הרב גבריאל מלכה (77) זכה לאחרונה בתביעה תקדימית נגד המועצה הדתית-הרבנות הראשית בקריית גת ונגד רב העיר, הרב משה הבלין. במרכז התביעה, שהוגשה לבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע, עמדה טענת התובע כי נפסל מלשמש כמשגיח כשרות אך ורק בשל השתייכותו לארגון צהר והשקפתו הדתית.
הרב מלכה, שהוסמך כרב בישראל על ידי הרבנות הראשית והוכשר לשמש כמשגיח כשרות ולערוך חופות, סיים בשנת 2012 קורס משגיחי כשרות והשלים קורס נוסף בהיקף של כ-150 שעות אקדמיות ביחידה ללימודי תעודה בגבעת וושינגטון. במקביל, משנת 2007 הוא משמש כרב מחתן מטעם צהר - ארגון שהוקם בשנת 1995 על ידי רבנים מהציונות הדתית במטרה לטפח את הזהות היהודית בישראל.
ב-1 במאי 2024 שובץ הרב מלכה על ידי המפקח על הכשרות מטעם הרבנות קריית גת לשמש כמשגיח במסעדה חדשה בשם "סבא ללו" בשכונת כרמי גת. אולם כבר למחרת, לאחר שהתייצב לעבודה והנחה את בעלי המסעדה כיצד להכשיר את כלי המטבח, התקשרו אליו מהמסעדה והודיעו כי המועצה הדתית הורתה להפסיק את העסקתו.
בתכתובת וואטסאפ שנחשפה במהלך ההליך המשפטי, הודה רב העיר בפה מלא כי פסל את מועמדותו של הרב מלכה. "אי אפשר שגוף שנלחם ברבנות הראשית, כשאדם עובד איתם, לקחת אותו כמשגיח," נשמע הרב הבלין אומר בהקלטה. בנוסף, טען הרב הבלין כי בד"ץ בית יוסף מתנגד למינוי, וכי אינו רוצה להכביד על בעל העסק בשני משגיחים.
"אנחנו לא רוצים להוסיף על הבעל בית שיצטרך שני משגיחים. בית יוסף לא רוצים בגלל הפגיעה ברבנות הראשית אז בינתיים אתה לא יכול להיות משגיח, עד אשר אנחנו נבדוק אם אתה מתנתק לגמרי מצהר. זה המצב להיום. אין לי עניין אישי נגדך, אבל פשוט מאוד זה בעיה שזה גוף שנלחם חזק ברבנות הראשית בכל מקום שהם יכולים".
בכתב התביעה, שהוגש באמצעות עו"ד אורית לביא נשיאל, נטען כי "דבריו של נתבע 2 (רב העיר ח"ג) עולים כדי אפלייתו לרעה של התובע וכן מצביעים על שקילת זרים בבחינת התאמתו למשרת משגיח כשרות".
בסופו של דבר הושג הסכם פשרה, במסגרתו התחייבה המועצה הדתית לשלם לרב מלכה פיצויים בסך 10,000 שקלים. הנתבעים התנצלו על עוגמת הנפש שנגרמה לו והצהירו כי יאפשרו את שיבוצו כמשגיח כשרות בעיר. ההסכם קיבל תוקף של פסק דין בבית המשפט האזורי לעבודה בבאר שבע.
מארגון צהר נמסר בתגובה: "ארגון רבני צהר מברך על החלטת בית המשפט והסכם הפשרה בעניינו של הרב גבריאל מלכה. פסק הדין מחדד עיקרון חשוב - אין מקום לפסילת רבנים מוסמכים אך ורק בשל השתייכותם הארגונית או השקפת עולמם. אנו מקווים כי פסיקה זו תסייע בקידום אחדות בעם ישראל ובמניעת פסילת רבנים על רקע השקפתם".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו