תלונה: עיריית ת"א פועלת בניגוד לחוק נגד פושטי רגל

תושבים למשרד המשפטים - העירייה דורשת תשלום ארנונה גם ממי שקיבל פטור מהליך חדלות פירעון • "התנהלות חוזרת ב'שיטת מצליח', הם עושים דין לעצמם"

לטענתו, שובץ בכוונה במשמרות בהן התפוקה פחותה והשכר נמוך יותר משמעותית. בניין עיריית תל אביב. צילום: גדעון מרקוביץ'

האם עיריית תל אביב פועלת בניגוד לחוק כלפי חייבים בהליכי חדלות פירעון? הסיוע המשפטי במשרד המשפטים - אשר מייצג, בין היתר, חייבים בהליכי פשיטת רגל וחדלות פירעון - מצא לאחרונה כי העירייה ממשיכה באופן שיטתי לשלוח לחייבים שקיבלו הפטר מחובותיהם, כולל החוב לעירייה, "הודעה על קיום חוב" ודרישת תשלום.

פקחי עיריית תל אביב חונים במקום אסור ועורכים קניות (ארכיון)

אל הסיוע המשפטי הגיעו פניות של תושבים, ולפיהן למרות ההפטר שהעניק להם בית המשפט, העירייה ממשיכה לדרוש מהם כספים ומאיימת עליהם בתביעה אם לא ישלמו אותם.

האותיות הקטנות

עם מתן הפטר מהליך פשיטת רגל (חדלות פירעון), הזוכה נמחל על חובותיו (למעט דוחות תנועה) והוא יכול לפתוח דף חדש בחייו. ואולם, כאמור, בניגוד לצו בית המשפט, עיריית ת"א אינה מוחקת את החוב וממשיכה לשלוח לחייבים דרישות תשלום של ארנונות לשעבר, שנכללו בחובות שנהנים מפטור עם סיום ההליך.

באותיות הקטנות נאמר אמנם שהחוב מוקפא - אף שעליו להיות מבוטל - אך באותה נשימה נאמר כי העירייה שומרת על זכותה לגבות את החוב באופן עקיף.

(אילוסטרציה) חשבון ארנונה, צילום: עמי שומן

בעקבות פניותיהם של תושבים לסיוע המשפטי במשרד המשפטים, פנתה עו"ד הילה תמרי מהסיוע המשפטי לעיריית ת"א בדרישה לחדול מפעולה זו, אולם העירייה דחתה את פניותיה. לפיכך פנתה תמרי, בשיתוף עם עו"ד דרור תאם, לבית המשפט כמה פעמים בבקשה להורות לעירייה לכבד את צו בית המשפט ואת הוראות החוק.

"ללא תום לב"

בתגובה הודיעה העירייה לבית המשפט כי תפעל למחיקת החוב של הפונים ותחדל משליחת הודעות נוספות בנושא החוב שהופטר. עם זאת, בסיוע המשפטי מדגישים כי התנהלות זאת תקפה אך ורק בתיקים הספציפיים שנידונו בבית המשפט, ולמעשה העירייה אינה משנה את התנהלותה הכוללת בנדון ולא חדלה לגבות חובות שבוטלו של חייבים־לשעבר אחרים.

בהמשך לכך פנו נציגי הסיוע המשפטי למבקר המדינה בתלונה נגד העירייה, שבה צוין בין השאר כי מדובר ב"התנהלות חוזרת ונשנית ב'שיטת מצליח' של עיריית ת"א, העושה דין לעצמה ופועלת בניגוד לצו בימ"ש, בניסיון לגבות חוב שבוטל כדין".

עיריית ת"א. הואילה לבטל רק חלק מהקנסות צילום: גדעון מרקוביץ', צילום: גדעון מרקוביץ'

עוד נכתב: "התנהלות העירייה מנוגדת לחובת תום הלב המוגברת המוטלת עליה כרשות מנהלית ועולה כדי הטעיית האזרחים, הנדרשים לשלם חוב שבוטל זה מכבר".

"נלמד את התלונה"

לפיכך, ממשיכים וכותבים עורכי הדין בפנייתם למשרד המבקר, הכרחית התערבותו, משום שהעירייה מתחמקת מהכרעה שיפוטית, ורק בכוחו של המשרד לשים סוף להתנהלות העירייה.

עו"ד מרב שיבק, הממונה הארצית בתחום האזרחי בסיוע המשפטי, מוסיפה ואומרת: "התנהלות העירייה היא בבחינת הטעיית הציבור, אשר נדרש לשלם חוב, אף שבוטל זה מכבר בתום הליך חדלות פירעון".

"עיריית ת"א כרשות ציבורית מפירה חוק ומתאנה לחייבים המוחלשים שרק החלו בדרך חדשה. מבקר המדינה בודק את התלונה בימים אלה, ואנחנו נמשיך לפעול בעניין ולייצג את הפונים אלינו בבית המדרש ככל הנדרש".

מעירית ת"א נמסר בתגובה: "התלונה למבקר המדינה טרם התקבלה בעירייה. העירייה תלמד את התלונה והיא תשיב לה בדרכים המקובלות, שלא באמצעות העיתון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר