תיאוריית התשר

ענף המסעדנות על פרשת דרכים: ערב החלת תוקפו של "חוק הטיפים", בעלי מסעדות חוששים מהפסדים שימוטטו את העסק • הח"כים נכנסו לתמונה, אך הבחירות עלולות לגרום לעיכוב בלתי הפיך • והשפים מנסים לשמור על אופטימיות: "מאוחדים מתמיד"

מסעדה בהרצליה

יום שני בשבוע שחלף סיפר את סיפור ענף המסעדנות בישראל בצורה המדויקת ביותר: בבוקר הגיעו נציגי הענף לדיון סוער באולם שפרינצק בכנסת ישראל, במטרה למחות על מצבה הקשה של התעשייה, ובערב נפגשו כולם בטקס פרסי החינמון "טיים אאוט", באירוע ששם במרכזו שפע והדוניזם, מנותק כמובן מהישראליות - ולעיתים, כך נדמה, אפילו מהתל־אביביות עצמה.

הניגוד הזה, בין אנשים שעובדים קשה בשביל אחוזי רווח בודדים, לבין הרצון לשדר איזה זוהר מזויף שיסתיר את האפרוריות שבקיצוץ עגבנייה, הוא זה שממשיך להזרים שחקנים חדשים לענף, שנמצא לדעת השחקנים הישנים בו, על סף קריסה בחודשים הקרובים. אז על מה בעצם המהומה הגדולה הנוכחית בענף? זאת שלטענת המסעדנים יכולה לפרק אותו עד היסוד?

ב־1 בינואר 2019 ייכנס לתוקפו "חוק הטיפים". הכינוי של המהפך הצפוי שגוי, מאחר שהוא לא נולד בעקבות מהלך חקיקתי, אלא על רקע פסיקת ראש בית הדין הארצי לעבודה לשעבר, יגאל פליטמן, שההחלטה הדרמטית שלו בנושא היתה גם האחרונה שלקח בכהונתו.

המהלך משנה את האופן שבו ייתפסו מעתה התשרים (הטיפים) שמקבלים המלצרים, ומכניס את הכספים הללו למעגל המדווח, המבוטח (בביטוח לאומי) והמופרש (לפנסיה). בדרך נכנסו הכספים הללו גם למעגל המדווח לרשות המסים, ואחוזים מהם ייכנסו כעת לקופת המדינה. כמה אחוזים? והאם מדובר רק במס הכנסה שמוטל על המלצרים או גם במע"מ שעל העסקים לגבות? התשובות לכך לא ניתנו בהחלטה.

"נוצר כאן כאוס, שנובע מאיזה רצון דמיוני לעשות סדר בענף ולהפוך אותו על הנייר למקצועי יותר. אבל ממתי מיסוי ולקיחת כסף מהאזרח הפכו תחום למקצועי יותר?" מסביר השף יהונתן בורוביץ', מראשי מחאת המסעדנים שטוען שהענף נמצא לפני קריסה.

"תסתכל מה קורה בקבוצות ווטסאפ שלנו. בכל יום נסגרת מסעדה בישראל, כי אנשים לא עומדים בזה. עתה, כשההחלטה הזו הולכת לשנות את כל המחזור של המסעדות, כי הכוונה היא להכניס את הכסף של הטיפים למחזור הכללי של העסק, עוד ועוד אנשים יקרסו.

"כשטבע קורסת ומפטרת 150 איש, ראש הממשלה בכבודו ובעצמו מתערב, אבל כשאלפי אנשים בתחום ההעסקה השני בגודלו בישראל ילכו הביתה, איש לא מתערב. אבל זה נגמר, בבחירות הקרובות אנחנו נהיה כוח ונפעל עבור מאות אלפי אנשים בתעשייה הזו שהם כוח אלקטורלי שצריך להביא בחשבון".

 

"סינון טבעי"

הטיפים, כידוע, היו תקבול התנדבותי שלא נרשם בשום מקום עד היום. הסועד מעביר למלצר את הטיפ במזומן, או באשראי בסכום שהוא עצמו מחליט עליו, המלצר משלשל אותו לכיסו או לכוס הטיפים המיועדת לכך, ובכך הסתיים החילוף.

למרות שהעסקה נעשתה בתוך תחומי המסעדה, היא לא היתה קשורה למסעדה ישירות: "לכאורה יש היגיון בניסיון למסות את כספי הטיפים, אבל נדמה שהפתרון שנמצא כעת הוא לא הפתרון המושלם", מסביר עדי שלום, שותף בכיר בפירמת רואי החשבון זיו האפט BDO.

"הרי החוק לדוגמה לא מדבר על טיפים למלצרים באולמות אירועים. מדוע, מה ההבדל? אני חושב שהמיסוי הוא חשוב בהחלט כי מדובר בהכנסה שקשורה למסעדה ללא כל צל של ספק, אבל כפי שלדוגמה בגני ילדים ידעו לבצע החרגה עבור הסייעות והעובדות האחרות, על המסעדנים לפעול בכיוון הזה כדי למצוא את הפתרון הטוב עבורם ועבור המלצרים שלהם".

כפי שהדברים נראים כיום, המאבק הראוי שניהלו המלצרים עבור זכויותיהם הפך לניצחון פירוס עבורם. החל מהשבוע הקרוב, הטיפ שישלם הלקוח יהיה שייך למסעדה, ובעליה ישתמשו בה לצורך תשלום שכר המלצרים. מהשכר המלא, שיכלול כעת את הטיפים, ינוכו תשלומי החובה החלים על המעסיק, ובהם ביטוח לאומי והפרשות לפנסיה, וכן יופרש שיעור מס ההכנסה הנדרש. כמה נטו כבר יישאר למלצר? שאלה טובה, שתלויה כמובן בהכנסות של המסעדה.

 

"איש לא מתערב". בורוביץ' // צילום: גדעון מרקוביץ

 

"מצד אחד המאבק של המסעדנים נכון, כי המלצרים יצאו נגדם לקרב ששני הצדדים הפסידו ממנו. וכששני הצדדים מפסידים, גם הצרכן מפסיד", מסביר היועץ הקולינרי והמסעדן לשעבר דוד קישקה. 

"עם זאת, אם אני צריך לבחור זווית אופטימית לסיפור הזה, הרי היא תיצור סינון טבעי בענף. כמות המסעדות בישראל היא לא הגיונית לכמות התושבים שחיים כאן. מסעדות נפתחות מתוך גחמה או פנטזיה.

"כשמקשיחים קריטריונים כמו 'חוק הטיפים', מעבירים מסר שרק החזקים והמקצוענים ישרדו. אני יכול לומר בחצי קריצה, שמעולם לא היה נושא בישראל שאיחד כל כך בין שפים עמוסי אגו, כמו חוק הטיפים. ככה שמשהו טוב בכל מקרה יצא מהעניין הזה".

 

התנהלות בעלטה

אז השבוע בכנסת היה נדמה שאולי בכל זאת, יש מי שיקשיב. חברי הכנסת דודי אמסלם, שרן השכל ויואל חסון הביעו תמיכה ישירה במסעדנים. השכל אף הודיעה שתגיש הצעה נגד החוק. יואב ולין, בעל מסעדה יפנית בתל אביב, סיפר השבוע: "היה נראה שהפעם באמת מקשיבים לנו, אבל בכל זאת קיבלנו שיעור בפוליטיקה. הם אמרו לנו שכל עוד אין בחירות, אין ספק שהם יקדמו את הנושא הזה, ויעלו אותו בכל מקרה לסדר היום. בדרך חזרה מהכנסת כבר שמענו ברדיו במכונית שהולכים לבחירות. אבל אולי זה לא דבר כזה רע, אולי הפעם יהיה לנו לובי כזה שלא יהיה אפשר להתעלם מאיתנו".

רגע לפני סיום כתיבת הכתבה, מסרה השבוע רשות המסים: "נושא אופן גביית מע"מ החָל על תשר שהתקבל על ידי מלצר במסעדה, מצוי עדיין בבחינה על ידי גורמי המקצוע, לאור הפסיקה החדשה שניתנה בנושא. בהתאם לכך לא יחול שינוי באופן האכיפה בשלושת החודשים הקרובים לגבי תקבולים מסוג זה".

בורוביץ' מחייך למשמע הדברים: "הם בעצם אומרים לנו, תעשו מה שאתם רוצים, אבל הכנסות מהטיפים הן הכנסות של העסק, ומאחר שאין אפשרות להטיל על המלצרים כרגע חובת דיווח על הטיפים ותשלום מע"מ, המסעדות הן אלה שיידרשו לשלם את החיוב. במוקדם או במאוחר, הרי אנחנו נגיע אליכם בסופו של דבר".

החיוך הציני הוא כמובן בשל עשרות השאלות שנשארו פתוחות, ובמרכזן - איך הדבר הזה אמור להתנהל. השאלה אם תשר חייב או לא חייב במע"מ בשל העובדה שהמסעדה לא גובה אותו עבור עצמה, אלא עבור המלצר - העסיקה מסעדנים, את רשות המסים, לשכת יועצי המס ועשרות עורכי דין לאחרונה. הרשויות הבטיחו שבתוך שלושה חודשים מכניסת החלטת בית המשפט, קרי באפריל השנה, הנושא יוסדר הרמטית. אבל אז, כאמור, הודיעו כאן על בחירות והפרטאץ' הישראלי שוב הרים את ראשו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר