פרשת הסוהרים שחשודים כי היכו למוות אסיר ביטחוני: "פעלו לפי ההנחיות שהיו באותו יום"

לטענת עו"ד שמייצג את הסוהרים: "באותו אירוע פעל הכוח לפי ההנחיות והצרכים, אין כל קשר בין השימוש בכוח שנעשה לבין פגיעה או פציעה כלשהי, ובטח לא למותו של המנוח" • השר לביטחון לאומי בן גביר אמר ל"ישראל היום" בתגובה ראשונה לפרשה: "לא אערוך להם משפט שדה, חזקת החפות עומדת להם - ואין מקום לחרוץ את גורלם בטרם תבוצע בדיקה מעמיקה"

סוהרים (אילוסטרציה). צילום: אורן בן חקון

19 סוהרים בשירות בתי הסוהר תושאלו לאחרונה בפרשה הנחקרת בלהב 433. במסגרת החקירה עלה חשד כי אסיר ביטחוני השוהה בכלא קציעות כ-20 שנה הוכה על ידם למוות. בשיחה עם "ישראל היום" אמר עורך הדין שמייצג את הסוהרים: "אין קשר בין השימוש בכח לבין מותו של המנוח".

אסירים ביטחוניים הציתו תאים: מאמצי הכיבוי בבתי הכלא רמון וקציעות (ארכיון) // דוברות שב"ס

עו"ד עדי קידר שמייצג את הסוהרים מטעם ארגון חוננו אמר בשיחה עם "ישראל היום" כי "מאז פרוץ המלחמה בוטלו הטבות רבות שהיו לאסירים הביטחוניים מה שהביא להסלמה בהתנהגותם והתנגדות לקיום הוראות שב"ס".

לטענת קידר הסוהרים פעלו בהתאם להנחיות שקיבלו, "גם באותו אירוע פעל הכח לפי ההנחיות והצרכים שהיו באותו יום. אין כל קשר בין השימוש בכח שנעשה לבין פגיעה או פציעה כלשהי ובטח לא למותו של המנוח". הפרקליט הפנה אצבע מאשימה לשב"ס: "חבל שפיקוד שב"ס מפנה עורף לסוהרים שעושים מלאכתם נאמנה בעבודה קשה ומאתגרת".

עו״ד חי הבר המייצג גם הוא את הסוהרים מחה על ההחלטה לחקור אותם: "הגיעה העת שכל המערכות וביניהם שב״ס יבינו כי עלינו לשנות גישה ותפיסה, לא למהר ולעצור סוהרים שמתמודדים יום יום מול המחבלים העצורים בבתי הכלא. הסוהרים אותם אני מייצג כלל לא באו במגע עם המחבל ולכן כלל לא ברורה ההחלטה לחקור אותם כחשודים בכלל, וודאי ולא לשחרורים בתנאים מגבילים.

ת'אאר אבו עסב, צילום: ללא קרדיט

"גם המחבלים צריכים להבין שאחרי אירועי ה-7 באוקטובר הורדנו את הכפפות, מי שלא יפעל בהתאם להוראות שיקבל מהצבא מהמשטרה ומאנשי השב״ס יטופל מיד בהתאם להוראות", מסר הבר. נודע כי גופת האסיר הביטחוני ת'אאר אבו עסב (38), שהיה משוייך לפת"ח ואשר נשפט לשנים ארוכות בגין עבירות ביטחוניות, נמצאה בתאו לפני כחודש והסוהרים החשודים במעשה נחקרו ושוחררו בערבות למעצר בית.

גופתו של אבו עסב, המרצה עונש מאסר של יותר מ-20 שנים בכלא, הועברה לנתיחה שלאחר המוות במכון לרפואה משפטית באבו כביר. גורמים המעורבים בפרשה אמרו כי אין בחוות הדעת של הנתיחה קביעה לעובדה שהסוהרים אחראים למותו.

השר לביטחון לאומי בן גביר אמר ל"ישראל היום" בתגובה ראשונה לפרשת הסוהרים: "לא נכון לחרוץ את דינם ולא אערוך לסוהרים משפט שדה. חזקת החפות עומדת להם - ואין מקום לחרוץ את גורלם בטרם תבוצע בדיקה מעמיקה - צריך לזכור שהסוהרים שלנו מתמודדים עם חלאות אדם, רוצחים, שנשקפת מהם סכנה ביטחונית, והייתי מציע שלא להשמיץ את הסוהרים ולקבוע מסמרות".

כלא קציעות, צילום: משה שי

משב"ס נמסר כי "מאז החלה מלחמת 'חרבות ברזל', קלט שירות בתי הסוהר אלפי אסירים ביטחוניים. לאור זאת עלה רף האתגרים והאיומים מולם מתמודדים הסוהרים, אשר מבצעים את משימותיהם ומתגייסים למאמץ הלחימה".

עוד הוסיפו כי "יש להדגיש כי גם תחת המציאות הביטחונית הקשה בישראל, מקפיד הארגון בשמירה על המקצועית והערכיות. אירועים המחייבים בדיקה, ככל וישנם, יתקיימו בשיתוף פעולה מלא עם היחידה החוקרת עד לסיומה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר