אחדות או בחירות? כל האפשרויות במערכת הפוליטית

הדריכות תגבר ככל שהשעון הפוליטי יתקתק • הערכה: ליברמן ימנע בחירות אם המנדט יועבר לכנסת • ומהן ההתפתחויות שבכל זאת יגרמו לממשלת אחדות להתקיים? • כל האפשרויות

נתניהו וגנץ // צילומים: אורן בן חקון, גדעון מרקוביץ' // נתניהו וגנץ // צילומים: אורן בן חקון, גדעון מרקוביץ'

1. ממשלת אחדות

לפי כל הסימנים, נתניהו לא יוותר בשום מקרה על בלוק 55 הח"כים של מפלגות הימין־חרדים. לפיכך, ממשלת אחדות, אם תיכון, תכלול בסבירות גבוהה את כחול לבן, הליכוד, הבית היהודי, הימין החדש, ש"ס ויהדות התורה. אליהם יכול להצטרף מי שנחשב לשושבין המהלך - אביגדור ליברמן. קואליציה כזאת תמנה בין 88 מנדטים ללא ליברמן, ל־96 ח"כים איתו.

2. ממשלת אחדות ללא יש עתיד

בכחול לבן אומרים כי מי שדחף את גנץ שלא להסכים לשבת תחת נתניהו כראש הממשלה, בכל מקרה ובכל מצב, הוא ח"כ יאיר לפיד, שותפו של גנץ להנהגת כחול לבן ויו"ר מפלגת יש עתיד. אם תקום בסופו של דבר ממשלת אחדות, עשוי יאיר לפיד להחליט שהוא לא לוקח חלק במהלך ונשאר מחוץ לקואליציה. במקרה כזה, תמנה הקואליציה 75 ח"כים, בהנחה שגם ישראל ביתנו לא תהיה חלק ממנה.

עוד בנושא:

גורם בכחול לבן על המגעים לאחדות: "לפיד שולט לחלוטין בגנץ ולא מאפשר לו לזוז"

הסתיימה הפגישה המכרעת בין נתניהו לגנץ בניסיון לסכם על הקמת ממשלת אחדות

ריבלין נזף בנתניהו: "יש לגנות את הצגת הח"כים הערבים כאיום קיומי"

אפשרות נוספת היא כי לפיד יישאר מחוץ לממשלה רק באופן סמלי, עד שנתניהו יתחלף במסגרת הסכם הרוטציה עם גנץ, ואז יצטרף כשגנץ יהיה ראש הממשלה. 

3. ממשלת ימין צרה

אם המגעים לאחדות לא יצליחו, יצטרך ליברמן להחליט אם לאפשר לנתניהו להישאר ראש הממשלה בכל זאת, ולהצטרף לממשלת ימין צרה עם הסיעות החרדיות והימין. 

 

בינתיים, נראה שליברמן עוד לא שם. בכל כוחו הוא מנסה שתקום ממשלת אחדות של כחול לבן והליכוד, כאשר הוא עצמו יכול להצטרף או להישאר בחוץ. לפי הערכות, עד לתום מועד המנדט של גנץ הלילה, לא יתקיימו מגעים של ממש לכינון ממשלת ימין צרה. תרחיש כזה אפשרי ככל הנראה רק במהלך 21 הימים הבאים, שבהם המנדט עובר לרשות הכנסת. 

4. ממשלת מיעוט

כפי שליברמן יכול, במקרה שמאמצי האחדות ייכשלו, למנות את נתניהו לראש הממשלה - כך הוא יוכל להחליט על מינויו של בני גנץ.  בפני תרחיש כזה עומדים שני מכשולים עיקריים: הראשון - העובדה שמדובר בממשלה אשר לא נהנית מרוב קואליציוני, ויכולת שרידותה לאורך זמן אינה ברורה. 

השני - הישענותה של ממשלה זו על קולות הח"כים הערבים מהרשימה המשותפת. ליברמן, כזכור, כינה את הח"כים הערבים "גיס חמישי", וגם בתוך כחול לבן קיימות התנגדויות לשתף פעולה עם הרשימה המשותפת. 

5. בחירות נוספות

אם כל מאמצי האחדות ייכשלו, וליברמן יגיע למסקנה שהוא לא מלחיץ את נתניהו ולא את גנץ - צפויים אזרחי ישראל לצאת לקלפיות בפעם השלישית בתוך שנה. תרחיש שהיה נראה מופרך במהלך קמפיין הבחירות האחרונות - הפך למוחשי כאשר התברר כי אין הכרעה בין הצדדים. 

לפי הערכות, אף שהתרחיש אפשרי - הסיכוי שישראל תיכנס למערכת בחירות שלישית ברצף היא נמוכה, וזאת בשל התנגדות ליברמן וההערכה כי יעדיף לתמוך בגנץ או בנתניהו מאשר ללכת לבחירות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר