בשיתוף קמפוס פאס
מכיוון שמדובר בשינויים רבים בתקופת זמן קצרה, ניגשנו לקבל הסברים מעורך הדין הפורטוגלי פרנסיסקו בטיסטה – העובד עם חברת קמפוס פאס בישראל.
כיצד הכול התחיל ומה המצב הנוכחי?
בשנת 2015 ביצעה פורטוגל שינויים בחוק האזרחות שלה, כדי לפצות את צאצאיהם של מגורשי ספרד ופורטוגל. הפיצוי ניתן בצורת אפשרות לקבל אזרחות פורטוגלית, ומאז אותה שנה יותר מ-100 אלף ישראלים הגישו בקשה לקבלת אזרחות – ועשרות אלפים כבר קיבלו אותה.
אזרחות בפורטוגל מקנה אינספור זכויות כלכליות, סוציאליות ועסקיות בפורטוגל ובכל רחבי האיחוד האירופי. מעבר לכך, הדרכון מאפשר גם כניסה ללא ויזה אל מדינות בהן הדרכון הישראלי לא מאפשר לעשות זאת. אין פלא שהדרכון הפורטוגלי כל כך מבוקש, ולא רק על ידי ישראלים – אלא גם ברמה כלל עולמית.
כדי לקבל אזרחות במדינה, ממשלת פורטוגל הכשירה מספר קהילות יהודיות מקומיות בערים מרכזיות כגון ליסבון, פורטו ועוד. הקהילות היהודיות בוחנות את הקשר ההיסטורי שיש למועמד ליהדות ספרד ופורטוגל, ומעניקות אישור ראשוני המאפשר את התנעת התהליך. בלעדי אישור זה, אף רשות בפורטוגל לא תאפשר קבלת אזרחות במדינה.
אחרי שמקבלים את האישור הראשוני של קהילה יהודית כלשהי בפורטוגל, יש מספר שלבים נוספים שצריך לעבור עד לקבלת האזרחות; אבל האישור הראשוני מהקהילה היהודית היא תנאי בסיס לכל התהליך.
ראוי לציין שמשך מספר שנים נשמעים קולות בציבור הפורטוגלי, והן בקרב נציגי הממשל במדינה, כי כל נושא קבלת האזרחות לצאצאי המגורשים הפך ל”תעשיית דרכונים”. מסחרה, כמו שאומרים הישראלים. מאז מנסים חלק מנציגי הממשלה להקשיח את התנאים לקבלת אזרחות, ולמרבה הצער בדיוק לאחרונה הם גם קיבלו הצדקה לעשות זאת.
מדוע הקהילה היהודית בפורטו הפסיקה לתת אישורי זכאות?
מכיוון שהקהילה היהודית בעיר פורטו נודעה במדיניות גמישה למדי, רוב מבקשי האזרחות הישראלים פנו לקהילה זו. התנאים והדרישות לקבלת אישור ראשוני לא היו מחמירים מדי, וכללו בעיקר הוכחת מוצא (מחקר גנאולוגי של עץ המשפחה) וכן האם מדובר בשם משפחה רלוונטי, ממדינות שאליהן ברחו היהודים המגורשים.
לעומת הקהילה בפורטו, הקהילה היהודית בליסבון החמירה בתנאים ובדרישות – ודרשה מכל מועמד להוכיח (בנוסף למצוין לעיל) קשר ישיר כלשהו לאורח החיים הספרדי. לדוגמה, כתובה בנוסח ספרד, שיוך לבית כנסת ספרדי, דיבור בשפת לדינו, קבורה רלוונטית ועוד.
רצה הגורל והקהילה היהודית בפורטו נקלעה לסערה משפטית וציבורית. איש העסקים רומן אברמוביץ’ קיבל את אישור הקהילה בפורטו – דבר שעורר חשד בקרב גורמים שונים בפורטוגל ומחוצה לה. הרשויות במדינה פתחו בחקירה שנמשכת עד היום, ודבר זה הוביל את הקהילה היהודית בפורטו להודיע כי תפסיק לאלתר לספק אישורי זכאות. הקהילה היהודית היחידה שנותרה היא זו היושבת בליסבון.
אין ספק שמדובר בטלטלה רצינית, במיוחד עבור מי שרוצים לקבל אזרחות ולא מכירים את צורת ההתנהלות עם הקהילה היהודית בליסבון. למרבה המזל, אני בשיתוף חברת קמפוס פאס ישראל, יחד עבדנו שנים עם הקהילה בליסבון – בין הבודדים שיכולים כיום לספק מענה למבקשי אזרחות חדשים גם בקהילת ליסבון (עם החלת החוק החדש בספטמבר 2022).
מהם השינויים החדשים בחוק האזרחות?
כפי שציינתי בהתחלה, הלך הרוח בקרב הציבור הפורטוגלי דרש לשנות את החוק. גורמים רבים ראו בו חוק מקל ולא מוצדק, שמאפשר לכל אחד לקבל אזרחות במדינה. בסופו של דבר, ובייחוד לאור פרשת רומן אברמוביץ’, הצליחו הגורמים השונים לקבל את מבוקשם – והחוק שונה ממש לאחרונה.
לפי החוק החדש, מבקשי אזרחות חדשים ידרשו להוכיח גם קשר אישי ועכשווי לפורטוגל – ולא רק קשר היסטורי. זה יכול להיעשות במספר מצומצם של דרכים, שהוגדרו בצורה יחסית נוקשה:
- בעלות על נכס נדל”ן במדינה – אך ורק בהורשה לאחר המוות.
- בעלות על חברה פורטוגלית או על מניותיה – גם זאת רק בהורשה לאחר המוות.
- הוכחת היסטוריה של ביקורים תדירים בפורטוגל.
לרוב הישראלים שמבקשים אזרחות בפורטוגל, אין קשר ישיר למדינה בצורות הללו שהוגדרו בחוק החדש; הקשר מתבטא לרוב בזיקה היסטורית / גנאולוגית באמצעות עץ המשפחה. המשמעות היא שהדרישות החדשות יצמצמו משמעותית את היקף הזכאים לקבלת אזרחות פורטוגלית, ככל הנראה לשיעור כמעט אפסי בהשוואה לעשרות האלפים שקיבלו אותה עד היום.
מה לגבי חוק איחוד משפחות בפורטוגל? האם הוא עדיין תקף?
כן, בהחלט – חוק איחוד המשפחות עדיין תקף. זה אומר שמי שכבר יש בבעלותו אזרחות פורטוגלית, יכול להנפיק אזרחות גם לבני / בנות הזוג וכן לילדים המשותפים שלהם – ללא התנאים החדשים והמחמירים.
כמובן שגם פה יש תנאים ודרישות מכיוון שמדובר בהליך התאזרחות נפרד, כגון הוכחת נישואים / ידועים בציבור למשך תקופה מסוימת, גיל הילדים, איסוף המסמכים הרלוונטיים ושליחתם לרשויות המתאימות… אבל באופן כללי התהליך עצמו נשאר זמין ללא כל שינוי, ומי שיש לו בני זוג או הורים בעלי אזרחות – הרוויח.
האם זה אומר שאפסה התקווה לקבל אזרחות פורטוגלית?
כרגע זה תלוי רק במגישי הבקשה.
מי שימהר להגיש בקשה עד ספטמבר הקרוב (כלומר סוף אוגוסט 2022) – יחסוך לעצמו את השינויים החדשים. לא תידרש הוכחה של זיקה עכשווית לפורטוגל, והתהליך יתנהל כפי שהיה עד כה. בנוסף, מי שכבר נמצא בתהליך וקיבל את אישורה של קהילה יהודית כלשהי, לא יושפע מהשינויים.
מיותר לציין שרוב הישראלים יתקשו לעמוד בנטל ההוכחה של קשר ישיר לפורטוגל. לכן מומלץ היום יותר מאי פעם לפנות לעורך דין פורטוגלי שבקיא בחוק, יודע את השפה וילחם עבורכם מול הרשויות הרלוונטיות.
אומנם הקהילה היהודית בליסבון מחמירה יותר מזו של פורטו, אבל עם הידע והניסיון הנכונים אפשר בהחלט לקבל את האישור להתנעת תהליך של קבלת אזרחות. חשוב מאוד להקדים ולהגיש את הבקשות עד סוף אוגוסט 2022, אחרת תיאלצו להתמודד עם דרישות קשות ומחמירות שבעתיים.
אל תחכו לרגע האחרון – פנו אלינו עוד היום.
בשיתוף קמפוס פאס