הארוחות בבית לא תמיד מתנהלות כפי שהיינו רוצים. לעיתים כל אחד "חוטף" משהו בזמן אחר, והילד מעדיף לאכול מול הטלוויזיה, או בכלל טוען שהאוכל לא טעים לו או שאינו רעב, מה שמוביל את נושא ארוחת הערב או את ארוחות סוףהשבוע לוויכוח מתמשך, וכל קשר בין המושגים "אכילה בצוותא", או "זמן איכות משפחתי" הוא מקרי בהחלט. האם שווה להשקיע מחשבה ומאמץ בנושא? לגמרי! מעבר לעובדה שישיבה משותפת של בני המשפחה מאפשרת זמן איכות חשוב ואולי הזמן היחיד ביום בו בני המשפחה יושבים ביחד ומקשיבים אחד לשני, יש לכך גם חשיבות בריאותית. הרגלים שילדים נחשפים אליהם בילדות מלווים אותם גם בבגרות, ואכילה נכונה היא אחד ההרגלים שנלמדים מגיל צעיר ומשפיעים על התפקוד הפיזי והקוגנטיבי של הילד ומימוש הפוטנציאל שלו. כמו כן, ישיבה נינוחה מאפשרת לאכול לאט, לשבוע מהאוכל ולעכל אותו ולמנוע מצבים של חנק או ריפלוקס.
איך אפשר להטמיע בבית את חשיבות האכילה המסודרת סביב שולחן ולהפוך אותה להרגל?
1. אימוץ הרגלים כבר משלב הינקות:
כבר מהשלב שבו התינוק נולד והוא יונק או אוכל מבקבוק, חשוב להרגילו לכך שזמן הארוחה הוא זמן נינוח שבו יש לו קשר עין עם ההורה, באווירה רגועה ולא מלחיצה. הקפידו להאכילו בתנוחה שנוחה לו והיו קשובים אליו בזמן הארוחה ולמה שהוא משדר – האם הוא שבע או עדיין רעב. מהר מא תלמדו לזהות את הסימנים. המנעו מעשיית דברים אחרים באותו זמן, נכון שהתינוק קטן אך הוא מרגיש ומודע לנעשה סביבו.
2. נטרלו גורמים מפריעים ומסיחי דעת בזמן הארוחה והתמקדו אחד בשני ובאכילה:
זה לא הזמן לענות לטלפונים, לסמס ולגלוש בפייסבוק. הרחיקו גם צעצועים ומשחקים שמפוזרים בקרבת שולחם האוכל וכבו את הטלוויזיה שברקע.
3. הוו דוגמא אישית לילדים:
אם מהם מצופה לאכול מסביב לשולחן, כך גם על שאר בני המשפחה. כשכולכם תשבו ביחד, הילד לא ירגיש בודד או יוצא דופן, אלא שהוא חלק מחוויה משפחתית שגם הוא רוצה לקחת בה חלק. סבירות נמוכה שהוא ירצה לאכול מול הטלוויזיה בזמן שאבא, אמא והאחים יושבים יחד מסביב לשולחן, מדברים ומקדישים זמן אחד לשני.
4. חזקו את ההתנהגות הרצויה שלהם:
עשו זאת באמצעות עידוד ופרגון ולא דרך חיזוק באמצעות ממתקים, או הבטחה של פרסים או אוכל אחר. משפטים כמו "איזה כיף לנו לשבת לאכול איתך" או "איך אתה כבר ילד גדול ואוכל לבד בשולחן", עדיפים על פני "אם תשב בשקט ותאכל תקבל שוקולד". זכרו שכמות המזון הנאכלת צריכה להיות מווסתת על ידי תחושות הרעב והשובע של הילד ולא על ידי חיזוקים חיצוניים.
5. חזקו את מיומנויות האכילה של הילד:
יכול להיות שהוא לא מחזיק את הכפית נכון, או שהכוס לא נוחה לו וזה גורם לו לתסכול. אם יהיה לו נוח ונעים בסביבת האכילה ועם הכלים המצויים לו, זה יכול לעודד אותו לשבת סביב השולחן.
6. חשוב שהילד יגיע לארוחה כשהוא רעב:
שימו לב לנישנושים בין הארוחות - חישבו האם הילד שלכם מגיע לשעת הארוחה שאינו רעב ולכן לא מסוגל לשבת ולאכול סביב השולחן? יש להקפיד על ארוחות במרווחי זמן קבועים, ובין הארוחות להציע שתייה של מים בלבד. אל תאפשרו ממתקים וחטיפים קרוב מדי לזמן הארוחה וודאו גם מה אכל בגן. יכול להיות שאכל כמה וכמה מנות בגן, ואז בבית הוא כבר לא רעב בהמשך היום.
7. הציעו מאכלים חדשים ומעניינים שהם לא מכירים:
כשהם יראו אתכם אוכלים אותם זה עשוי לעודד אותם ולמשוך אותם לנסות ולרצות גם להכיר את המאכל החדש. זוהי דרך טובה להגדיל את מגוון המזונות, למשוך אותם לנסות מזונות חדשים וגם להכניס לתפריט מזונות בריאים.
דיאטה, אופנה, מתכונים ועוד המון דברים מעניינים - עכשיו במדור הלייף סטייל!
8. שתפו אותם בהכנת הארוחה:
זה ילהיב אותם לאכול אוכל שהם הכינו יחד אתכם. תנו להם אחריות: לערבב, לתבל, לחתוך מה שאפשר (תוך שמירה על בטיחות). כשכל המשפחה תשב יחד ותתפעל מהאוכל שהם עזרו להכין, הם לא יהיו ירצו להיות בשום מקום אחר מלבד שם.
9. על אותו עיקרון - שלבו את הילדים בבניית התפריט:
תשאלו אותם מה הם ישמחו ללמוד להכין, או אפילו עודדו יצירתיות ובקשו מהם לבחור נושא לארוחת הערב: למשל ארוחה בסגנון ישראלי, ארוחה איטלקית, ארוחת קיץ או ארוחה עם המאכלים האהובים על אחד מבני המשפחה.
10. חשפו בפניהם את התהליך של הכנת המזון:
ייתכן שהילד יתלהב לראות את התהליך שהמזון עובר עד שהופך להיות המנה האהובה עליו בצלחת. למשל, שהשניצל האהוב עליו עובר בבלילת ביצים, מצופה בפירורי לחם ורק אחרי טיגון או אפיה נראה כמו שהוא נראה. או שהקציצה מתחילה בתערובת של מוצרים ואחרי שמערבבים ויוצקים בידיים היא מקבלת את הצורה המוכרת וכו'.
11. צורות הגשה יצירתיות:
נסו לשלב צורות הגשה יצירתיות שהילדים יהנו להכין ויתגרו לאכול בהמשך. דרך אחת היא לקשט את המנות בפרצופים מחייכים, בצורת פרח, חיה אהובה, שמו של הילד וכו'. אסתטיקה היא דבר שיכול לעודד את הילד לאכול, וגם המאמץ שהושקע במנה ילמד אותו להעריך את האוכל ולכבד את הזמן שמושקע בהכנתו.
המון מתכונים ופינוקים - עכשיו במדור האוכל שלנו!
הכותבת רונית דוייב היא מנהלת מדעית של אבוט, יצרנית סימילאק
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו