ילדה לומדת מול מחשב. אילוסטרציה. צילום: Getty Images

מהי תסמונת "ילד הזהב" והאם אתם מתמודדים איתה?

"ילד הזהב" הוא דוגמה לילד המושלם במשפחה, שמסב גאווה להורים ונותן להם נחת - אך במקרים רבים הם חשים לחץ לעמוד בציפיות שהוצבו עבורם • אספנו עבורכם 3 סימנים המעידים על תסמונת "ילד הזהב"

[object Object]

הם מככבים בסרטים כנבלים ומזינים דיונים סוערים ברשתות החברתיות - "ילד הזהב" הוא לרוב הדמות המנוגדת ל"כבשה השחורה" במשפחה. הם מהווים את גאוות הוריהם והסטנדרט שכולם נדרשים להשתוות אליו. אך בניגוד למה שנהוג לחשוב, גם הילדים המושלמים סובלים. בדיוק כמו "הכבשה השחורה", גם להם אין שליטה על התווית שהודבקה להם, ובמקרים רבים הם חשים לחץ לעמוד בציפיות הגבוהות שהוצבו עבורם.

למרות המיתוסים הנפוצים, ילדים אלה לא תמיד מקבלים הכל על מגש של כסף. העולם יכול להיות אכזרי גם עבורם, במיוחד כשהם לומדים שעליהם לשמור על מראית עין כדי לזכות באהבה.

ילדי הזהב מוצגים כילדים המושלמים, צילום: GettyImages

הנה שלושה סימנים המעידים על תסמונת "ילד הזהב":

מתחים סמויים עם האחים

גדילה כ"ילד מושלם" יוצרת מתחים סמויים עם האחים. ייתכן שלא הייתם מודעים להעדפה של ההורים בזמנו, אך האחים שלכם כנראה חשו בה - מה שהוביל לתחושות של טינה ויריבות. דינמיקה זו לא נובעת בהכרח ממעשים שלכם, אלא מהאופן שבו ההורים מיקמו אתכם במבנה המשפחתי - כך לפי כתב ההורות של אתר פורבס, מארק טראוורס.

מחקר שפורסם ב-The Family Journal מראה שילדים נדחפים לתפקידים שונים במשפחה - הגיבור, שעיר לעזאזל, הילד האבוד, הליצן, המטפל והמתכנן - כתוצאה מדיספונקציונליות משפחתית. כבוגרים, אתם עשויים לחוש שהקשר עם אחיכם מורכב או מביך. אולי הם רואים בכם את "הילד המועדף", בעוד אתם נושאים בסתר את הנטל של עמידה בציפיות בלתי אפשריות.

גדילה כ"ילד מושלם" יוצרת מתחים סמויים עם האחים, צילום: GettyImages

צורך כפייתי לרצות אחרים

בניגוד לתפיסה החברתית הרווחת, להיות "הילד המושלם" זה גם מנגנון הישרדותי.  רוב ילדי "הזהב" מבינים במהרה שהם עלולים להפוך לשעיר לעזאזל החלופי אם לא ישמרו על מעמדם בתא המשפחתי. הבעיה היא שכדי לשמור על החסד הזה, ילדי הזהב צריכים כל הזמן לרצות את ההורים.

מחקר מ-2024 שפורסם ב-International Journal of Society Reviews מראה שרמות נמוכות של קבלה עצמית משחקות תפקיד בהתנהגות של ריצוי הורים. ילדים אלו לומדים שהעולם יקבל אותם רק כאשר הם ישחקו לתוך נרטיב מסוים של מה שמקובל ומצופה מהם.

לגדול כ"ילד זהב" עלול להביא לתסכול בהמשך החיים, צילום: GettyImages

פחד עז מכישלון

מומחי הורות מדגישים את חשיבות החיזוק החיובי בטיפוח הערכה עצמית בריאה אצל ילדים. עם זאת, יותר מדי מהדבר הטוב עלול להזיק. הצבת ילד על כן - במיוחד כשמלווה בציפיות לא מציאותיות - עלולה ליצור את האפקט ההפוך: לחץ במקום ביטחון.

בדרך כלל, הורים שרואים בכישלון משהו שצריך להתבייש בו מרגילים את ילדיהם לצורת חשיבה קבועה, שבה הם צריכים לנצח בכל מחיר. זה ההפך מצורת חשיבה המעודדת צמיחה, שמלמדת ילדים להתמודד עם כישלונות.

אם אתם מזדהים עם חוויות אלה, חשוב שתבינו שזו לא אשמתכם. מעולם לא ביקשתם להיות מוצבים על כן, והתוויות שהודבקו לכם אינן באחריותכם. שיקום היחסים עם האחים דורש כנות, אמפתיה וזמן. השחרור מתווית "ילד הזהב" מתחיל בהגדרה מחודשת של הערך העצמי מעבר להישגים ואישור חיצוני. כבוגרים, יש לכם את הכוח לרדת מהכן ולהגדיר את זהותכם במונחים שלכם - עם אותנטיות, חמלה עצמית ותחושת חופש חדשה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו