אבסורד לוותר על ימינה

הגוש היציב בימין נשבר דווקא אחרי שהכניע את גנץ • ובזמן ששרי הליכוד כוססים ציפורניים, המרוויח הגדול שמסתמן מחלוקת התיקים הוא אוחנה • פרשנות

צילום: יוסי זליגר // ראשי ימינה בליל הבחירות. היה אפשר להיענות לחלק מדרישותיהם

זה קורה. אחרי שנה וחצי של חוסר יציבות, ואחרי סקפטיות שלא נגמרת לגבי הצלחת התהליך הנוכחי, אזרחי ישראל קמים הבוקר אמנם בלי לדעת אם לילד יש היום גן, אבל בוודאות גמורה שבעוד יומיים זה נגמר: יש ממשלה. 

למרות סדר הזמנים הקצר, במהלך כל יום אתמול לא התקיימו שום שיחה, שום דיבור וכל מגע בין הליכוד לבין ימינה, המפלגה הימנית שאם לא ימצאו הצדדים דרך לשתף פעולה, יהיה זה האבסורד הגדול ביותר של ממשלת ישראל 2020. 

נאום שר הביטחון נפתלי בנט בכנס ימינה

במשך שנה וחצי הלכו מפלגות גוש הימין יד ביד. בניגוד לכל ההערכות וכל הניסיונות, השכילו כולם - מנתניהו ועד ליצמן, שלא לפרק את החבילה ולהתמיד יחד באש ובמים, כולל גרירת המדינה לשלוש מערכות בחירות. הבלוק הזה הוא שהכניע בסופו של דבר את בני גנץ שהבין שממשלה אין לו ולא תהיה לו, וויתר על הבטחת הבחירות המרכזית שלו שלא לשבת תחת נתניהו. לכן אין תרחיש מופרך יותר מאשר פירוק ההצלחה כעת. 

גם אם נתניהו מחויב לעקרון השוויוניות מול גוש גנץ, יש דרישות מצד ימינה שאין שום סיבה לא להגשימן. אחרי שוויתר על תיק המשפטים ועל המשך הרפורמות החשובות במערכת המשפט, יכול היה נתניהו לכל הפחות למנות נציג ימינה בוועדה למינוי שופטים. זה אינטרס של הליכוד בדיוק כמו שלהם.

שר המשפטים אוחנה // צילום: דוד כהן/ג'יני
שר המשפטים אוחנה // צילום: דוד כהן/ג'יני

תמורת מינויים במקומות החשובים, ימינה צריכה לוותר על הדרישה למנות שני שרים בכירים ולהסתפק בתיק החינוך ותיק זוטר נוסף. קשה להאמין שנתניהו במודע מוותר על ימינה בממשלה, אלא אם, והערכה כזו אכן מסתובבת, החליט לפרוש בתום הקדנציה מהחיים הפוליטיים ואז מה טוב יותר מנקמה מתוקה מיריביו הוותיקים בנט ושקד. 

אוחנה יעקוף ותיקים ממנו

לא רק בימינה, אלא גם בליכוד כוססים ציפורניים לקראת חלוקת התיקים שתתחיל היום. זה הזמן שכל אחד מגייס את מיטב כושר השכנוע כדי לאותת לבוס, בין שבאיומים ובין שבהתחנפויות, למה עליו לקבל את התיק/שדרוג או אי־שנמוך שלדעתו מגיע לו. במשחק הזה אין מקום לכישורים או התאמה. רק צרכים פוליטיים. אבי דיכטר שהיה שר מצוין לביטחון הפנים, מוצא את עצמו מתקוטט על תיק זוטר, בזמן שמירי רגב שעשתה קריירה בהתכתשות עם שחקנים, תצחק כל הדרך לשם או לתחבורה. 

אם ימינה יישארו בחוץ, מרבית שרי הליכוד ייצאו מרוצים מסבב התיקים שבדרך, במיוחד אחרי שהוחלט שהשר גלעד ארדן ייצא לניו יורק. מוקש יולי אדלשטיין עוד לא פתור. וכך גם איוש תיקי החינוך והבריאות. אוחנה, נראה כי שוב יעקוף ותיקים ממנו בסיבוב, ויתמנה לשר לביטחון הפנים לקול שתיקתם הרועמת של חבריו. בשופטים ובפרקליטים לא יוכלו הפעם לגעת, אבל אולי מרפורמה באגף החקירות ולהב 433 תצא הפעם הבשורה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר