איילה קיציס בת ה-24 מתל אביב היא מנהלת מוצר בחברת תוכנה בשם ווביקס, וזוגתו לשעבר של איתן נאה ז"ל, לוחם ביחידת דובדבן במילואים שנפל במלחמה בחודש דצמבר האחרון.
חודשים בודדים לפני שנכנס למבנה ממולכד בחאן יונס, שם מצא את מותו, איילה ואיתן נפרדו אחרי זוגיות של שנים. כעת, איילה הקימה עמותה לזכרו של הלוחם האמיץ.
"הכרנו בכיתה א' וגדלנו ביחד, שנינו מאזור עמק המעיינות שבצפון. בהתחלה הרגשתי לא בנוח לדבר על איתן. אמנם היינו ביחד הרבה זמן, אבל נפרדנו לפני המלחמה אז לא רציתי להציג את עצמי כבת הזוג שלו. למזלי המשפחה שלו נתנה לי את המקום להרגיש שזה בסדר, שיש לי לגיטימציה לדבר עליו".
איילה ראתה את איתן בפעם האחרונה כשלושה שבועות לפני נפילתו בעזה. למרות הפרידה, השניים חזרו לדבר עם פרוץ המלחמה ושמרו על קשר. "נסעתי לבקר אותו ואת החבר'ה שלו במילואים בשטח כינוס בדרום. אני ממש שמחה שהייתה לי הזכות לפגוש אותו שם, רגע לפני שהם נכנסו", סיפרה בעצב.
ואז הגיעה בשורת האיוב
איילה השתנקה כשסיפרה על הרגע בו גילתה שאיתן נפל: "בהתחלה ביקשתי שלא יספרו לי מה קרה, לא רציתי שהמוח שלי יתחיל לדמיין את זה. זה היה ביום ראשון בערב לפני כשמונה חודשים, והתחלתי פתאום לקבל הרבה שיחות טלפון מהמשפחה ומהצוות של איתן.
עוד לא הבנתי מה קורה כי הייתי עם חברות ולא עניתי. שאלתי חברה אם קרה משהו, היא ענתה לי שנשב לדבר ואז היא סיפרה לי. לדעתי היא שמעה על זה מהמשפחה שלי, אבל אני לא יודעת מי היה הראשון שהעביר את זה הלאה", שחזרה.
"זה קרה בהיתקלות בחאן יונס, איתן נכנס ראשון לבניין ממולכד. הוא תמיד היה מוביל את הצוות שלו קדימה, כי הוא התנדב להצטרף לחיילי סדיר בעזה כשהוא במילואים".
אחרי הבשורה המרה, איילה לא חשבה שקיימת דרך להעביר את הצער הגדול שחוותה. "הייתי בהתכנסות מאוד גדולה פנימה, לא רציתי לצאת מהבית. אובדן ושכול זה דבר גדול ומשנה חיים, תחילתו של מסע שקשה לראות את הסוף שלו. היום המטרה שלי היא להאיר אורות קטנים בדרך של אנשים אחרים החווים דבר דומה, כי אני יודעת עד כמה האורות שבדרך עזרו גם לי כשזה קרה", הסבירה.
לאחר מותו של איתן, איילה לא רצתה לקום מהספה במשך חודשים, אבל אז היא החליטה לנסות בהדרגה לחזור לתחביבים ישנים. "תמיד רציתי ללמוד עריכת מוזיקה, ובסופו של דבר נרשמתי לקורס. העובדה שהייחה לי תעסוקה בימי שלישי אחת לשבוע, נתנה לי יציבות והזרימה אלי שוב אנרגיה לקדם דברים".
כבר במהלך השבעה החלו לפנות אל איילה נשים נוספות שבני זוגן נפלו במלחמה, או שהיו במצב דומה לזה של איילה ולא ידעו מה נכון להן לעשות. "בשלב הזה החלטתי לערוך ערב לזכר איתן בשיתוף עמותת 'הותיר אחריו חברה', המיועד לנשים שאיבדו את בני זוגן.
הערב הזה גרם לי להרגיש שיש המון אנשים, חלקם צעירים מאוד, שאיבדו אדם קרוב. זה משהו שאי אפשר להבין עד שזה קורה, ולחלק מהאנשים זה ממש עוצר את החיים. לכולם היו שאיפות ותחביבים לפני האובדן והכל מאבד משמעות ברגע. רציתי לעשות מה שאני יכולה כדי לעזור לאותם אנשים".
דמותו של איתן ונסיבות מותו הביאו את איילה להקים מיזם שמטרתו לסייע למשפחות שכולות להתמודד אובדן יקירם. אל המיזם היא רתמה את משפחתו של איתן, עמם היא בקשר טוב עד היום, לאחר שאמו סיפרה לה כי היא מתעסקת בתחומי עניין על מנת להסיח את דעתה מן השכול. "זו התמודדות לא קלה, אבל המשפחה שלו בחרה בחיים. הם אנשים מדהימים ואנחנו עוברים את זה ביחד, הם מיוחדים ומעוררי השראה".
מאובדן לצמיחה מחדש
לפני כחודש איילה הקימה את מיזם "אורות בדרך", שבימים אלו נמצא בתהליך להפוך לעמותה רשמית. "המטרה שלנו היא לעזור למשפחות שכולות. בשנה האחרונה התעסקתי בתהליכים שאנשים עוברים כדי להשתקם אחרי אובדן. ראיתי איך אנשים רבים חוזרים לחיים, אחרי שאיבדו את החיבור לחיים ואת הרצון לצאת מהבית. בעקבות ניסיוני האישי וחוויותיהם של אנשים קרובים אלי, אני מאמינה בשיקום דרך התפתחות אישית ולמידה. משם הגיע לי הרעיון לעמותה, שמספקת קורסי הכשרה בחינם למשפחות שכולות".
מתוך רצון להתבסס על מודל יציב שלא תלוי בתרומות, החליטה איילה לפנות לחברות המציעות קורסים וסדנאות, ולבקש מהם שבכל קורס שהם פותחים, הם ישמרו מקום אחד או שניים לטובת משפחות שכולות. "אמרתי להם שאני אהיה אחראית על התיווך בין הנרשמים מהמשפחות השכולות לבין הקורסים שהם פותחים, באמצעות אתר הרשמות שפתחתי. לשמחתי די מהר זה תפס תאוצה, וכיום יש יותר מ-25 ארגונים שלוקחים חלק במיזם, ומקבלים תו רשמי של תמיכה במשפחות שכולות".
איילה הסבירה שהעמותה הוקמה בדמותו ולזכרו של איתן, שהיה רואה את הקושי היומיומי שחווים אנשים אחרים ומנסה לסייע להם. "איתן היה דוגמה עבור האנשים שסביבו, ואנחנו מנסים לחיות את החיים שלנו לאורו", סיכמה. כיום השליחות של איילה היא להמשיך את דרכו, ולספק אפשרויות כמו קורסים והכשרות בתחומים שונים כמו הייטק, פיננסים, עיצוב או בישול, כדי לאפשר למשפחות רבות בישראל דרך להתגבר על האובדן הכבד ולראות את האור.
היכנסו לאתר המיזם: https://www.lightsontheway.com/
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו