"אני עושה שיימינג לתופעה, לא לאנשים": עמוד הפייסבוק שמפרסם דירות מזעזעות להשכרה

כמה היה עולה לשכור דירה כזאת? אילוסטרציה | צילום: גטי אימג'ס

"דירות בישראל שמדכאות אותי" הוא עמוד ברשת החברתית שמעלה תמונות של חללי מגורים במצב גרוע במיוחד שכוללים דמי שכירות גבוהים • עוד בתפריט: משכירים עם דרישות הזויות, חללים קטנטנים מחולקים עם מיטות תלויות ואפילו בוידם להשכרה

מצוקת הדיור בארץ אינה דבר חדש, וגם לא העובדה שהיא מובילה לעלייה בשכר הדירה, לדירות מחולקות שאינן ראויות למגורים ולהזנחה כללית בכל התחום. לעיתים נדמה שכל חדרון קטנטן ראוי להיות מושכר בסכום מופרך, וזה עדיין לפני שדיברנו על מה שקורה בתל אביב.

כמה פעמים יצא לכם לראות דירות להשכרה שנראות כמו כוך מתקופת מלחמת העולם הראשונה במחיר של דירת שלושה חדרים? או דירת חצי חדר במקלט שעולה כמו משכורת של מורה ומתוארת כ"מאווררת ויפהפייה"? או אפילו להיתקל בבקשות מוזרות של מפרסמי הדירות, שמתחילות בתשלום דמי תיווך וקניית הריהוט הישן במחיר מופקע ומסתיימות ב"בעל הדירה מגיע פעמיים בשנה למשך חודש, תצטרכו למצוא מקום אחר לגור בו באותה תקופה"?

עמוד הפייסבוק "דירות בישראל שמדכאות אותי" הוקם בדיוק כדי ללעוג לתופעה הזו, ומעלה על בסיס קבוע צילומים מגוחכים של חורבות קטנטנות שמוצעות להשכרה במחיר מופקע. לעמוד יש מספר נאה של 63 אלף עוקבים, מספר שממשיך לגדול בדיוק כמו שהדירות ממשיכות לקטון. שוחחנו עם האדם שמאחורי הנהלת העמוד, והתבקשנו לא לחשוף במי מדובר. "יש בעלי דירות שמבקשים בצורה יפה שאוריד את הפוסט על הדירה שהציעו להשכרה, אבל יש כאלה שגם מאיימים בתביעות. זו אחת הסיבות שאני בעילום שם – למרות שאין להם באמת עילה לתביעה. אני עושה שיימינג לתופעה ולא לאנשים עצמם".

איך התחיל הרעיון של העמוד בעצם?

"זה התחיל כשחיפשתי לעבור דירה. נולדתי וגרתי בתל אביב ולכן רציתי להישאר בעיר הזאת. כל הדירות שמצאתי היו הזויות, אבל מה שגרם לי לקום ולפתוח את העמוד היה משאית שהוסבה למגורים והחנו אותה ליד הים, ובתיאור קראו למיקום שבו היא חנתה 'שכונת קו הים'. אמרתי לעצמי שחייבים לעשות עם זה משהו כי זה משעשע ועצוב כאחת, ואפשר להעלות את המודעות לתופעה הזו".

ואיך הדירה שמצאת?

"די קטנה, דירת 40 מטר ישנה בצפון תל אביב. דמי השכירות הם 4,000 שקלים בחודש".

מחיר מדהים.

"זה יצא ככה במקרה... התקשרתי לזה שהשכיר אותה חמש דקות אחרי שהוא פרסם את המודעה ואף אחד לא הספיק לראות אותה, ולמזלי הוא לא העלה לי את השכירות בארבע השנים שאני שם".

הפוסטים שמועלים לעמוד הפייסבוק רבים ומגוונים, וכמעט כולם מזעזעים וסוחטים תגובות תדהמה מהקוראים. דירה "משופצת כחדשה" שאריחיה הישנים שבורים והיא נראית כאילו עומדת לקרוס בעוד רגע, דירה שנראית כאילו פרצה בה שריפה שהותירה אותה חרוכה, מיטות שצמודות למקרר שצמוד לשירותים, מכשירי חשמל שנוגעים באמבטיה מחוסר מקום ועוד ועוד. "התגובות שמתקבלות לרוב חיוביות, אבל יש הרבה אנשים שחושבים שיש לי אג'נדה פוליטית מאחורי הפוסטים למרות שמעולם לא הבעתי שום דעה בנושא. בעיניי כולם סובלים מזה, לא משנה באיזה צד פוליטי הם נמצאים. והיו בעלי דירות שכל הסיפור הזה לא בא להם טוב והם נעלבו כשפרסמתי את הדירה".

מה המקרה הכי מזעזע שזכור לך?

"היה פוסט שהעליתי לא מזמן והפך ויראלי. פרסמו בוידם של דירה להשכרה כיחידה נפרדת עם סולם. זו הייתה דירת שותפים שחיפשו לה שותף רביעי - שיצטרך לגור בבוידם. המקצוע שלי הוא אדריכלות, ויש כללים והגדרות למה נחשב חדר ומה תקני, ואנשים לא מודעים לזה מספיק. היה גם פוסט של דירה שפורסמה עם המון תמונות של מקקים מתים על הרצפה. בעלי הדירה כתבו שהיא מהממת, אבל גם בלי הג'וקים היא הייתה רחוקה מאוד מלהיות כזאת. נראה לי שפשוט לא אכפת למשכירים כי הם בטוחים שיקפצו על כל חור שהם יציעו. היה גם פוסט על מקום בירושלים, מקלט שצריך להיכנס אליו דרך פתח המילוט, לעבור בחלק חיצוני ואז להיכנס לדירת מטר על מטר עם תקרה נמוכה".

אילו דרישות הזויות במיוחד יצא לך לראות?

"הרבה אנשים נוטשים את החיות שלהם ודורשים מדיירים שייכנסו וישמרו עליהם, זה נראה לי בעייתי מוסרית וערכית. יש כאלה שדורשים קניית ריהוט, היה מישהו שביקש שישלמו לעוזרת בית שמגיעה קבוע ותמשיך להגיע בתקופה שהוא בחו"ל. מבקשים דמי פינוי, כל מיני המצאות. יש כאלה שמתנים שיעזבו את הדירה בסופי שבוע כי בעל הדירה מגיע, או שיידעו שהוא בא לישון בסלון ולא יפריע".

היו פוסטים שהעלית על דירות שנראו לך בעייתיות, והגולשים דווקא אהבו?

"יש מודעות שנראות לי מזעזעות והזויות ולחלק מהעוקבים דווקא לא, לא ברור לי אם זה בגלל שאנשים נכנעו למצב או שאולי זה בגלל שהדברים האחרים שאני מעלה הגרועים במיוחד, וה'רק גרועים' הפכו לפחות נוראיים. העליתי פוסט על אוטובוס למגורים, שהשירותים שם עם חלונות ענקיים שאפשר לראות מבחוץ הכל, ואנשים חשבו שלגור באוטובוס זה מגניב. יש כאלה שאומרים שחלק מהדירות לא נראות מאוד מאוד הרוסות, או שהמחיר זול – בלי להתייחס לזה שהדירה עצמה קטנטנה וחסרת חלונות ובכלל לא הייתה אמורה להיות מושכרת לבן אנוש".

זה ממש כמו באתרי דייטים.

"בדיוק ככה. ייפוי המציאות. אנשים קוראים לדירה שלהם 'משופצת' כשכל מה שהם עשו זה לצבוע קיר. או 'שיפוץ חלקי' אחרי שהחליפו אסלה כי היא נשברה. אנשים לא חוסכים בסופרלטיבים. או כאלה שאומרים רצינו לשמור על האופי של הדירה כשמדובר במשהו הרוס וישן עם קיר מתפורר שנראה שטרמיטים אכלו אותו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר