אין לכם זמן לבשל לילדים? זה מה שתעשו

למרות העייפות והלחץ - אין חשוב מתזונת ילדינו • 10 טיפים שילחמו במגבלות ויעלו אתכם על המסלול

המטרה - לשלב יותר ירקות בתזונת הילדים (להמחשה), צילום: gettyimages

בעידן של היום כשכולנו מג'אגלים בין משימות רבות, לא אחת רובץ עלינו נושא התזונה של הילדים שלנו. שאם רק היינו יכולים כל יום לקבלם בבית, עת הם שבים מהגן או בית הספר, ולהגיש להם תבשיל ביתי מהביל, עשיר וטעים שזה עתה בישלנו  - אז היינו הרבה יותר רגועים.

אנחנו לא תמיד  יודעים בדיוק מה הילד אוכל בפעוטון, בגן או בצהרונית בבית הספר וכמה הוא סיים מהצלחת, וגם לא תמיד מאושרים מהתפריט שמוגש שם. גם ארוחת הערב לא תמיד מזינה ומאוזנת, ולעיתים אנחנו הולכים לישון בתחושה שיכולנו לתת לילד שלנו מזון בריא יותר במהלך היום. להלן עשרה כללי זהב שקל לאמץ ולהפוך לחלק בלתי נפרד מהשגרה התזונתית של המשפחה:  

1. בישול מרוכז והקפאה:

הקדישו ערב בשבוע או אחת לשבועיים לבישול והקפיאו את האוכל בשקיות של מנות אישיות. החליטו שאתם מקדישים לבישול לא יותר משעה-שעתיים. הכינו מנות שלא מצריכות התעסקות רבה, בשיטת  ה"לחתוך ולזרוק לסיר". בישול ארוך יעשה את העבודה וניתן לייצר תבשילים עשירים יחד עם ירקות מבושלים. הידיעה שתמיד יש בפריזר ארוחה בשקית שכוללת מנת בשר או עוף יחד עם ירק וניתן בקלות להוציא ולהפשיר, היא טובה לכם ולילדים שלך.  

2. ארוחת בוקר:

ארוחה סופר קריטית ש"מטעינה" את הגוף לכל היום לאחר הצום של הלילה ובלא מעט בתים מוותרים עליה. ארוחת הבוקר מסייעת מאוד לילדים גם בביצוע המטלות בחלק הראשון של היום בגן ובבית הספר. ניתן להכין ערב לפני ביצים קשות שיהיו מוכנות לבוקר, לפרוס מעט ירקות, קצת זיתים מגולענים (חרוזית) שילדים מאד אוהבים, וגבינה – בדקו עם הילד שלכם מה הוא מעדיף – גבינה רכה, קוטג', גבינה בולגרית או צפתית ודאגו לקנות אותה. לוקח שתי דקות להכין ארוחת בוקר כזו ועשר דקות לאכול אותה, והיא תוציא את הילד שלכם מהבית עם הרבה אנרגיות ואתכם רגועים.  

3. הסלט הוא חברו הטוב ביותר של הילד:

 זה נראה לכם אולי משפט יומרני, אבל ניתן לייצר סלטים מעניינים ומרגשים לילד שיעשו את העבודה הרבה יותר ממלפפון או עגבנייה חתוכים. יש היום מכונות לקציצת סלט שתוך דקות ספורות מייצרות סלט עשיר וטעים לתפארת. זו אופציה נהדרת לארוחת ערב ולנשנוש אחר הצהריים. ניתן להוסיף תוספות כיפיות ובריאות כגון קוביות גבינה או חתיכות ביצה, גבינה לבנה, מעט קרוטונים וכמובן שמן זית לימון. אתם תופתעו לגלות כמה הילדים שלכם ישמחו לקבל סלט עשיר, צבעוני וטרי בקערה גדולה.

4. מקרר מזמין:

 דאגו  תמיד שהילדים ידעו שבמקרר מחכים להם מזונות שהם אוהבים ומוכנים לאכילה, וכדאי גם לשאול אותם לפני שהולכים לסופר: "מה תרצו שאקנה לכם?" או "הגיע הקיץ עכשיו, איזה פירות מתחשק לכם"? או "מה דעתכם שנוסיף השבוע גזר חתוך לסלט, או שאקנה לכם תותים ואשלח לבית ספר לארוחת עשר"? אפשר אפילו להזמין אותם להצטרף לקניות. דאגו שתמיד יהיו במקרר ירקות ופירות שטופים שהילדים יגשו עצמאית ויקחו. כנ"ל לגבי גבינות, טונה בכלי סגור, טחינה שהיא עשירה בסידן וכדומה.      

5. חינוך לנשנושים בריאים:

בין הארוחות, הציעו לילדים שלכם מזון טרי, קר וקליל. חשוב שלא יגיעו לזמן הארוחה מלאים ושבעים עם תחושת כובד בגוף. כמן כן, מומלץ להוציא מהבית את כל הנשנושים הלא בריאים והחטיפים המשמינים, ושכמתחשק אחת ל...לקנות אותם עבור צריכה נקודתית ובכמות מוגבלת ומבוקרת. למדו את הילדים שלכם שכשהם רעבים, הם יהנו גם מירקות או פירות חתוכים, מחטיף בריאות, מעוגית גרנולה או מפירות יבשים – 2 תמרים למשל, הם נשנוש נהדר שמספק אנרגיה טובה לגוף. חשוב לשמור על הפרש של 3-4 שעות בין נישוש לארוחה שאחריו. 

דיאטה, אופנה, מתכונים ועוד המון דברים מעניינים - עכשיו במדור הלייף סטייל! 

6. ארוחת עשר:

 דבר שלא נעים לנו לגלות, זה שהכריך מאתמול נשאר בתיק או נזרק. ארוחת עשר היא ארוחה מאוד חשובה ומהווה הזדמנות לצריכת רכיבי מזון חשובים לגוף. בידקו עם הילד מה הוא לא אוהב, האם זה הממרח? או אולי בכלל סוג הלחם? קחו בחשבון שיש ילדים שלא מתאים וטעים להם "הכריך המסורתי". אולי יעדיפו דגני בוקר, מעדן חלב, גבינה באריזה מוקטנת, סלט טונה או ביצים, ירקות ופירות חתוכים, אשר יכולים לספק לילד אנרגיה באותה מידה ולהשביע, ובטוח עדיפים על ימים שלמים שבהם הוא נמנע מארוחת עשר. הציעו לו גם להצטרף אליכם לקניות ויתכן כי יראה דברים בסופר שהם בריאים ומזינים, והוא ישמח לקחת עימו לגן/בית ספר – כי אין כמו מראה עיניים. תמיד ודאו שיש פרי וירק בארוחה שאתם שולחים.  

7. פרזנטציה ויצירתיות: 

חיתוכי ירקות מעניינים (בעזרת חותכני עוגיות בצורות שונות), או קישוט המזון בדרכים פשוטות ומשעשעות – כך תוכל לגרות את הדמיון ואת התיאבון של ילדיכם. הצורה וההגשה של האוכל עושה חצי מהעבודה ותגרום לילדים גם להתנסות במזונות חדשים.  

8. שילוב רכיבים וערכים תזונתיים:

אפשר לשלב ריכיבים תזונתיים חשובים ברטבים (על ירק או בשר ועוף) או במילויים: שמן זית, סילאן, טחינה, ונוזלים שבושלו בהם הירקות ונשארו בהם ויטמנים ועוד. גם בתוך מנות ניתן לשלב ירקות, למשל בקציצות, בפשטידות, במרק עשיר או בתבשיל. כמו כן, קינואה, בורגול, שיבולת שועל – הם לא סתם חלק מטרנד הבריאות. מדובר באופציות לתוספת למנה עיקרית, המבוססת על דגנים מלאים, מכילה סיבים תזונתיים ובהחלט משהו שכדאי לאמץ לתפריט. 

9. תפריט מגוון:

 מה עושים כהילד רוצה רק פסטה בלי רוטב לארוחת ערב? נסו לאכול ארוחת ערב עם כל המשפחה סביב השולחן. כשהילד יראה את בני משפחתו נהנים מהאוכל הוא יתעודד לאכול גם כן. חשוב גם שיגיע לארוחה רעב. אל תאפשרו נשנוש או שתיית משקאות ממותקים בין הארוחות: אלה עלולים להפחית את התיאבון בזמן הארוחה. הציגו סוגים שונים של מזונות, והקיפדו שהם יהיו מכל קבוצות המזון ושהצלחת תהיה צבעונית. פעם בשבוע, הציעו מזון חדש אחד וחכו שבוע בין הצגה של מזון חדש נוסף. הציעו לילד לבשל יחד אתכם – הוא מאד יהנה לאכול מזון שהוא הכין או סייע בקנייתו.  

10. עודדו את הילדים ללמוד להכין ארוחה לבד:

 אני אישית עושה את זה וממליצה בחום לכל ההורים לנסות גם. ארוחת ערב זו יחסית ארוחה קלה להכנה וילדים כבר החל מהשנים הראשונות של בית הספר היסודי יוכלים ללמוד לחתוך לעצמם סלט עשיר וגדול לארוחת הערב. גם ארוחת בוקר בשבת זו הזדמנות נהדרת – זה זמן נינוח יחסית והם יכולים לפרוס ירקות ולהכין מגש גבינות מזמין ולהכין מרק חלבי (גבינה לבנה, לבן, ממלפפונים ובצל ירוק), להוסיף לחם בריא ולערוך שולחן יפה. הם חשים גאווה גדולה אחרי שהכינו ארוחה למשפחה. החוק שרק אמא ואבא מכינים אוכל כבר שייך לעידן אחר, וכל עוד מדובר במנות שאין בהן מרכיב של הפעלת תנור או גז, הם בהחלט יכולים לצאת לדרך. 

הכותבת רונית דוייב, היא מנהלת מדעית של אבוט, יצרנית סימילאק

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר