ריבוי המקרים שפורסמו לאחרונה שבהם נחשדו גינקולוגים בפגיעה מינית במטופלות שלהם, חלקן קטינות, הובילו רבנים ורופאים לפרסום מסמך הנחיות הלכתיות נוקשות עבור רופאים במטרה למנוע מקרים דומים.
במכון 'אבינועם לרפואה והלכה - בריאות האשה', בהובלת רופא הנשים ד"ר גיל פומפ והפוסק ההלכתי הרב גיא אלקנה לוטינגר, פרסמו מכתב הכולל שמונה תקנות להתנהלות רופאי נשים, שמבחינתם מהווים כללים בוני אמון בין עולם ההלכה לעולם הרפואה.
"בדיקה גינקולוגית תיעשה כאשר האישה מכוסה", נכתב בסעיף הראשון ובשני נאמר כי יש חובה לאפשר לנשים להתארגן לפני ואחרי הבדיקה באופן פרטי מאחורי מחיצה או וילון. בסעיף השלישי נכתב כי "במהלך הבדיקה הרפואית לא יתקיימו שיחות חולין" וכי על הסברים הרפואיים להינתן לאחר שהבדיקה הסתיימה והאישה סיימה להתארגן וישובה ליד שולחן הרופא.
בהמשך מכתב התקנות צוין כי על הרופא להשתמש בכפפות לכל אורך הבדיקה, עליו לקבל את הסכמת הנבדקת לפי כל שלב בבדיקה ושבדיקת שד תיעשה אך ורק על ידי כירורג ולא כחלק מבדיקה גינקולוגית. בסעיף השביעי נאמר כי "תיעשה הפרדה ככל הניתן בין אמירת עובדות רפואיות לבין הבעת דעות אישיות", ולבסוף נחתמות התקנות באי נעילת הדלת ובמקרה שיש צורך בנעילתה, על הרופא לעדכן בכך גורם נוסף במרפאה או בן משפחה.
בין הרבנים שנתנו את הסכמתם למסמך החדש הם רב העיר בת ים וחבר מועצת הרבנות הראשית הרב יעקב רוז'ה, הרב ירון אשכנזי מקו ההלכה הספרדי, חבר בית הדין החסידי במאה שערים הרב מרדכי צבי ברנשטיין ורופאת הנשים והמרצה ד"ר חנה קטן.
בשבועות האחרונים פורסמו חשדות נגד כמה רופאים בכירים בתחום הגינקולוגיה, ביניהם פרופ' אריה לוין וד"ר גיא רופא, בטענות לעבירות מין במספר מקרים שונים. מנהל מכון 'אבינועם' ד"ר פומפ, המשמש כרופא נשים בשירותי בריאות כללית ובמכבי שירותי בריאות, מבהיר כי אין בהנחיות שהוציאו כדי להטיל דופי בכל רופאי הנשים.
לדבריו, "מטרת הסייגים והגדרות הן לבסס את האמון ברופאים שעושים מלאכתם נאמנה והנם בחזקת כשרים. לכן מצאנו לנכון להמליץ למרפאות לקחת על עצמם את הסעיפים הבאים כדי להרחיק אפילו מספק של מראית עין וכן למנוע את אי ההבנות שעשויות להתעורר כאשר הגבולות מיטשטשים. מעבר לזה, גבולות פשוטים וברורים מסייעים גם להרחיק מהתנהגות שאינה ראויה וגם מרחיקים חשד מכשרים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו