אם הרמב"ן היה מגיע לביקור בפאבים של דיזינגוף, הוא כנראה לא היה מנחש שההיפסטרים, חילונים וצעירים שיושבים בבר, יושבים לאחר הבילוי המשותף ללימוד יומי בפירושו לתורה. כן, בין עוד סיבוב פאבים למסיבת גג תוססת, הצעירים של תל אביב קופצים להתחזק בשיעור על שלום בית, קבלת שבת או ערב ג'אם יהודי.
המרכז התורני של "ראש יהודי", שנמצא ליד כיכר דיזינגוף, הפך בשנתיים האחרונות לאבן שואבת עבור צעירים תל אביבים שהפיצו הלאה את הבשורה, ומשלבים בין אורח חיים חילוני ובין חיבור למסורת. אביב אלוש, איתי תורג'מן ועוד דמויות מוכרות החלו את התופעה בשנים האחרונות ונראה שהיא צוברת תאוצה ומדביקה שכבות גדלות והולכות של צעירי תל אביב.
"לא הבנתי עד כמה זה מגניב עד שהצטרפתי", אומר דוד דנמרק (31), עולה חדש, שנמצא ב"ראש יהודי" כבר קרוב לחצי שנה, "יש ג'אמים של מוזיקה בימי חמישי, יש כולל ללימוד, מזמינים אותנו לארוחות שבת וחגים, ויש גם קידוש ציבורי בבית הכנסת". דנמרק נולד וגדל בגרמניה ועלה לארץ לפני שלוש שנים. הוא גדל בעולם חילוני ולא למד בבית ספר יהודי, ואולי דווקא בגלל זה חווה המון אנטישמיות ("בתיכון, בהפסקה, היו מציירים מגן דוד על הרצפה כשהיו רואים אותו ואומרים 'הנה היהודי מגיע'"). כשהגיע לארץ, חיפש רוחניות יהודית: "רציתי לעבור לגור בירושלים כי הייתה חסרה לי אווירה יהודית פה בתל אביב, אבל מאז שמצאתי במקרה את 'ראש יהודי', מצאתי את מה שהיה חסר לי. חבל לי רק שהגעתי אליהם כל כך מאוחר".
"הקהילה נותנת הרבה והכול בהתנדבות. בחו"ל הייתי בכל ארגון של יהדות שיש, ואפילו למדתי בישיבה בארה"ב, ויש לי רק דברים טובים לומר על החבר'ה של 'ראש יהודי'. הכול אצלם בעדינות, לא מחייבים אף אחד לעשות משהו, הכול מהלב. אני חושב שאם מישהו היה מוציא טלפון באמצע סעודת שבת של 'ראש יהודי' ומצלם, לא היו אומרים לו כלום". ויש גם עוד סיבה טובה להגיע לפעילות בארגון, הסיבה העתיקה בעולם – זוגיות. "כן, אפשר גם למצוא פה שידוך", מודה דנמרק בחיוך, "וזו אחת מהמטרות של החבר'ה שמגיעים לכאן. זה אחלה מקום למצוא זוגיות. יש בִּיצה של רווקים ורווקות סביב המקום. אני אישית כרגע לא בעניין, אמנם, אבל יש אחלה הזדמנות להכיר, וזה גם לא מרגיש כאילו בדייט, אלא הכול בכיף".
גם אורטל לביא (33), שגרה בתל אביב כבר ארבע שנים, מתחברת לתחושות: "עברתי לעיר קצת לפני ראש השנה, ולא התחשק לי לעשות את החג עם המשפחה, אז חיפשתי משהו אחר, צעיר. חיפשתי הרפתקה, ולא היה לי קל למצוא. מצאתי משהו בחב"ד, ופחות התחברתי. איכשהו התגלגלתי ל'ראש יהודי', ומצאתי שם משהו אחר לגמרי ממה שציפיתי לו. הייתה אווירה טובה וצעירה, ומשם זו כבר היסטוריה". אחרי שהתחילה לשמור שבת באופן עצמאי, היא גילתה שבמקום גם מארחים בסעודות שבת: "זה ממש התאים לי".
ומה עם הדתה, זה חלק מהשיח?
"ל'ראש יהודי' מגיעים חבר'ה חילונים ומסורתיים שנמצאים בתהליך של חיפוש רוחניות. אתה יכול לבוא וללכת. אין פה עניין של כפייה. אנשים רוצים לחוות משהו אחר, לראות מה זה סעודת שבת, אז מה זה 'הדתה' בעצם? אני מאמינה שכל אחד עושה את הבחירות שלו בעצמו, ו'ראש יהודי' נותן לך הזדמנות לראות משהו שאתה אולי לא מכיר. זו בחירה שלך מה לעשות עם זה, ובאיזה מינון להגיע. יש כאן משפחתיות וחמימות, יש ערכים, ויש המון אנשים צעירים שמחפשים לעשות טוב. תמיד אפשר לבוא ולנסות. האווירה והתחושה שיש פה הן כיפיות. בתל אביב יש תחושה של ניכור ובדידות, והאווירה פה שונה לגמרי".
ישראל זעירא, מנכ"ל "ראש יהודי" מסכם: "דווקא הרווקוּת מאפשרת הקדשת זמן לחיפוש עצמי ומשמעותי, להתפתחות אישית וצמיחה רוחנית שבאה לידי ביטוי בלימוד תורה בדגש על תורת הנפש".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו