אכלנו אותה: לא פעם, מזון מהווה מקור להנאה, כזו שרבים ישקיעו בה ממון לא קטן, יתרגשו ממנה ויחיו מארוחה לארוחה. אבל המזונות שאנחנו צורכים יכולים גם להסב לנו נזק לא מבוטל, לעיתים אפילו כזה שיסתיים במוות.
מחקר שפורסם במגזין American Journal of Preventive Medicine חשף כי צריכה בכמות גבוהה של מזונות מתועשים ומעובדים דוגמת נקניקיות, צ'יפס, משקאות מוגזים ואפילו גלידה, יכולים להוביל לתוצאות מצערות שלא מסתכמות "רק" בתחלואים דוגמת השמנת יתר וכולסטרול גבוה, אלא יכולים לעיתים להסתיים גם במוות בטרם עת.
מהמחקר עולה כי בשנת 2019, כי מותם של כ-57 אלף ברזילאים בגילי 69-30 יוחס לצריכה של מוצרי מזון מתועשים ומעובדים ברמות גבוהות מאוד. הנתון הזה מציג תמונת מצב עגומה בה יותר מ-10% ממקרי המוות בטרם עת בקרב קבוצת הגילים הזו הייתה תוצר של אותה צריכת מזון מעובד.
במחקר נעשה שימוש בחישובים ממחקר קודם שהשווה את אחוז הסכנה לתמותה בין אנשים שצרכו כמויות גדולות של מזון מעובד לאלה שצרכו כמויות קטנות. כמו כן, עלה ממנו כי התקפי לב, סוכרת, סרטן, השמנת יתר ומחלות כרוניות בכליות הם בין הגורמים המובילים לאחוזי התמותה הגבוהים.
"מוצרי תזונה שהם סופר מתועשים מכילים יותר מרכיבים מלאכותיים מאלה שמוסיפים להם רק מלח, סוכר ושמן", הסביר אדוארדו נילסון, חוקר תזונה באוניברסיטת סאו פאולו ואחד ממובילי המחקר. ברשימת המזונות המסוכנים ניתן למצוא, בין היתר ובאופן לא במפתיע בכלל, מזונות מוכרים ואהובים דוגמת פיצה קפואה, אטריות אינסטנט ועוגיות הנמכרות בחנויות. נילסון הוסיף כי בברזיל המזונות המעובדים המהווים את מרבית צריכת הקלוריות היומית כוללים לחמים מתועשים, עוגות ופשטידות, קרקרים מלוחים, עוגיות, מוצרי בשר, נקניקיות, המבורגרים, פיצה ומשקאות ממותקים.
נילסון ושותפיו למחקר העריכו כי אם כל המבוגרים בברזיל היו מקפידים שצריכת המזונות המעובדים לא תעלה על 23% מצריכת הקלוריות היומית, אזי שאחוז התמותה המוקדמת במדינה ירד לפחות מ-20 אלף מקרים. לצורך השוואה, צריכת המזונות המעובדים בארצות הברית עומדת על כ-57%, ובהתבסס על הנתונים האלה, כך טענו נילסון ועמיתיו, אחוז מקרי המוות בטרם עת בברזיל יהיה גבוה אף יותר.
מאורה ווקר, חוקרת בתחום התזונה באוניברסיטת בוסטון, שלא לקחה חלק במחקר, ביקשה לסייג מעט את הממצאים שהוצגו, וטענה כי המחקר לא הוכיח שצריכת מזון מתועש גרמה באופן ישיר לתמותה מוקדמת, אלא רק הוכיחה כי יש קשר בין השניים. לדבריה, זה הגיוני שאנשים יחליפו מזונות מתועשים בפירות ובירקות טריים, אך הכירה בעובדה כי זה לא תמיד אפשרי.
כדי שלא תחשבו שאכלנו לכם את הראש רק על דברים מפחידים ומלחיצים, וולטר ווילט, פרופסור לאפידמיולוגיה ותזונה, ציין כי לא כל מה שנחשב כמזיק אכן כזה. לדבריו, לחם ודגני בוקר מחיטה מלאה, שלפעמים נחשבים כמתועשים, מהווים מקור טוב לסיבים שיכולים להקטין את הסכנה למחלות לב או סרטן. עוד הוסיף כי אין באמת יתרון להחלפת המוצרים המעובדים בבשר אדום או מאכלים המבושלים עם הרבה חמאה, לדוגמה, שכן אלה יכולים להעלות את הסכנה לסוכרת, מחלות לב וסוגים מסוימים של סרטן. ממשקאות מוגזים, לעומת זאת, הוא ממליץ להימנע, שכן אלה מקושרים ליותר מ-184 אלף מקרי מוות בקרב מבוגרים ברחבי העולם.