13 חודשים לתחילת המלחמה שטרם הסתיימה, ולאחר 48 שנים בשירות צבאי וביטחוני - בצבא, בקבינט ובמשרד הביטחון, בטונים צורמים, ובהרמת כוסית צנועה במשרד הביטחון, סיים אמש יואב גלנט את תפקידו כשר הביטחון והעביר את המקל לישראל כ"ץ.
בכנסת התקיים אמש דיון על פיטוריו של גלנט, שלמעשה נכנסו לתוקף עוד לפני שהסתיים. ראש האופוזיציה, יאיר לפיד, יצא נגד כ"ץ: "זה לא נכון שאתה ממונה לתפקיד שר הביטחון אלא ממנים אותך לתפקיד שר ההשתמטות".
את יומו האחרון במשרד הביטחון התחיל גלנט בתוך אחד הכפרים שצה"ל פועל בהם בדרום לבנון, ובהמשך נפגש עם משפחות חטופים ופצועי צה"ל בבית הלוחם.
כ"ץ עוד עסק אתמול בענייני משרד החוץ, ובין היתר נפגש עם מקבילו הצרפתי, ואף היה בכנסת, וזאת למרות שכבר בשעה 20:00 אמור היה להיכנס לתפקיד השר המשמעותי ביותר בממשלה, שר הביטחון בזמן מלחמה. את פגישת החפיפה עם גלנט הוא צפוי לקיים רק היום, לאחר שכבר ייכנס לתפקיד המורכב, וספק כמה השניים יספיקו בפגישה אחת. בצה"ל הכינו לשר הביטחון הנכנס חפיפת בזק, ובכירים בצה"ל ששוחחו אתמול עם "ישראל היום" ציינו כי מרגע שההחלטה על פיטורי גלנט הפכה לעובדה מוגמרת, יש לנסות ולהכניס את השר כ"ץ לעניינים כמה שיותר מהר, לטובת המערכת כולה.
גלנט אמנם עוזב את לשכת שר הביטחון בחמיצות, לאחר שפוטר בהפתעה יחסית על ידי ראש הממשלה ערב הבחירות בארה"ב, בתום תקופה ארוכה של אי הסכמות פנימיות ותקשורתיות בינו לבין ראש הממשלה נתניהו. אך מבחינה מבצעית, הוא עוזב את לשכת שר הביטחון לאחר חודשיים מוצלחים מאוד של מערכת הביטחון, במהלכם הונחתה מכה קשה מאוד על חיזבאללה, עד כדי כך שמכונת המלחמה המשומנת שבנתה איראן להגנתה העצמית אפילו לא מהווה עוד שיקול בהערכת המצב ערב תקיפה ישראלית באיראן.
לאחר שחיזבאללה הוכה שוק על ירך, גלנט, כמו גם ראשי הצבא, אומרים בימים האחרונים בשיחות סגורות כי בשלה העת להגיע להסכם מדיני בצפון, בשלושה תנאים: אין לאפשר לחיזבאללה לרדת מדרום לליטאני, יש למנוע ממנו להתעצם, והאכיפה תיעשה על ידי צבא לבנון או כוח בינלאומי כזה או אחר, כשישראל שומרת לעצמה את הזכות לאכוף בעצמה כל הפרה אם זו לא תיאכף על ידי הגופים הללו.
למעשה, גלנט הוביל את המהלכים הצבאיים של המלחמה כולה, והדבר היחיד שלא נעשה בהתאם לדעתו, הוא ההחלטה שלא לחסל את צמרת חיזבאללה ולפגוע בו אנושות ב־11 באוקטובר אשתקד. כזכור, כדי למנוע את המהלך, מיהר נתניהו להכניס לממשלה את גנץ ואיזנקוט. גם במחשבה לאחור סבור גלנט כי זו היתה טעות חמורה, ולתפיסתו, אירועי השבועות האחרונים מוכיחים שצריך היה לעשות זאת קודם לכן, שכן אז היו נחסכים הרבה מאוד חיי אדם, וניתן היה לסיים את המלחמה מוקדם יותר.
באשר לרצועת עזה, אין ספק שבמהלך השנה האחרונה השיג צה"ל הישגים צבאיים משמעותיים, וחמאס כארגון צבאי פורק, ואינו קיים עוד כמסגרת. יחד עם זאת, מטרת המלחמה של השבת החטופים טרם הושגה.
סוגיה בעייתית נוספת שלא הושלמה ברצועת עזה היא היום שאחרי, או, חלופה שלטונית לחמאס. גלנט הציג כבר לפני חודשים רבים את הצעתנו בנוגע לחלופה השלטונית לחמאס, אך כידוע, הממשלה לא מקבלת החלטה בנושא.
כך או אחרת, גלנט אמנם פוטר לאחר שהודיע על הוצאת 7,000 צווי גיוס לחרדים, בהתאם לחוק, באופן שאיים על שלמות הקואליציה. אך לכולם ברור כי נתניהו רק חיפש תירוץ, שכן בין הלשכות עבר לא מעט רפש. גלנט ונתניהו טוענים כי כשזה הגיע לעבודה עצמה ולענייני ביטחון ישראל, הם הצליחו לעבוד יחד, ואף היו משוחחים מספר פעמים ביום. אך אין ספק שמערכת יחסים עכורה בין ראש ממשלה לשר ביטחון היא הדבר האחרון שישראל צריכה בשעת מלחמה. צריך שניים לטנגו הזה - גם לנתניהו וגם לגלנט יש אשם במערכת היחסים ביניהם.
בין כ"ץ לנתניהו יש לפחות תקשורת בסיסית, ויחסי עבודה תקינים, ולכן מהבחינה הזו המערכת תוכל לנוע בצורה חלקה ותקינה יותר. אלא שכאמור, כ"ץ ממש לא מכיר את מערכת הביטחון, ולנו אין את הפריבילגיה לשלם את שכר הלימוד שלו בעיצומה של המלחמה הארוכה והמורכבת ביותר בתולדות המדינה.
"אפשר לצאת מפילדלפי"
ביומו האחרון בתפקיד, נפגש אתמול שר הביטחון גלנט עם משפחות חטופים.
גורם שנכח בפגישה סיפר כי גלנט התייחס לעסקה שהיתה על הפרק בחודש יולי, במסגרתה על ישראל היה לצאת מציר פילדלפי: "הוא אמר שאין שיקולים צבאיים להישאר שם, וגם לא מדיניים. אפשר להבין לבד מה היו המניעים".
"השגנו הישגים צבאיים בעזה. היא לא תחזור להיות מה שהיתה", אמר גלנט במהלך הפגישה, וציין כי למיטב שיפוטו ניתן לצאת מפילדלפי באופן זמני, לחודש או 42 ימים. "אנחנו נוכל לחזור לשם אחרי שנביא את החטופים הביתה. לצערי לא הצלחתי לשכנע בזה את הקבינט. נתניהו מחליט לבד, לא הצלחתי להשפיע עליו. אולי מישהו אחר יצליח לשכנע", אמר גלנט למשפחות החטופים.
הגורם שנכח בפגישה ציין: "היתה תחושה שהוא עשה כל מה שהוא היה יכול ולקח אחריות. מבחינתו הגיע הזמן לחתום על עסקה ולשחרר חטופים, ואנחנו מודאגים שהשר החדש לא הולך לתת את אותו הקול. חובת ההוכחה היא עליו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו