תמרה יובל ג'ונס ז"ל. צילום: אינסטגרם

דמות חלוצית באופנה הישראלית: תמרה יובל ג'ונס הלכה לעולמה

מעצבת האופנה תמרה יובל ג'ונס נפטרה בגיל 79 - לאחר שנאבקה בשנה האחרונה עם מחלה קשה • יובל ג'ונס הייתה אחת המעצבות החשובות בתעשיית האופנה הישראלית, הייתה מרצה בשנקר ועבדה במשך שנים בבית האופנה של רוברטו קוואלי

[object Object]

מעצבת האופנה תמרה יובל ג'ונס הלכה הבוקר (רביעי) לעולמה בגיל 79 - לאחר שנאבקה בשנה האחרונה עם מחלה קשה. 

יובל ג'ונס הייתה אחת המעצבות החשובות בתעשיית האופנה הישראלית ושינתה את פניה כאשר הביאה עימה את הסגנון הבוהמייני המזוהה איתה והייתה דמות משמעותית במשך יותר מ-30 שנים בבית האופנה רוברטו קוואלי, אחד מבתי האופנה הגדולים בעולם. עבודתה בבית אופנה בינלאומי גדול כמו זה, פתחה שער עבור מעצבים ישראלים נוספים, כשלחלקם היא סללה את הדרך.

תמרה עבדה כמרצה בכירה במחלקה לעיצוב אופנה בשנקר במשך 30 שנים ולימדה דורות של סטודנטים לעיצוב, שלימים הפכו למעצבים המוכרים והמשפיעים בישראל. כמו כן, היא כיהנה כראש המחלקה לצורפות ואופנה בבצלאל בשנים 2013 עד 2017. 

הסגנון הרומנטי של שנות ה-70, צילום: בן לם למגזין "את", 1972. מתוך הספר של תמרה

בתחילת דרכה בשנת 1968, יצרה יובל ג'ונס קולקציית אופנה ייחודית עבור בוטיק "רפיפי" שבתל אביב, שבלטו בזכות סגנונם הרומנטי והנוסטלגי. באותה תקופה, חברה לנירה לונדון והשתיים פתחו את חנות האופנה "מאוד" בירושלים, שפעלה במשך שלוש שנים עד 1971. החנות הייתה פורצת דרך בזכות השפעות הטרנדים מלונדון, ומכיוון שהמושג "בוטיק" היה חדשני בנוף הישראלי דאז.

בשנת 1972 העתיקה את מגוריה מירושלים לתל אביב, שם הקימה את סטודיו האופנה "תמרה", במקביל לפתיחת בוטיק באותו השם ברחוב ש"ץ שבירושלים. באותה עת, הוזמנה על ידי רות דיין לפתח ליין שמלות מיוחד המשלב רקמה ועיטורים בעבודת יד עבור בית האופנה הישראלי הראשון "משכית".

     

View this post on Instagram

           

A post shared by Tamara Yovel Jones (@tamarayoveljones)

יצירותיה הגיעו למעצב רוברטו קוואלי בזכות המלצתה של בת זוגו דאז, הדוגמנית הישראלית חווה לוי. ג'ונס שימשה כמעצבת הבית של קוואלי בין השנים 1975 ל-1981, כשבשנות התשעים חזרה לבית קוואלי, שם כיהנה כמעצבת ראשית בין השנים 1992 עד 1996 והמשיכה כמנהלת הסטודיו של בית האופנה בין 1998 ל-2000.

החל משנת 1990, במקביל לפעילותה בבית קוואלי, העבירה ג'ונס קורסים במכללת שנקר. בין השנים 2004 ל-2006 מילאה את תפקיד ראש מחלקת האופנה בשנקר, כמחליפתה של לאה פרץ שעזבה את הארץ. בשנת 2009 שבה ג'ונס בשלישית אל בית האופנה של קוואלי, וניהלה במשך שנה את הסטודיו לפיתוח קונספטים של המותג.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by Motty Mordechaie David Reif (@mottyreif)

בשנת 2022, אוצרת האופנה, המרצה וההיסטוריונית יערה קידר יצרה ספר אודותיה, המגולל את סיפור חייה, את הקריירה הענפה שלה ואת תעשיית האופנה הישראלית בשנות ה-70 וה-80. 

הדמויות הבולטות בתעשיית האופנה הישראלית, כמו מוטי רייף ואלון ליבנה, נפרדו מיובל ג'ונס וכתבו עליה היום ברשתות החברתיות. כמו כן, גם עמוד האינסטגרם של שנקר נפרד ממעצבת העל. 

הסטורי של אלון ליבנה, צילום: אינסטגרם

"זאת התמונה האחרונה שלנו יחד וככה אני אזכור אותך לנצח, צוחקת, לבושה מדהים, מעוררת השראה, מוזה וחברה", כתב אלון ליבנה בסטורי באינסטגרם בצירוף תמונת סלפי של השניים. "אין מילים לתאר אישה כמוך. לקחת אותי איתך יד ביד לעבוד ברוברטו קוואלי שאני רק בן 20, ומאזד לא נפרדנו. אוהב וכבר מתגעגע". 

מוטי רייף כתב: "בכישרונה ובחזונה, היא עיצבה לא רק בגדים, אלא גם תרבות, סגנון ואופי לתעשיית האופנה הישראלית. ברעיונותיה החדשניים ובאומץ היצירתי שלה, היא הותירה חותם שלא יימחק והניחה יסודות לדורות של מעצבים שיבואו אחריה". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו