בעקבות נפילת משטר אסד: יהודי סוריה יכולים לשוב לאחד מבתי הכנסת העתיקים בעולם 

בית הכנסת אליהו הנביא בג'ובר שוכן באחד ממוקדי העימות של מלחמת האזרחים שנמשכה עד החודש האחרון בין המורדים לבין משטר אסד • ראש הקהילה היהודית במדינה, שמונה תשעה בני אדם - שב לבקר במבנה משנת 720 לפני הספירה - לאחר שנבזז ונהרס • בדבריו הוא מביע תקווה לעתיד טוב יותר: "אני יהודי ואני גאה בזה", אמר לסוכנות הידיעות AP

בית הכנסת אליהו הנביא בג'ובר . צילום: AP

קומץ היהודים שנותרו בסוריה יכולים לעלות שוב לאחד מבתי הכנסת העתיקים בעולם, בפרבר דמשק ג'ובר, אליו הגיעו בעבר מתפללים מכל רחבי האזור, זאת בעקבות נפילת משטר אסד. 

הפרבר שהיה אזור מסוכן במהלך 13 השנים של מלחמת האזרחים והיווה מוקד לחימה בין כוחות המשטר למורדים - בטוח שוב לביקור. מלחמת האזרחים הותירה את האזור, ואת בית הכנסת ששמו הוא "אליהו הנביא", הרוסים. קירות וגגות קרסו וחלק מחפציו חסרים. בשלט המצוי בשער נכתב בערבית כי הוא נבנה בשנת 720 לפני הספירה. 

באחור שמטוב, ראש הקהילה היהודית בסוריה בג'ובר,

בעבר, סוריה הייתה ביתה של אחת הקהילות היהודיות הגדולות בעולם. המספרים הצטמצמו עם הקמת ישראל, וכיום חיים בה רק תשעה יהודים. לדברי ראשי הקהילה, כמעט כולם מבוגרים ונשים. בקהילה מאמינים כי לא יישארו יהודים במדינה בעוד מספר שנים. 

אחד המבקרים הראשונים עם סיום המלחמה בבית הכנסת "אליהו הנביא" היה ראש הקהילה היהודית בסוריה, באחור שמטוב. 

באחור שמטוב, ראש הקהילה היהודית בסוריה, צילום: AP

"בית הכנסת הזה חשוב לנו מאוד", אמר שמטוב לסוכנות הידיעות AP. הוא נדהם לגלות שחלקים ממנו הפכו לערימות פסולת וציין כי הוא מוטרד. הוא הוסיף כי יהודים מרחבי העולם התקשרו אליו כדי לומר שהם מוכנים לסייע בבנייה מחדש.

הוא סירב לעזוב את סוריה במהלך מלחמת האזרחים, בעוד 12 אחיו עזבו. הוא ציין כי הוא שמח בסוריה ומוקף באנשים שמכבדים אותו. עוד אמר כי מעולם לא נתקל באפליה בשל דתו. לדבריו, יהודים אחרים בקהילה חששו משיחה עם התקשורת מסיבות בטחוניות ומחשש לתיוג כמרגלים או משתפי פעולה עם ישראל.

בית הכנסת אליהו הנביא בג'ובר, צילום: AP

הקהילה בסוריה מנתה כ-100,000 בתחילת המאה ה-20, רבים ממנה היגרו לישראל וארצות הברית. במהלך שנות השלטון של משפחת אסד, יהודים בסוריה נהנו מחופש דת, אך נמנע מהם לצאת מחוץ למדינה עד תחילת שנות ה-90, מחשש שיעזבו לישראל. לאחר הסרת ההגבלות עם תחילת שיחות השלום בין ישראל לפלשתינים, רבים נוספים עזבו. 

לפני תחילת מלחמת האזרחים, שמטוב וחברי הקהילה הנותרים נהגו להגיע לג'ובר על מנת להתפלל. הוא נזכר בספרי התורה במקום, בנברשות ובשטיחים שנעלמו, כנראה נגנבו על ידי בוזזים.

ברקת צרומי, מוסלמי שנולד וגדל בסמוך לבית הכנסת סיפר כיצד המתפללים ביקשו ממנו להדליק את האורות או להדליק נר בשבת. "זה היה מקום דתי יפיפה", ציין ואמר כי יש "לשחזר מאפס" את כל הפרבר ההרוס.

כוחות אסד כבשו מחדש את ג'ובר מידי המורדים ב-2018 אך הטילו אבטחה כבדה במקום ומנעו מרבים להגיע לאזור. ראשי ארגון חייאת תחריר א-שאם, שהחליפו את משטר אסד טענו כי יאפשרו חופש דת לכלל בני הדתות, זאת על אף גילויי אלימות, בעיקר קבוצת המיעוט העלאווית. 

שמטוב מסכם ומקווה שעם נפילת המשטר, הסורים יהנו מיותר חירויות כלכליות ונוספות. בעבר, לדבריו, הרשויות מנעו ממנו להתראיין ללא אישור מגורמי ביטחון. "אני יהודי ואני גאה בזה", אמר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר