ספר חדש מאת הרב מאניס פרידמן וד"ר אלעד בן אלול, "בחזרה לתמימות" מתמודד עם נושאים שנחשבו עד כה לטאבו, כמו להט"ב ומיניות, ומציע גישה מפתיעה ומכילה.
הספר, המשלב הגות חסידית עם תורת הסוד ומשנתו של הרבי מלובביץ', מתמודד עם סוגיות כמו משיכה חד-מינית, בלבול מגדרי וטרנסג'נדריות באופן שטרם נראה בספרות הרבנית.
"להרבה אנשים יש נטייה לחשוב שהעבירה החמורה ביותר בתורה היא דווקא זו שהם לא עושים," אומר הרב פרידמן, "אבל חשוב לזכור שכל עבירה היא עבירה. יש 613 מצוות, שזה בעצם אומר שיש 613 דרכים לחטוא. לך יש את החטאים שלך ולי יש את שלי".
הספר מאתגר תפיסות מקובלות בעולם הדתי, במיוחד בנוגע ליחס כלפי להט"ב. הרב פרידמן מתייחס לשימוש במונח "תועבה" בתורה: "התורה לעולם אינה מכנה קבוצת אנשים תועבה, אלא סוג מסוים של מעשים. יתרה מזאת, המילה 'תועבה' מופיעה בתורה בהקשר למצבים שונים ומשונים, כמו דיבור עם המתים, קריאת עתידות, הקרבת קורבן פסול, רמאות בעת שקילת סחורה לקראת מכירתה, אכילת מאכלות אסורים ואפילו החזרת גרושה שכבר התחתנה עם מישהו אחר".
הרב פרידמן מציע גישה מפתיעה לתפיסת המיניות: "אדם בריא ונורמלי עם תאוות מיניות טבעיות, חושק בכל ביטוי מיני שהמוח האנושי מסוגל לחשוב עליו, כי אדם נורמלי חושק בכל דבר מענג." הוא מדגיש כי הבחירה החופשית היא המפתח, וכי התורה מנחה אותנו לבחור בדרך מסוימת מתוך מגוון האפשרויות הטבעיות שלנו.
הספר גם מתייחס לאתגרים הייחודיים של אנשים בקהילת הלהט"ב: "השאלה האמיתית איננה מדוע גברים מסוימים נמשכים לגברים, אלא מדוע הם אינם נמשכים לנשים. הפלא הגדול פה איננו העובדה שגבר מסוגל להתענג ממפגש מיני עם גבר אחר, אלא העובדה שהעונג המיני של מפגש עם אישה נשלל ממנו".
הגישה המוצגת בספר מציעה דרך חדשה להתמודדות עם סוגיות מורכבות אלו בקהילה הדתית. במקום גינוי והדרה, הרב פרידמן קורא להבנה ולקבלה: "כל רב או איש דת שנתקל באדם שעושה עבירות צריך לומר לו: 'לך יש את החטאים שלך ולי יש את שלי - אף אחד מאיתנו איננו טוב יותר מהשני'".
הספר גם מתייחס למושג "תינוק שנשבה" בהקשר המודרני: "חשוב לזכור שלאחר אלפי שנים של גלות והסתר, כשכולנו רחוקים מאוד ממעמד הר סיני ומלאים טראומות ובלבולים, כמעט כל יהודי הוא בבחינת 'תינוק שנשבה'... במצב כזה, כל מצווה שהם עושים אמורה לזכות אותם במדליה!".
"בחזרה לתמימות" מציע נקודת מבט ייחודית ומאתגרת על נושאים מורכבים ביהדות, ומזמין את הקוראים לחשיבה מחודשת על משמעות הקיום היהודי בעידן המודרני. הספר עשוי להוות נקודת מפנה בשיח היהודי-דתי על נושאים אלו, תוך שמירה על עקרונות ההלכה והמסורת.
בעולם שבו הפער בין הדת למציאות החיים המודרנית נראה לעתים בלתי ניתן לגישור, ספר זה מציע תקווה לדיאלוג פתוח יותר ומכיל. נותר לראות כיצד ישפיע על השיח הדתי בשנים הקרובות ואיך יתקבל בקרב הקהילות הדתיות השונות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו