המתקפות על שומרי הסף של מערכת הביטחון, קל וחומר על רקע מאזן הביטחון הלאומי של ישראל שנמצא במגמה שלילית - מסוכנות ביותר וחסרות אחריות. החיצים הרעילים האלו שמכוונים לעבר נושאי תפקידים בכירים במערכת הביטחון מביאים לערעור תחושת הביטחון והאמון של אזרחי ישראל בהם ומחלישים את שומרי הסף הביטחוניים.
אותם שומרי סף הם שמפרידים בין פוליטיקה לביטחון מעצם היותם אנשי מקצוע ששיקוליהם נקיים. זו שחיקה נוספת במוסדות שלאורך שנים היוו הגורם הממלכתי והמלכד של הציבור הישראלי. אם כך, נשאלת השאלה - את מי משרת מהלך שכל כך מזיק לכולנו? ככל הנראה מדובר בגורמים שמעוניינים לערער את הסדר הקיים כדי לייצר סדר חדש. הם עושים זאת על ידי אסטרטגיה של הליכה על סף הכאוס.
ייתכן שזו אסטרטגיה נכונה מבחינת אותם גורמים, אך יש לזכור - מדינת ישראל אינה נטולת איומים. המאזן הביטחוני הנוכחי חמור ביותר. המתקפות משולחות הרסן הללו מחריפות עוד יותר את מצבנו המחמיר גם כך.
ברמה האישית, זה מכאיב ומעציב לראות את השמדת הערך העצמי שאנו עושים לעצמנו. למשבר המוטיבציה החמור והמדאיג שקיים כבר ביחידות המילואים ולכרסום בלכידות מצטרף עכשיו גם המחיר האישי של תקיפת מפקדים שאין ביכולתם ושאסור להם להביע עמדה מתגוננת באופן פומבי.
אלו התקפות לא אחראיות, לא הוגנות, אשר מכילות מידה רבה של כפיות טובה. אלו אנשים שמקריבים את הדברים היקרים להם ביותר, כולל סיכון חיים של ממש. זה מעליב ומסוכן. נדרשת פעולה חדה, חריגה, כדי לעצור את זה - ועכשיו. האחריות היא על הממשלה ועל העומד בראשה.
ראשי הארגונים והמפקדים הבכירים אינם נרתעים מהמתקפות עליהם, אני מכיר אותם היטב. הבעיה החמורה היא שהדה־לגיטימציה הזו מחלחלת גם לפקודים שלהם שמחזיקים, באופן טבעי, בדעות מגוונות. עד לאחרונה הדעות האלו נותרו מחוץ למחנה ולא נכנסו ליחידות - לא בשב"כ, לא במוסד, לא ביחידות צה"ל. לצערנו, זה לא המצב יותר. השבר בחברה האזרחית כבר חדר עמוקות למערכת הביטחון. הקיטוב חדר לשורות היחידות. בנוסף, ראשי ציבור מאשימים את המפקדים בנקיטת עמדה פוליטית, מה שעלול לייצר טריז בינם לבין חלק מפקודיהם.
מחאת המילואימניקים אחים לנשק // צילום: אחים לנשק
כל זה מתרחש, כאמור, על רקע מאזן הביטחון הלאומי הישראלי שאכן מצוי במגמה שלילית. המצב כיום אל מול תוכנית הגרעין האיראנית הוא החמור ביותר שהיינו בו. דבר לא מגביל אותם למעט רצונם. בפועל הם מקרינים הרתעה גרעינית בלי להחזיק פצצה גרעינית, וזה המצב האידיאלי מבחינת המנהיג העליון שם.
ומילה אחרונה לגבי הנפץ שמצפה לכולנו בשבועות הקרובים ושמאיים על מודל צבא העם. טלטלה פנימית יצרה כבר את אדי הדלק באוויר - המתקפות האישיות מחמירות את הנפיצות של המצב. חוק הגיוס עלול להיות הנפץ שיפוצץ את הכל ויפוצץ על הדרך סופית ולחתיכות את מודל צבא העם. המחירים נערמים בכל יום שעובר, תהליך הריפוי הופך מורכב יותר ויותר.
מצוי מבחינות רבות במצב של ביטחון עצמי מוגבר שמאפשר לו הליכה על הסף, על אף שחלק מהתנהגותו המתריסה היא תגובה ליוזמה ישראלית ולפעילות כוחותינו - גובר הסיכון למיסקלקולציה שתביא למלחמה. זה יהיה בניגוד מוחלט לאינטרס של חיזבאללה שאינו מעוניין במלחמה כעת אך ההליכה על הסף הזו מסוכנת. ועדיין, הזירה הנפיצה ביותר היא זו הפלשתינית. ובה איננו יוזמים אלא מגיבים. המציאות בשטח מבעבעת, והסיבה היחידה לאי־גלישתה לאינתיפאדה שלישית היא הפעילות המודיעינית והמבצעית של כוחות הביטחון ביו"ש.
נוכח האתגרים האלו יש הכרח בהפסקת הטלטלה המערערת את ביטחון ישראל. טלטלה שמועצמת על ידי התבטאויות חסרות אחריות כלפי נושאי משרות בכירות במערכת הביטחון. יש גם הזדמנויות כמו נורמליזציה עם סעודיה - הזדמנויות שצריך להתמקד בהן ולשפר דרכן את המציאות הביטחונית, ובמקום זאת אנחנו מתמקדים בדברים אחרים לחלוטין.
הכותב הינו מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי inss, לשעבר ראש אמ"ן
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו