20 שנה למבצע חומת מגן: "מנענו פיגועים - עבדנו בקצב מטורף"

אל"מ ל', קצין המודיעין של שלדג במבצע, נזכר בימים שבהם הטרור שטף את המדינה • "ארבנו לבכיר שתכנן פיגועים בשטח ישראל וחיסלנו אותו בהצלחה, בדרך הביתה שמענו ברדיו שנמנע פיגוע התאבדות" • פרויקט מיוחד

טנק צה"לי בג'נין בזמן מבצע חומת מגן, צילום: לע"מ

"נסענו הביתה אחרי חיסול המחבל, ושמענו בדרך רדיו. פתאום אמרו שצה"ל ושב"כ סיכלו פיגוע התאבדות גדול במדינת ישראל. רק אז הפנמנו את גודל השעה", נזכר אלוף משנה ל', קצין מודיעין הפח"ע (פעילות חבלנית עוינת) של יחידת שלדג ב-2002, בעת מבצע חומת מגן, והיום ראש מחלקת מודיעין שדה באגף המודיעין.

בראיון לציון 20 שנה למבצע, הוא מספר על ההבדל העצום שעבר תחום המודיעין בצה"ל, וחושף מעט ממה שמותר לספר על הפעילות המיוחדת של היחידה באותם זמנים אפלים שבהם פיגוע רדף פיגוע.

פצצה מתקתקת

"מיחידה שפועלת במבצעים מורכבים במדינות שלא ניתן לפרט עליהן, עברנו לפעילות ביו"ש, ובמקום נוהלי קרב של כמה חודשים, עברנו לרצף של שלושה עד חמישה מבצעים בשבוע, מצפון ג'נין עד דרום חברון. הקצב היה מטורף", מסביר אל"מ ל'. כקצין מודיעין, מספר ל' כי אמנם התחילו לקבל מודיעין מדויק, אך טיפין-טיפין ובצורה לא מסודרת. "כל ארגון סיפק מידע בעצמו. היינו מקבלים את המידע במייל מצ'וקמק במקרה הטוב או בשיחת טלפון שבה אמרו שמישהו דיבר עם מישהו. אני הייתי צריך לארגן את הכל".

אל"מ ל': "עברנו לרצף של שלושה-חמישה מבצעים בשבוע", צילום: דובר צה"ל

אחד המבצעים המשמעותיים שבהם השתתף ל' הצעיר היה פשיטה במקביל על ארבעה בכירים בחמאס, בשיתוף פעולה של ארבע יחידות מיוחדות - שלדג, סיירת מטכ"ל, דובדבן ושייטת 13. "קיבלנו מידע אינטימי מדויק על מקום הימצאם של הבכירים במקביל. היום זה נראה טריוויאלי, אבל 20 שנים אחורה - זה היה אתגר גדול מאוד". במקרה אחר, חוסל בכיר בג'יהאד האסלאמי באמצעות צלף של היחידה. "מדובר היה בפצצה מתקתקת. ידענו שהבכיר תכנן לבצע פיגועים בשטח ישראל. ארבנו לו באזור רמאללה וחיסלנו אותו בהצלחה. בדרך הביתה שמענו ברדיו שנמנע פיגוע התאבדות".

המהפך הטכנולוגי

20 שנה לאחר מכן, מסתכל אל"מ ל' על האתגרים שעומדים בפני צה"ל, ועל עבודת המודיעין שהשתנתה באופן דרמטי, גם בשל הטכנולוגיה המתקדמת אבל גם בשל שיטות חדשות שהוטמעו. כיום, כמפקד המחלקה באמ"ן שאחראית על בניין הכוח למערך המודיעין ולדרג הנפרס - כולל איתור הלוחמים, הכשרתם, תורת הלחימה ואמצעי הלחימה שניתנים להם, הוא מספר שמדובר במהפך.

חיילים בג'נין בזמן חומת מגן, צילום: דובר צה"ל

"פעם האינטגרציה של המידע התבצעה באמצעות קציני המודיעין, שאחרי שעיבדו את המידע היו צריכים לשבת עם הלוחמים ולהסביר להם מה קורה. היום יש מפעל מידע אחד שמפעילה יחידה 8200, שמנתחת את כל המידע. יש היום מכונות שיודעות לקחת שיחה פיזית, להמיר אותה לטקסט ולתרגם אותה לעברית. חייל מודיעין באיו"ש יושב מול מסך ורואה שיחות שנקלטות בסנסורים של 8200. זה מקצר את הדרך בצורה שאי אפשר לתאר. בנוסף, אנו מעבירים את המודיעין עד הקצה, עד הלוחם, באמצעות מערכות שליטה ובקרה, שחלקן נמצאות בניידים מיוחדים שנושאים הלוחמים. כשלוחם יוצא למשימת סיכול או מעצר, הוא יכול לעשות היום את ניתוח השטח בכף היד שלו, באמצעות הסלולרי.

"אנו גם מנטרים מידע באמצעות מערכת 'מרחב חכם', שסוגר מעגלים במהירות ומונע ממחבלים לפגע. נכון, אם אדם מתעורר בצהריים ומחליט לדקור אדם במעבר חצייה, קצת יותר קשה לעצור אותו, אבל אם הוא כותב משהו ברשתות החברתיות - לעיתים נצליח לנטר ולעצור אותו. אפשר לומר בזהירות, שאם היו לנו המערכות האלו באינתיפאדה השנייה - זה היה מונע מאיתנו לשלם מחיר בחיי אדם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר