החיים שלנו תותים

הם אדומים, הם טעימים והם נפלאים בקינוחים • מיקי שמו עם שלושה קינוחי תותים מהאגדות

צילום: איתיאל ציון // סבלה תות שדה והדרים. מומלץ לאכול באותו יום

החורף הגיע ואיתו התותים, כל כך מתוקים ויפים, שממש מפתה להכין מהם קינוחים.

תותים הם פירות שמתאימים לכל כך הרבה קינוחים והם נפלאים אפילו ככה כמו שהם, בקערה לצד כוס שמפניה. אפשר גם לטבול אותם במעט שוקולד או להכין מהם ריבה משובחת, שייקים וכמובן קינוחים שונים ומגוונים. 

השבוע החלטתי להתמקד בשלושה מתכונים נהדרים, בעלי מרקמים שונים: סבלה תות שדה ומי פריחת הדרים, רול קייק עם תות שדה, ופרזייה תותים בצנצנת. 

פרזייה תות שדה בכוס

זהו קינוח המשלב ספונג' (בצק ספוגי), קרם וניל, תותים ומרציפן. כדי לשדרג את הקינוח הכנתי פונץ' דובדבנים, שבו מרטיבים את הספונג'.

החומרים לספונג': 

√ 2 ביצים מידה L 

√ 135 גרם (2/3 כוס) סוכר 

√ 140 גרם (1 כוס) קמח מנופה 

לפונץ' דובדבנים: 

√ 160 מ"ל (2/3 כוס) מים

√ 50 גרם (1/4 כוס) סוכר 

√ 1 כף ליקר דובדבנים 

לקרם וניל: 

√ 240 מ"ל (1 כוס) חלב 

√ 250 מ"ל (1 מיכל) שמנת מתוקה 

√ 40 גרם (1/2 חבילה) אינסטנט פודינג וניל לבן

לקישוט: 

√ 250 גרם (סלסילה) תות שדה 

√ 200 גרם מרציפן פיסטוק 50% או מרציפן שקדים עם מעט מחית פיסטוק ירוקה מרודד ל־1/2 ס"מ 

מכינים את הספונג': מחממים תנור לטמפרטורה של 210 מעלות. מערבבים על גבי ביין מארי את הביצים והסוכר עד שהסוכר נמס. 

מעבירים את התערובת למיקסר עם מטרפה ומקציפים לתערובת תפוחה ובהירה. מקפלים פנימה את הקמח המנופה, משטחים על גבי תבנית תנור ביתית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים לתנור למשך כ־5 דקות. 

מכינים את פונץ' הדובדבנים: מערבבים בסיר את המים והסוכר, מביאים לרתיחה על אש בינונית, מוסיפים את ליקר הדובדבנים ומצננים. 

מכינים את קרם הווניל: מקציפים במיקסר עם מטרפה את כל החומרים יחד, עד שמתקבלת תערובת חלקה ואחידה. 

מרכיבים: קורצים בבצק מספר זוגי של עיגולים בקוטר 5 ס"מ (2 עיגולים לכל כוס קינוח) ומניחים חצי מהם בתחתית כלי ההגשה. 

בעזרת כף או מברשת מרטיבים את הספונג' בפונץ' הדובדבנים. חוצים תותי שדה ומסדרים מסביב בצמוד לדופן כלי ההגשה. מזלפים קרם עד 1 ס"מ משיא הגובה. מניחים עוד עיגול ספונג' ושוב מרטיבים אותו בפונץ' דובדבנים. מניחים מעל עיגול מרציפן פיסטוק בקוטר 5 ס"מ ומגישים.


פרזייה תות שדה. עם פונץ' דובדבנים // צילום: איתיאל ציון

סבלה תות שדה ומי פריחת הדרים 

זאת עוגה שמורכבת משלושה מרקמים: בצק פריך, קרם נימוח ותותי שדה טריים. מומלץ לאכול את העוגה באותו היום. המתכון מתאים ל־8 מנות אישיות בגודל 7X7 ס"מ או ל־2 עוגות מלבניות בגודל 8X27 ס"מ. 

החומרים לבצק פריך: 

√ 3 חלמונים מביצה מידה L 

√ 120 גרם (1/2 כוס + 2 כפות) סוכר 

√ 100 גרם חמאה רכה חתוכה לקוביות 

√ 190 גרם (1/3 1 כוסות) קמח מנופה 

√ קורט מלח 

√ 10 גרם (1 שקית) אבקת אפייה 

לקרם פריחת הדרים: 

√ 350 מ"ל (1/2 1 כוסות פחות 1 כף) חלב 

√ 1 מקל וניל חצוי ומגורר 

√ 1 ביצה מידה L 

√ 65 גרם (1/3 כוס) סוכר 

√ 40 גרם (2 כפות) קורנפלור 

√ 1 כף מי פריחת הדרים 

√ 35 גרם (1 כף) חמאה 

לקישוט: 

√ 250 גרם (סלסילה) תות שדה 

√ אוכמניות טריות

√ מעט נשיקות מרנג - לא חובה 

אפשרות נוספת לקישוט: 

√ עלי מנטה או נענע טריים 

√ מעט תפוזים מסוכרים

מכינים את הבצק הפריך: במיקסר עם וו גיטרה מערבלים את החלמונים עם הסוכר, מוסיפים קוביות חמאה רכה, תוך כדי עבודת המיקסר, עד שהחמאה נבלעת בתערובת (חשוב מאוד שהחמאה תהיה חתוכה ורכה בטרם שילובה בתערובת). 

מוסיפים את הקמח המנופה, המלח ואבקת האפייה וממשיכים לערבל עד לקבלת בצק. מרדדים את הבצק בין 2 ניירות אפייה ומקפיאים למשך 1/2 שעה עם ניירות האפייה. מחממים תנור לטמפרטורה של 170 מעלות. כעבור חצי שעה מוציאים את הבצק מהמקפיא, קורצים או חותכים את הבצק לפי גודל התבניות ואופים במשך כ־25-20 דקות עד להזהבה קלה. חשוב לאפות את הבצק בתוך המסגרות או התבניות כדי לשמור על צורתו גם לאחר האפייה. מצננים.

מכינים את קרם פריחת ההדרים (רצוי להכין 4-3 שעות לפני ההרכבה): בסיר על אש בינונית מרתיחים חלב ומקל וניל. מערבבים בקערה את הביצה, הסוכר והקורנפלור. עורכים השוואת טמפרטורות: שופכים מעט מהתערובת שבסיר לקערת החלמונים ואז מוזגים את תערובת החלמונים שהתחממה מעט לסיר לבישול, תוך כדי ערבוב, עד לבעבוע. מצננים מעט ומוסיפים מי פריחת הדרים וחמאה. מערבבים עד שמתקבל קרם אחיד וחלק. מעבירים לקערה, מניילנים ומקררים. 

מרכיבים את העוגה: מערבבים את קרם פריחת ההדרים לקרם חלק ומכניסים לשק זילוף. מזלפים את הקרם על גבי הבצק הפריך האפוי. חוצים את התותים הטריים ומקשטים (לפי התמונה). מעטרים במעט אוכמניות טריות ומרנג ומגישים.


רול קייק תות שדה. רולדת מסקרפונה וקרם וניל // צילום: איתיאל ציון

רול קייק תות שדה 

זהו מתכון רולדה, מיוחד מאוד, עם קציפת מסקרפונה, קרם וניל ותותי שדה טריים.  מה שאני אוהב בעוגה הזו שהיא רכה מאוד ונפרסת כמו חמאה. 

החומרים לרולדת הביסקוויט:

√ 280 מ"ל (1/3 1 כוס) חלב 

√ 45 גרם חמאה 

√ קורט מלח 

√ 4 חלמונים מביצה מידה L 

√ 35 גרם (3 כפות) סוכר 

√ 55 גרם (1/2 כוס פחות כף) קמח מנופה 

√ 4 חלבונים מביצה במידה L

√ 50 גרם (1/4 כוס) סוכר 

לקרם וניל: 

√ 350 מ"ל (1/2 1 כוסות פחות 1 כף) חלב 

√ 1/2 מקל וניל מגורר / 1 כפית משחת וניל

√ 1 ביצה מידה L 

√ 65 גרם (1/3 כוס) סוכר 

√ 40 גרם (2 כפות) קורנפלור 

√ 35 גרם (1 כף) חמאה

לקציפת המסקרפונה: 

√ 500 מ"ל (2 מיכלים) שמנת מתוקה 

√ 40 גרם (4 כפות) סוכר 

√ 1/2 מקל וניל 

√ 25 גרם (1 כף גדושה) גבינת מסקרפונה 

לקישוט: 

√ 250 גרם (סלסילה) תות שדה 

מכינים את רולדת הביסקוויט: מחממים תנור לטמפרטורה של 170 מעלות. מרתיחים בסיר, על אש בינונית, חלב, חמאה ומלח. בקערה נפרדת מערבבים חלמונים, 35 גרם סוכר וקמח. עורכים השוואת טמפרטורות ומוזגים את תערובת החלמונים שהתחממה מעט לסיר ומבשלים עד לבעבוע. מקציפים במיקסר במטרפה חלבונים ו־50 גרם סוכר עד לקבלת מרנג יציב ומקפלים לתערובת החלמונים. משטחים על גבי תבנית אפייה של תנור ביתי, מרופדת בנייר אפייה, ואופים למשך

כ־20-18 דקות. מצננים היטב.

מכינים את קרם הווניל (רצוי להכין 4-3 שעות לפני ההרכבה): מרתיחים בסיר על אש בינונית חלב ומקל וניל. מערבבים בקערה את הביצה, הסוכר והקורנפלור, עורכים השוואת טמפרטורות ומחזירים לסיר לבישול, תוך כדי ערבוב, עד לבעבוע. מצננים מעט, מוסיפים את החמאה ומערבבים עד שמתקבל קרם אחיד וחלק. מעבירים לקערה, מכסים בניילון נצמד ומקררים.

מכינים את קציפת המסקרפונה: במיקסר במטרפה מקציפים את כל החומרים יחדיו עד שמתקבלת תערובת אחידה ויציבה. 

מרכיבים: מניחים נייר אפייה על גבי משטח העבודה. מחלצים את הרולדה מהתבנית והופכים אותה על נייר האפייה, כך שהחלק שהיה חשוף בתנור נמצא כלפי מטה. מורחים שכבה אחידה של קציפת מסקרפונה, מזלפים פס רחב של קרם וניל מימין לשמאל, מסדרים חצאי תותים ומגלגלים לרולדה, מקררים היטב. פורסים למנות אישיות ברוחב 3.5 ס"מ, מקשטים לפני הגשה בקצפת ובתותים חתוכים ומגישים.

shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר