היא גבוהה ואווירה מבושם, כך תיאר את ציפורי רבי יהודה הנשיא. התנא המפורסם מהמאה השנייה לספירה השתקע בציפורי, שהיתה אז עיר יהודית גדולה ומשגשגת בגליל התחתון. ממנה ניהל את הסנהדרין, ובה חתם את המשנה. מלבד אוויר הפסגות הנעים, העיר הקדומה מתוארת כמי שסביבה חלב ודבש. לא פלא אם כך שציפורי של היום, שהיא מושב ליד נצרת, הפכה למוקד קולינרי עשיר ומסקרן.
מחודש ינואר ועד אפריל מקיפים את המושב מרבדים של פריחה ססגונית. הכלניות, הרקפות והפרגים צובעים את מורדות הגבעות ואת שיפוליהן. במאי וביוני אפשר ליהנות מנוף שדות חיטה צהובה שנעים ברוח. השנה אף התמודד המושב על ייצוג ישראל בתחרות כפרי התיירות הטובים בעולם מטעם האו"ם.
האדמה הטובה של ציפורי מניבה עסקים חקלאיים רבים, ואחד הנפלאים שבהם הוא "ריש לקיש" - בית בד משפחתי שמקדם חקלאות מסורתית אורגנית ובת קיימא. בראש המפעל הקטן והמרשים שהקימו הוריה, רות ומיכה, ניצבת כחוד חנית אילה נוי מאיר.
אילה, שמנית ואגרונומית המתמחה בענף הזית, נחשבת למומחית בתחומה ולשגרירה חשובה ונחשבת של ישראל בתפוצות. בבית הבד יש מרכז מבקרים קטן ומופלא שמציע טעימות, ואותו מקיפה גינה פראית ושובת לב שאותה מטפחת רות, אמה של אילה. 04-6555245
היקב של משפחת גווירצמן הוא קסם של מקום. מרכז המבקרים שוכן במבנה אבן יפהפה, מוקף כרמים ושדות. בחוץ מרפסת נעימה מכוסה גפנים, ובפנים חלל ססגוני מזמין שעל קירותיו תלויות לעיתים יצירות של אמנים מקומיים. עפרה ועמוס גווירצמן מארחים כמו בביתם, ומוזגים מהיינות שמייצר עמוס ביקב הממוקם במורד המשעול. כאן אפשר ללגום יינות אדומים כשירז ופטיט סירה, ולבנים כגוורצטרמינר ושנין בלאן. 053-9622455, 054-6883994
הבשלנית המקומית של ציפורי, ויקי גורנשטיין, מציעה פעילויות טעימות, סלסילות פיקניק נהדרות לטובת המטיילים ביישוב, סדנאות בישול מהמטבח הלטיני וסיורים שמתמקדים בחקלאות ובקולינריה. ויקי למדה את הבישול הלטיני בשהותה רבת השנים בדרום אמריקה, במסגרת שליחותו של בעלה, ראובן.
עם שובה לארץ השתקעה המשפחה בציפורי, וויקי בנתה לעצמה מסלול קולינרי אישי וטעים להפליא: שילוב של מנות קלאסיות מהמטבח הדרום־אמריקני, עם מתכונים ארץ־ישראליים שורשיים ומנות שהיא אוהבת להכין ולבשל. מומלץ ליהנות מהאוכל של ויקי בבקתת המטיילים של ציפורי, המשקיפה אל נוף עוצר נשימה ואל כרם יונה, או בביתה הנעים והמזמין. 052-6966286
על אחד המאוויים הגדולים ביותר של חובבי אוכל, בישול וצילום קולינרי, עונה "החצר האחורית". המיזם החברתי/קהילתי של מאירה צור הוא שוק פשפשים קטן ומלא בכל טוב. כאן אפשר לנבור שעות ולמצוא אוצרות: כפיות יפהפיות ישנות, כלי אמייל חבוטים, וגם כאלה שטרם נעשה בהם שימוש, כלי פורצלן מעוטרים, כלי זכוכית של סבתא, פמוטים, סירים, מחבתות ושאר שכיות חמדה. מאירה אוספת פריטים נשכחים מבוידעמים ומוכרת אותם במחיר הוגן. את התמורה הכספית היא מעבירה לבעלי האוצרות, וחלק מהפריטים נתרמים לנזקקים. 050-6890998
מומלץ מאוד לפנות זמן למפגש עם פרץ גן בשדות צמחי התבלין והמרפא של "על עלים". מרכז המבקרים המתוק משקיף אל הנוף ומזמין להיכנס לתוך מבנה האבן ולתור את החנות הקטנה, שבה אפשר למצוא את כל מה שעושה טוב לגוף ולנשמה. הידע הרב וההבנה חסרת הגבולות של פרץ הופכים את הסיור לחוויה של למידה וצמיחה. 04-6464848
וכמובן, אי אפשר בלי לקפוץ לביקור בגן הלאומי ציפורי, נקודת עצירה חשובה לכל חובב היסטוריה וארכיאולוגיה, וכן לכל מטייל באשר הוא.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו