התפוח הגדול: יוסי שטרית מבשל עם תפוחים

לתפוח, אחד הפירות האהובים ביותר, זנים רבים, וכולם טעימים ומרעננים • קבלו שני מתכוני תפוחים, עם בשר טלה ועם כרעי עוף

יוסי שטרית מבשל עם תפוחים, צילום: אסף קרלה

לתפוח נקשרו המון סיפורים ומעשיות. אפשר להגיד שהתפוח ממש שינה לנו את החיים, כשאדם וחוה לא עמדו בפיתוי. בזכות התפוח ניוטון גילה את הכבידה. ואפילו שלגיה הכירה את הנסיך רק בזכות התפוח המורעל. ולא נשכח את ראש השנה, שבו התפוח מככב בברכת "שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה".

כשמגיעים לאזור צפון הגולן. אפשר ממש להריח את ניחוח התפוחים באוויר. וכשעוברים ליד מטע תפוחים - מאוד קשה לא להושיט יד. לפני זמן־מה נסעתי למרכז המבקרים "בראשית" שבקיבוץ מרום גולן, עניין אותי לראות את התהליך שהתפוח עובר מהמטע ועד שהוא מגיע אלינו הביתה. היה זה מחזה מרהיב, לראות את התפוחים משייטים בתעלות המים הארוכות ונשטפים בדרכם למיון ולאריזה.

זני התפוח רבים: גרני סמית הירוק והחמצמץ, החרמון האדום, גאלה החמוץ־מתוק, פינק ליידי הוורדרד־צהבהב בעל החמיצות העדינה. ועוד תפוחים מתוקים, חמוצים, אדומים, צהובים, ורודים וירוקים, קשים או רכים.

גם אם יש זן מיוחד שאתם מעדיפים - לבישול או לאפייה אני ממליץ לערבב בין זנים, תפוחים קשים ורכים, חמוצים ומתוקים, כדי לקבל תוצאה מעניינת וטעימה במיוחד.

הפילו הממולא. עם צימוקים ורכז רימונים, צילום: אסף קרלה

מאפה פילו בשר טלה ותפוחים

החומרים:
√ 1 בצק פילו
√ שמן זית לשימון
√ 1 חלמון ביצה

למילוי:
√ 1 בצל קצוץ
√ 1 תפוח חתוך לקוביות קטנות
√ 1/2 ק"ג בשר טלה טחון
√ 1 חופן צימוקים בהירים
√ 2 כפות רכז רימונים
√ שמן זית
√ ראס אל־חנות
√ מלח, פלפל

אופן ההכנה:
1. במחבת מאדים את הבצל בשמן זית. לאחר הזהבה מוסיפים את התפוחים והבשר ומתבלים.
2. מוסיפים את הצימוקים ורכז הרימונים, מסירים מהאש ומקררים מעט.
3. פורסים דף פילו אחד ומברישים אותו בשמן זית, מפזרים מעל מעט מהבשר.
4. מקווצ'צ'ים את הדף ומניחים בתבנית משומנת. חוזרים על הפעולה עד שהתבנית מלאה.
5. מערבבים את החלמון במעט מים (כדי שהחלמון לא יהיה כבד ויצבע את הבשר) ומברישים את המאפה.
6. אופים 30 דקות בחום של 180 מעלות עד להזהבה של הפילו.

כרעי העוף. עם מיץ תפוחים סחוט, צילום: אסף קרלה

כרעי עוף עם תפוחים, בצל מטוגן, קינמון ומרווה

החומרים:
√ 1 בצל פרוס
√ 1 בצל סגול פרוס
√ 5 כרעי עוף
√ 2 תפוחים
√ מלח, פלפל שחור
√ 1 כפית קינמון
√ 1/2 כפית ציפורן
√ 10 עלי מרווה קצוצים
√ 4 פלפלים מיובשים
√ 2 כוסות מיץ תפוחים סחוט

אופן ההכנה:
1. במחבת מטגנים את הבצלים עד הזהבה ומעבירים לתבנית שיכולה להיכנס גם לתנור.
2. מניחים מעל הבצל את הכרעיים.
3. קולפים את התפוחים, פורסים לשמיניות ומפזרים את הפלחים בין הכרעיים.
4. מתבלים בתבלינים ובפלפלים המיובשים.
5. מוסיפים את מיץ התפוחים (צריך להגיע לכחצי מגובה העוף) ומביאים לרתיחה.
6. אוטמים בנייר כסף ומכניסים לתנור ל־40 דקות בחום של 180 מעלות.
7. מסירים את נייר הכסף ומכניסים לתנור להשחמה ל־20 דקות נוספות בחום של 220 מעלות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר