיקוח בינלאומית בנמלים כדי למנוע הברחות כסף מזומן ללבנון. כספים שברובם מגיעים מאיראן או מסחר בסמים.
ארבע, קואליציה בינלאומית חייבת לגבש תוכנית מערכתית להרס תשתית הייצור וההפצה של קפטגון (הסם מיוצר בסוריה וזכה לכינוי "קוקאין לעניים" ו"הסם של דאעש"). קואליציה זו תכלול בעיקר את הנפגעות המרכזיות מהסחר בסם.
פעילות שכזו תצמצם את כוחו של חיזבאללה ותמנע ממנו את היכולת לחזור ולשלוט באוכלוסייה. במציאות שכזו יש סיכוי שלאורך זמן ייכנסו כוחות לבנוניים חדשים למשחק הניהול של המדינה, בתקווה שיהיו אלה כוחות מתונים יותר ולא תחת השפעה אסלאמית קיצונית.
הכותב שימש ראש היחידה ללוחמה כלכלית במוסד. כיום חוקר בכיר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו