המפכ"ל שבתאי על פרשת NSO: "מישהו צריך לתת את הדעת על הקלות שבה הכפישו את המשטרה"

רנ"צ קובי שבתאי נאם במסגרת טקס סיום קציני מג"ב: "ממצאי ועדת הבדיקה מוכיחים - משטרת ישראל לא פעלה בניגוד לחוק" • כזכור טענות תחקיר "כלכליסט", שקבע כי המשטרה פרצה באופן בלתי חוקי לניידים של אזרחים, הופרכו על ידי הצוות בראשות עו"ד עמית מררי, המשנה ליועמ"שית

המפכ"ל שבתאי על פרשת NSO: "מישהו צריך לתת את הדעת על הקלות שבה הכפישו את המשטרה"

פרשת הריגול המשטרתי: מפכ"ל המשטרה, רב ניצב קובי שבתאי, נאם הערב (שלישי) במהלך טקס סיום קורס קציני מג"ב. בנאומו התייחס המפכ"ל לראשונה לממצאי ועדת הבדיקה לפרשת NSO.

"משטרת ישראל הואשמה האשמות שווא קשות שפגעו באופן אנוש לא רק באמון הציבור במשטרה, אלא בכל רשויות אכיפת החוק. מה שמכונה 'פייק ניוז' הצליח לחדור לתקשורת הממוסדת ולגרום לנזק גדול שייקח לנו זמן רב לתקן", כך אמר הערב.

בדבריו התייחס לשיח הציבורי "שנוצר סביב הפרסומים השגויים, והאופן שבו נתפסות כיום המשטרה, הפרקליטות, מערכת המשפט ובעצם רשויות המדינה כולן, עלולים להוביל לגדיעת הענף עליו אנו יושבים. זוהי מגמה שמסכנת את החברה בישראל".

המפכ"ל קובי שבתאי, צילום: גיל אליהו - ג'יני

"הממצאים של הצוות מוכיחים מעבר לכל צל של ספק - משטרת ישראל לא פעלה ולא פועלת בניגוד לחוק ואני מתחייב שכך זה ימשיך להיות. לצד ממצאי הבדיקה שעסקה בדמויות שעלו בתקשורת, חשוב לי להדגיש שלא אסכים ולא אאפשר שום חריגה, קלה כחמורה מהוראות החוק, ואם מישהו, לא משנה מתי, לא משנה תפקידו ולא משנה דרגתו , ניצל את יכולותיה של משטרת ישראל ועשה דברים שאסור היה לעשות, אני אדאג באופן אישי שהוא ייתן על כך את הדין".

על תפקידה של התקשורת אמר: "במדינה דמוקרטית, לתקשורת תפקיד חשוב מאין כמותו, ואנו כמשטרה מכבדים זאת ואף פועלים בכדי לאפשר את חופש העיתונות, אך לצד החשיבות הגדולה של תקשורת חופשית, ישנה גם אחריות גדולה. על הקלות שבה הכפישו משטרה שלמה מישהו חייב לתת את הדעת. את התשובות שמסרנו לתקשורת בשבועות האחרונים ביססנו על הבדיקות הראשוניות שביצענו מתוך שקיפות מלאה ומחויבות בלעדית לציבור, ולציבור בלבד".

"ככל שהעמיקו הבדיקות ונמצאה אותה חריגה בעבודתה הטכנית של המערכת, מלפני מספר שנים, דיווחנו על כך מיד ליועץ המשפטי לממשלה דאז, לשר לביטחון הפנים ולציבור כולו".

כמו כן בחר המפכ"ל להעביר מסר מרגיע לציבור: "משטרת ישראל לא מרגלת אחר אזרחיה. משטרת ישראל לא מרגלת אחר מפגינים ואנשים תמימים. משטרת ישראל תמשיך לפעול נגד העבריינים בכפוף לכל האישורים המשפטיים ועם כל יכולותיה הטכנולוגיות".

"לצד הדברים הללו, ובכדי להשיב את אמון הציבור במערכות אכיפת החוק, אנו נמשיך לשתף פעולה עם המשך הבדיקה של צוות מררי בכדי לעמוד על השימושים במערכות הסייבר לאורך השנים. אם נעשו עבירות – אדאג שהאחראים יעמדו לדין", סיכם.

כזכור, הצוות שבדק את הטענות על שימוש לא חוקי בתוכנה של NSO קבע אתמול כי אין עדות לכך שהמשטרה השתמשה באופן לא חוקי בתוכנת פגסוס כנגד אישי הציבור שהופיעו בתחקיר "כלכליסט". ממצאי הבדיקה הוגשו ליועמ"שית גלי בהרב מיארה. השר לביטחון הפנים, עמר בר-לב, בירך: "זיכוי מהדהד למשטרת ישראל". 

בהודעה מטעם צוות הבדיקה, שמונה על ידי רה"מ בנט, נמסר: "עם השלמת הבדיקה הטכנולוגית המקיפה של צוות הבדיקה והמומחים הטכנולוגים, אשר נשענה גם על מידע שהגיע מידי מומחים של חברת NSO, עלה כי אין כל אינדיקציה לכך שמשטרת ישראל הדביקה באמצעות תוכנת פגסוס שבידיה, ללא צו שיפוטי, מכשיר טלפון של מי מבין רשימת האנשים שפורסמו בתקשורת".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר