יום הכיפורים נמצא ממש מעבר לפינה, ורבים מתכוננים אליו מבעוד מועד. על מנת להקל על אותן הכנות, אספנו עבורכם כמה דרכים יעילות שיעזרו לכם להעביר את הצום בצורה הכי טובה שיש - ולעבור אותו בשלום. פנינו למומחים של FOREVER ISRAEL, לדיאטנית הקלינית קרן מבורך ולרשת חלי ממן, שימליצו לנו על התזונה המתאימה.
- ארוחות במהלך היום: אל תזלזלו באכילת הארוחות ביממה שקודמת לצום. הם חשובות כדי שנגיע לצום שבעים ומאוזנים ברמות הסוכר שלנו. אכלו 6 ארוחות ביום, כל שעתיים-שלוש, בצורה מאוזנת עם כל אבות המזון שלנו. באופן הזה, אם נאכל למשל פחמימות מורכבות, הן ייאגרו במאגרי הגליקוגן (בכבד ובשרירים) וכך הגוף יוכל לנצל את האנרגיה הזמינה מהם לאורך היום.
- אכלו עד שובע בארוחה המפסקת, בלי להפריז: אל תגזימו בארוחה האחרונה, אלא הפוך מכך - ארוחה כבדה, כזו שיש בה רכיבים בעלי ערך גליקמי גבוה (כמו תפוח אדמה), שגורמים לשחרור מהיר של הסוכרים, יגרום לתחושת שובע לזמן קצר יחסית. לכן כדאי לאכול מאכלים כגון אורז ופסטה לצד ירקות ומנת חלבון, שלהם ערך גליקמי נמוך, שישאירו את תחושת השובע לאורך זמן. חשוב להימנע ממאכלים חריפים, מתובלים, חמוצים או מלוחים. שלבו בארוחה שומנים בלתי רווים, כמו טחינה, שמן זית, אבוקדו, בוטנים ואגוזי לוז. שומנים מאטים את תהליך עיכול האוכל, דבר אשר יגרום לכם להיות שבעים לאורך זמן.
אלינור חינגה מזרחי, דיאטנית קלינית ברשת חלי ממן, מזכירה כלל חשוב במיוחד: את הארוחה המפסקת מומלץ לאכול בשעות אחר הצהריים, ולא סמוך לצום, כדי שלא נגיע בתחושה כבדה לצום עצמו. - הקפדה על שתיית מים מרובה ביום שלפני הצום. השתדלו לשתות כוס מים כל שעה-שעתיים, כ-12 כוסות מים ליום. כך תמנעו מתחושת הצמא, הסחרחורות וכאבי הראש. פזרו את המים לאורך היממה ואל תשתו הכל בבת אחת.
חשוב להרבות בשתיית מים, צילום: GettyImages - נפש בריאה: מחקרים רבים מראים שקיים קשר ישיר בין מצבנו הנפשי לכמות המזון שאנו צורכים. לכן, כדאי להגיע ליום שנחשב ליום של חשבון נפש במצב רוח מפויס ורגוע, מה שיעזור לנו גם להעביר את הצום ביתר קלות, ללא רגשות אשם. אל תיכנסו לריבים מיותרים או למצבי לחץ לפני תחילת הצום, ונסו ככל האפשר לנקות את הראש ממחשבות טורדניות.
- סדר יום: שעמום יכול להיות גורם מאיץ לתחושת רעב, וביום הכיפורים נקודתית זו עלולה להיות סכנה לשבירת הצום. כדאי לתכנן ליום זה את זמני התפילה והשהות בבית הכנסת, ולתכנן זמן למפגש עם חברים או טיול קצר בסביבת הבית. וגם זה חשוב: שלבו בסדר היום זמן למנוחה ושהות עם המשפחה.
- הפחיתו בהדרגה את הקפאין: נכון שקפאין חוקי לחלוטין, אבל הוא נחשב לאחד מהחומרים הטבעיים הממכרים ביותר בקרב צרכנים רבים, בעיקר חובבי קפה. הימנעות מצריכתו, בוודאי ליום שלם מבלי הכנה מוקדמת, עלולה לגרום לתופעות של כאבי ראש, בחילה, עצבים וחוסר סבלנות. כדי להימנע מתופעות אלה בזמן הצום, הורידו את כמות הקפאין בהדרגה במהלך הימים שלפני הצום.
- משקאות אלוורה: ידוע שביממה שלפני הצום כדי להרבות בשתייה, ודבר נוסף שכדאי לעשות הוא לשלב בשתיית המים גם משקאות אלוורה טבעיים. צמח האלוורה ידוע כבעל תכונות מועילות רבות ונחשב לאחד מצמחי המרפא הוותיקים והפופולריים ביותר. רובנו מכירים אותו ומשתמשים בו כג'ל שמשמש להרגעת העור, אולם ניתן לצרוך אותו גם כמשקה שעתיר בחומצות אמינו, ויטמינים, נוגדי חמצון טבעיים ומינרליים החיוניים לגוף.
עוגה בחושה בננה וטחינה, צילום: אור כהן בעלת בלוג המתכונים הבינלאומי Rich And Delish - ומה עושים בסיום הצום? החזירו לגוף נוזלים שהוא איבד ושתו כוס מים במשך כל שעה באותו הערב. אפשר לפתוח גם עם כוס תה וכפית דבש, או כוס מיץ פרי טבעי. זכרו שאחרי צום ממושך, הכבדה על מערכת העיכול תביא לתחושה רעה, ולכן התחילו עם פרוסה קטנה של עוגה בחושה או פרוסת לחם. ניתן לאכול גם כדורי תמרים ואגוזים שיחזירו לנו מעט סוכר שאבד במהלך הצום. לאחר כשעה בערך, מומלץ לאכול ארוחה קלה המכילה ירקות, חלבון, שומן ופחמימה. אל תעמיסו בארוחה זו, מטרתה היא לספק לנו אנרגיה זמינה ולא להשלים את הקלוריות שלא אכלנו במהלך הצום.