ההתערבות המופגנת של האיחוד האירופי בפוליטיקה הישראלית

אתר שהושק על ידי הקרן החדשה לישראל חושף: האיחוד האירופי מעורב עד צוואר בניסיונות להשפיע על הפוליטיקה בישראל • באיחוד מתכחשים: "אנחנו לא מממנים במישרין או בעקיפין פעילויות בעד או נגד שום מפלגה פוליטית"

תמיכת הקרן והאיחוד נחשפה, גם אם לא במוצהר. אחת ההפגנות בפתח תקווה // תמיכת הקרן והאיחוד נחשפה, גם אם לא במוצהר. אחת ההפגנות בפתח תקווה

זה לא סוד שהקרן החדשה לישראל מעורבת בהפגנות השמאל בפ"ת. פעילים בארגונים הנתמכים על ידיה מלווים את ההפגנה, עמותות שונות מספקות הדרכה וסיוע משפטי והקרן תומכת בהפגנות באופן פומבי בעמוד הפייסבוק שלה. אתר חדש שהשיקה הקרן, שנועד לספק סיוע משפטי וארגוני למפגינים, חושף עתה שחקן נוסף בהפגנות: האיחוד האירופי.

האתר, MAFGINIM.COM, הוא למעשה ספרון עזר למפגין, ומעניק מידע בנושאים כמו זכויות הפגנה, מה עושים כשנעצרים וכיצד לנהוג מול המשטרה. את הליווי המקצועי שמציע האתר מעניקים שורה של ארגונים נתמכי הקרן, הפועלים כל אחד בתחום התמחותו: האגודה לזכויות האזרח בנושאים משפטיים, עדאלה בנוגע לערביי ישראל, הוועד הציבורי נגד עינויים בנוגע למשטרה וכן הלאה. סמלילי הארגונים השותפים מופיעים בתחתית האתר ושם גם צפויה הפתעה: לוגו גדול של האיחוד האירופי והקדשה מיוחדת: "הפרויקט מתקיים הודות לאיחוד האירופי".

באתר אמנם אין אזכור מפורש של ההפגנות נגד היועץ המשפטי לממשלה בפתח תקווה, אך נראה כי ההקשר ברור: הוא הושק ב־24 ביולי, היום שבו ניתן פסק הדין של בג"ץ שהגביל את ההפגנות למתחם סגור בכיכר גורן ול־500 מפגינים בלבד. ושתי"ל אף קישר בעמוד הפייסבוק שלו בין האתר החדש לבין דברים שאמרו השופטים בדיון.

המימון של האיחוד האירופי לאתר מגיע דרך האגודה לזכויות האזרח כחלק מפרויקט רחב יותר, שעל פי הדיווח באתר האיחוד נועד לקדם "חופש ביטוי ומאבק בשיח השנאה בישראל". לצורך פרויקט זה הקצה האיחוד לאגודה לזכויות האזרח 253 אלף יורו עבור השנים 2017-2016. כמיליון שקלים. מעורבותן העקיפה של המדינות הזרות לא מוגבלת למענק זה בלבד. כמעט כל הארגונים השותפים בפרויקט זה זוכים למימון נדיב ממדינות אירופה, מעבר לתרומות הקבועות של הקרן החדשה לישראל. הנה פירוט חלקי (מאתר NGO MONITOR): 

האגודה לזכויות האזרח קיבלה במהלך השנים 2016-2012 לא פחות מ־11,631,836 שקלים ממדינות כמו ארה"ב, גרמניה, נורבגיה, הולנד, שבדיה, בריטניה וכן מהאיחוד האירופי; הקרן למגיני זכויות אדם קיבלה בשנים 2017-2012 סכום של 1,921,527 שקלים משווייץ, גרמניה, ספרד, הולנד ודנמרק; ארגון עדאלה קיבל בשנים 2015-2012 סכום של 12,719,902 שקלים מהאיחוד האירופי, שווייץ, גרמניה וספרד; פורום דו־קיום בנגב לשוויון אזרחי קיבל בשנים 2015-2012 מימון מהאיחוד האירופי, ממשלת שווייץ, קרן רוזה לוקסמבורג הגרמנית; והוועד הציבורי נגד עינויים קיבל בשנים 2016-2012 סכום של 8,357,325 שקלים מתורמים כמו האיחוד האירופי, הולנד, שבדיה, הקרן הטורקית לזכויות אדם, האו"ם ואחרים.

הרבה כסף זר והרבה אינטרסים זרים המופנים לפעילות ענפה בישראל, אשר כפי שנחשף עתה כוללת גם הפגנות שחלקן פוליטיות. 

המעורבות של האיחוד האירופי במתחולל בישראל מעוררת ביקורת קשה גם ביבשת. בתגובה לפניית "ישראל היום", כתב לנו חבר הפרלמנט הדני מ"מפלגת העם", אנדרס ויסטיסן, כי הדבר מקומם אותו ביותר: "האיחוד האירופי דורש ממדינות אחרות לא להתערב בפוליטיקה האירופית, ואותו עיקרון צריך להנחות את האיחוד ביחסי החוץ שלו. אם האיחוד אכן מעורב במימון עקיף של אקטיביסטים הפועלים נגד ראש הממשלה נתניהו, המימון הזה צריך להיפסק מייד, והגורמים האחראים לכך צריכים לשאת באחריות למעשה". 

ויסטיסן גם קורא לאיחוד "להסביר למה הוא מממן אתר מסוג זה, דווקא במדינה הדמוקרטית היחידה במזרח התיכון". עוד אומר ויסטיסן: "מפליא אותי שהאיחוד צריך לממן אתר שמסביר לישראלים כיצד להפגין, זאת לאור העובדה שארגון 'פרידום האוס' קובע שישראל היא המדינה החופשית היחידה במזרח התיכון כולו". מעבר לכך, "על פי דיווחים של האיחוד האירופי עצמו, ישראל נחשבת למקום שבו זכויות ההתארגנות וההפגנה נשמרות במלואן". ואם כבר מממנים, הוא אומר, "פרויקט כזה מתאים לקדם בשטחי הרש"פ, שבה זכויות אלו הן נושא לדאגה".

אופוזיציה חלופית

כאמור, בעמוד הפייסבוק שלה, הקרן החדשה לישראל משתבחת ב"ארגונים ממשפחת הקרן" שמסייעים למפגינים בפתח תקווה. הדוגמה המובהקת לכך היא ארגון "זזים", שהוקם בשנת 2015 ופעל על בסיס תרומה אחת יחידה של הקרן על סך 700 אלף שקלים. גם בשנת 2016 רוב תקציבו מגיע מהקרן, שתרמה 447 אלף שקלים. ארגון זה מימן שלטי חוצות נגד היועמ"ש בפתח תקווה במארס האחרון והריץ עצומה שקראה לו להשעות את עצמו. 

ראשי הקרן לא מסתירים את ההיבטים הפוליטיים של פעילותה. כך, למשל, אמרה רחל ליאל, המנכ"לית היוצאת של הקרן, בראיון לעיתון "גלובס" אך לאחרונה: "...בישראל אין אופוזיציה מספיק חזקה או שהיא לפעמים לא יודעת איפה היא מבחינה אידיאולוגית... בעל כורחנו מילאנו ואקום". נשיאת הקרן, טליה ששון, הבהירה בנאומה בוועידת השלום של "הארץ", המתקיימת בחסות הקרן: "אם החברה האזרחית על ארגוניה תתלכד ותציג עמדות ברורות וקווים חוסמים, היא תעצור את השתוללות הממשלה. אם אנחנו נדע לאחד כוחות איש לא יוכל לנו". 

תגובות

ממשלחת האיחוד האירופי בישראל נמסר: "האיחוד מממן פרויקט בשם 'חופש הביטוי ושיח שנאה בישראל', המכוון לחזק את היסודות של חופש הביטוי בישראל עבור כל אזרחיה ותושביה; ולהיאבק בשיח שנאה. הפרויקט מיושם על ידי האגודה לזכויות האזרח, שתי"ל ועמותת סיכוי. חלק מהפרויקט כולל אתר אינטרנט שמטרתו לוודא שכל אזרחי ישראל מודעים לזכויותיהם. 

"תרומות האיחוד לחברה האזרחית בישראל עולות בקנה אחד עם הערכים המשותפים שלהם האיחוד ומדינת ישראל מחויבים כאחד. הפרויקט ממומן במסגרת תוכנית האיחוד לקידום זכויות אדם ודמוקרטיה. תוכניות מסוג זה קיימות בכל העולם. האיחוד האירופי לא מממן במישרין או בעקיפין פעילויות בעד או נגד שום מפלגה פוליטית". 

מהקרן החדשה לישראל נמסר: "בשל סדרת פרסומים מתמשכת של 'ישראל היום', שמכילה שקרים בנוגע לקרן החדשה לישראל, תוך עבודה עיתונאית רשלנית, החלטנו שלא לשתף עוד פעולה עם העיתון ולא להגיב לפרסומיו על אודותינו, מאחר שאלה מוטים ומהווים חלק ממסע רדיפה פוליטי. תגובתנו המלאה תושמע בקרוב בבית המשפט"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר