עבור כל ילד היציאה מהשגרה יכולה להוות קושי, כל אחד מתמודד עם זה אחרת, אך אצל ילדים מיוחדים המתמודדים עם מוגבלויות וקשיים שונים, מדובר במשימה שיכולה להיות קשה עוד יותר.
לרוב אצל ילדים מיוחדים הקושי עם שינויים ובמעברים משמעותי יותר וכן היציאה מהשגרה ושיבוש סדר היום אליו רגילים - זמני היום אליהם רגילים, המסגרת המוכרת, אנשי הצוות המוכרים, סוג המזון האהוב עליהם ואפילו זמני האוכל שמשפיעים על הורמוני הרעב והשובע. שינוי שכזה בשגרה עלול להביא עימו קושי שיכול להתבטא בהתקפי זעם, תסכול והתנהגויות מאתגרות, ישנם ילדים מיוחדים שאינם מסוגלים לבטא את עצמם ולומר מה קשה להם ומה הם רוצים.
בראש ובראשונה, חשוב שההורים יתווכו לילד, בדרך מותאמת לו, שיוצאים לחופשה, לאן נוסעים, מה הולך לקרות ושהשגרה בתקופה הזו תשתנה. חשוב לתת את כל המידע הדרוש לילד, ברמה ובדרך שהוא מסוגל להבין. ישנם ילדים שחפץ אהוב מהבית או חפץ מעבר שהילד מחובר אליו יכולים לסייע ביציאה מהשגרה. חשוב גם לתכנן מראש לאן נוסעים, לבדוק לגבי הנגשה ומקומות נגישים במידת הצורך, מומלץ לתכנן את שעות האוכל והשינה (במידה וצריך) כמה שניתן בהתאם לשגרה הקבועה של הילד. לזכור להביא את כל האביזרים המסייעים להם זקוק הילד- אמצעי תקשורת, אביזרי ניידות.
לשקול פיצול בחלק מהפעילויות
אתם יוצאים לחופשה כמשפחה וחשוב לתת את תשומת הלב הראויה גם לאחים, שייהנו מהחופשה. במידת הצורך והאפשר, ניתן לשקול פיצול בחלק מהפעילויות בין האחים לאח המיוחד. הכי חשוב להיות קשובים לילד ולסמוך על עצמכם שאתם מבינים את מה שהילד מסמן לכם ואיך הוא מרגיש ולא פחות חשוב - מה יכול לעזור לו בסיטואציה. מאוד חשוב שכל המשפחה תיהנה ולא ייווצרו תחושות קיפוח ומרמור.
לתכנן מראש
לכל חופשה, ובייחוד לחופשה עם ילדים מיוחדים, יש להתכונן מבעוד מועד ולתכנן אותה כהלכה, לחשוב אם יש צורך שאדם נוסף יצטרף – קרוב משפחה או אפילו בייביסיטר שמכירה היטב את הילד, כל פרסונה שיכולה להיות לעזר במהלך החופשה ולהקל על הטיול.
הורים שואלים אותי מה הטיפים שלי לחופשה טובה עם ילד מיוחד? אין תשובה חד משמעית לשאלה הזו, כל משפחה שונה ולכל משפחה הצרכים שלה והייחודיות שלה. הטיפ הכי חשוב שאני נותנת להורים הוא לזכור שהמטרה היא ליהנות יחד כמשפחה ולייצר זיכרונות כיפיים ונעימים לכולם. גם לילד המיוחד, גם לאחים האחרים, וכמובן להורים, כי בסופו של דבר אנחנו זוכרים חוויות.
אמנם החופש הגדול הוא אחת התקופות שבה רוב הישראלים בוחרים לנפוש בארץ ובחו"ל, אך חשוב לזכור שהחופשה לא חייבת להיות בקיץ ולא בכל מחיר. אפשר לבחור זמן אחר, רגוע יותר לנפוש בו, דבר שלעיתים יכול לסייע לילד ולמשפחה. אם כבר בחרתם לצאת לחופשה, תכננו אותה נכון עבורכם ועבור משפחתכם ותזכרו שהמטרה היא להיות יחד ופשוט ליהנות.
חן גורדון, עובדת סוציאלית, מטפלת רגשית ומדריכת הורים, מנהלת מעון היום השיקומי "עדי נגב–נחלת ערן", מטעם עמותת "עדי", כפר שיקומי ייחודי מסוגו בעולם בו ניתן מענה לילדים ואנשים עם מוגבלויות קשות מכל קשת החברה הישראלית
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו