ריח החלות באפייה ביתית הוא כמו קסם שמתפשט בבית ומשרה על כולם אווירה נעימה, רגועה, לקראת השבת.
השבוע החלטתי לעזור לכם להפעיל את הקסם גם אצלכם בבית, לקבל את השבת באווירה טיפה אחרת בעזרת שלושה מתכונים לחלות - החלה הקלאסית, חלה בשני צבעים וחלה עם תרד וגבינות, שמתאימה במיוחד לשבת בבוקר.
חלה קלאסית
החלה שעליה מברכים בקידוש, חלה פשוטה בעלת זמני התפחה קצרים. המתכון כולל גם משפר אפייה, שמטרתו לעזור ליציבות הבצק בזמן ההתפחה, לשפר את התפתחותו במהלך הלישה ולהקל את מלאכת הרידוד והקליעה. חשוב לזכור שאת המלח מוסיפים בסוף כדי שלא לעכב את פעולת השמרים.
החומרים (ל־3 חלות):
√ 50 גרם (1 שקית/1 קובייה) שמרים
√ 150 גרם (3/4 כוס) סוכר
√ 420 מ"ל (3/4 1 כוסות) מים קרים
√ 1 ק"ג קמח לחם (שטיבל 2)
√ 10 גרם (1 שקית) משפר אפייה
√ 2 ביצים במידה L
√ 80 מ"ל (1/3 כוס) שמן קנולה
√ 1 כפית מלח
לציפוי:
√ 1 ביצה טרופה
√ שומשום
במיקסר עם וו לישה מערבבים את השמרים עם הסוכר והמים הקרים, מוסיפים את הקמח, משפר האפייה, הביצים והשמן ולשים כ־5 דקות במהירות איטית־בינונית עד לקבלת בצק אחיד וחלק. מוסיפים את המלח וממשיכים ללוש במשך כדקה.
מעבירים את הבצק לקערה משומנת מעט, מכסים בניילון נצמד או במגבת לחה ומתפיחים כ־30 דקות עד שהבצק מגדיל את נפחו ב־50 אחוז.
מחלקים את הבצק ל־9 חלקים במשקל 200 גרם כל אחד, מגלגלים לגלילים באורך 30 ס"מ וקולעים חלה אחת מכל 3 גלילים.
מניחים בתבניות מרופדות בנייר אפייה, מכסים במגבת לחה ומתפיחים כ־30 דקות נוספות.
מחממים תנור לחום של 180 מעלות. מברישים את החלות בביצה ומפזרים מעט שומשום.
אופים כ־30 דקות עד להזהבה.

חלה בשני צבעים. אהובה על הילדים // צילום: איתיאל ציון
חלה בשני צבעים
חלה לא שגרתית, שקלועה מבצק רגיל ומבצק קקאו, ואהובה במיוחד על הילדים לצד כוס חלב. חשוב שבהכנת בצק הקקאו המים יהיו פושרים, מה שיסייע להתפחה, מכיוון שאבקת הקקאו מעכבת את התפיחה. טיפ קטן: אני אוהב להתחיל בבצק הלבן כי אחריו אין צורך לנקות את המיקסר.
החומרים (ל־2 חלות):
לבצק רגיל:
√ 25 גרם (1/2 שקית) שמרים
√ 50 גרם (1/4 כוס) סוכר
√ 500 גרם (1/2 3 כוסות) קמח לחם
√ 1 ביצה במידה L
√ 240 מ"ל (1 כוס) מים קרים
√ 50 גרם חמאה רכה חתוכה לקוביות (אפשר גם מחמאה)
√ 1 כפית מלח
לבצק קקאו:
√ 25 גרם (1/2 שקית) שמרים
√ 50 גרם (1/4 כוס) סוכר
√ 240 מ"ל (1 כוס) מים פושרים
√ 1 ביצה במידה L
√ 480 גרם (1/2 3 כוסות פחות 1 כף) קמח לחם (שטיבל 2)
√ 2 כפות אבקת קקאו
√ 50 גרם חמאה רכה חתוכה לקוביות (אפשר גם מחמאה)
√ 1 כפית מלח
לציפוי:
√ 1 ביצה טרופה
מכינים את הבצק הרגיל: שופכים לקערת המיקסר את השמרים והסוכר ומערבבים מעט בעזרת כף עד שהם יימסו. מחברים וו גיטרה, מוסיפים לקערה את הקמח, הביצה והמים ולשים 2 דקות במהירות איטית־בינונית עד לקבלת בצק אחיד. מוסיפים את קוביות החמאה בהדרגה תוך כדי ערבול עד שהן נבלעות בתערובת וממשיכים ללוש 5 דקות נוספות. מוסיפים את המלח ולשים עוד כדקה.
מעבירים את הבצק לקערה משומנת מעט, מכסים בניילון נצמד או במגבת לחה ומתפיחים כשעה עד שהבצק מגדיל את נפחו ב־50 אחוז.
מכינים את בצק הקקאו: שופכים לקערת המיקסר את השמרים והסוכר ומערבבים מעט בעזרת כף עד שהם יימסו. מחברים וו גיטרה, מוסיפים לקערה את הקמח, אבקת הקקאו, הביצה והמים ולשים 2 דקות במהירות איטית־בינונית עד לקבלת בצק אחיד. מוסיפים את קוביות החמאה בהדרגה תוך כדי ערבול עד שהן נבלעות בתערובת וממשיכים ללוש 5 דקות נוספות. מוסיפים את המלח ולשים עוד כדקה.
מעבירים את הבצק לקערה משומנת מעט, מכסים בניילון נצמד או במגבת לחה ומתפיחים כשעה עד שהבצק מגדיל את נפחו ב־50 אחוז.
מעצבים ואופים: מניחים את הבצק הרגיל על משטח עבודה מקומח מעט ומחלקים ל־4 חלקים שווים. מגלגלים כל חלק לגליל באורך 25 ס"מ. חוזרים על הפעולה עם בצק הקקאו וקולעים צמה אחת מכל 4 גלילים (2 מבצק רגיל ו־2 מבצק קקאו).
מניחים בתבניות מרופדות בנייר אפייה, מכסים במגבת לחה וממתינים כשעה.
מחממים תנור לחום של 170 מעלות, מברישים את החלות בביצה ואופים 35 דקות עד להזהבה עמוקה.

חלה עם תרד וגבינות. אפשר להחליף את הפטה בקשקבל // צילום: איתיאל ציון
חלת תרד וגבינות
חלה עם טעם משגע. מבחוץ היא נראית כמו עוד חלה רגילה, אבל כאשר פורסים אותה מגלים הפתעה - תערובת של עלי תרד וגבינות שונות. אני אוהב להגיש אותה לחברים שלי שקופצים לקפה בשבת בבוקר, לצד סלט עלים.
לגיוון, ניתן להחליף את גבינת הפטה בגבינת קשקבל או פרומעז מגוררת.
החומרים (ל־3 חלות גדולות):
לבצק:
√ 50 גרם (1 שקית/1 קובייה) שמרים
√ 100 גרם (1/2 כוס) סוכר
√ 420 מ"ל (3/4 1 כוסות) מים קרים
√ 1 ק"ג קמח לחם (שטיבל 2)
√ 1 ביצה במידה L
√ 80 מ"ל (1/3 כוס) שמן קנולה
√ 1 כף מלח
למלית:
√ 500 גרם עלי תרד טריים, שטופים, סחוטים היטב וקצוצים גס
√ 250 גרם גבינה כחושה לאפייה (כנען/טוב טעם) מפוררת
√ 125 גרם (1/2 גביע) גבינה לבנה 5%
√ 125 גרם גבינה פטה מפוררת
לציפוי:
√ ביצה טרופה
√ שומשום
שופכים לקערת מיקסר עם וו לישה את השמרים, הסוכר והמים הקרים. מוסיפים את הקמח, הביצה והשמן ומערבלים כ־10 דקות במהירות איטית־בינונית עד לקבלת בצק אחיד וחלק. מוסיפים את המלח ולשים דקה נוספת.
מעבירים את הבצק לקערה משומנת מעט, מכסים בניילון או במגבת לחה ומתפיחים כשעה עד שהבצק מגדיל את נפחו ב־50 אחוז.
בינתיים מערבבים בקערה את התרד והגבינות, עוטפים בניילון נצמד ושומרים במקרר עד השימוש.
מחלקים את הבצק ל־3 חלקים. מרדדים כל חלק למלבן בעובי 1/2 ס"מ ומורחים על כל מלבן שכבה מהמלית. מגלגלים כל מלבן לגליל באורך כ־40 ס"מ, מהדקים את הקצוות ומגלגלים אותו לצורת שבלול. מעבירים את החלות המגולגלות לתבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים במגבת לחה ומתפיחים כשעה.
מחממים תנור לחום של 175 מעלות.
מברישים את החלות בביצה ומפזרים מעט שומשום. מומלץ לגזור חתכים קטנים בחלקן העליון של החלות בעזרת מספריים, על מנת שהחלות יתפחו היטב בזמן האפייה. אופים כ־30 דקות עד להזהבה עמוקה.
shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו