לראשונה בישראל, משרד הבריאות פועל לגיבוש תוכנית לאומית למיגור וירוס הפפילומה הגורם לסרטן צוואר הרחם ולסוגי סרטן נוספים. עם זאת, אין גורם ממונה על יישום התוכנית ולא ברור מתי תצא לדרך. נתוני משרד הבריאות מראים על עליה בתחלואה בסרטן זה.
השבוע מצויין בישראל ובעולם שבוע המודעות לסרטן צוואר הרחם. מחלת הסרטן היחידה שניתנת למיגור על ידי חיסונים ובדיקות. אך המצב בישראל בתחומים אלו רחוק מלהשביע רצון. רק 68% מהנשים נבדקות ורק 67% מהנערות ו-63% מהנערים מתחסנים נגד וירוס הפפילומה, כאשר במגזר החרדי ההיענות לחיסונים עומדת על 6-7% בלבד.
לפי נתוני משרד הבריאות, בשנת 2021 חלה עלייה של כ-20% בתחלואה בסרטן צוואר הרחם בהשוואה לשנת 2020
בשנת 2021 אובחנו 1,648 נשים ישראליות עם נגעים טרום סרטניים ו-304 נשים עם סרטן חודרני של צוואר הרחם בהשוואה ל-254 בשנת 2020. 87 חולות בסרטן צוואר הרחם נפטרו מהמחלה. עיקר התחלואה נצפה מגיל 35 ומעלה כששיא התחלואה היה בין גיל 50 ל-60.
סרטן צוואר הרחם אחראי ל-1.5% ממקרי הסרטן החדשים בנשים בישראל, ול-1.6% מכלל הפטירות מסרטן.
להערכת האגודה למלחמה בסרטן, ב-2024 אובחנו בישראל כ-1,700 נשים עם מצב טרום-סרטני, כ-310 נשים חלו בסרטן צוואר הרחם וכ- 90 נשים נפטרו מהמחלה.
יו"ר ועדת הבריאות ח"כ יוני משריקי ביקש ממשרד הבריאות, בעקבות המלצות מומחים בדיון שהתקייים בוועדה, לאמץ תוכנית לאומית אסטרטגית למיגור וירוס הפפילומה בישראל ולצד זאת לצאת בקמפיין הסברה בנושא החיסונים ולפעול בקרב המגזר החרדי.
תוכנית למיגור וירוס הפפילומה מבוססת, בין היתר על לפחות 90% התחסנות ו-70% היענות לבדיקות גילוי מוקדם.
במענה לוועדה השיבה מירי כהן מננלת תחום קשרי ממשל במשרד הבריאות כי "משרד הבריאות פועל לגיבוש וקידום תכנית לאומית מקיפה". התוכנית תכלול הרחבה של הנגישות לחיסון בקרב אוכלוסיות היעד וחיזוק מערך החיסונים בבתי הספר.
צד זאת יפורסמו הנחיות מעודכנות לרופאי ילדים, רופאי משפחה ורופאי נשים בדבר עידוד התחסנות אצל מטופליהם. בנוסף משרד הבריאות מגבש תוכנית הסברה והעלאת מודעות, תוך התחשבות ברגישות תרותית ודתית. וכןמקדם תוכנית פעולה למגזר החרדי, בשיתוף מכון פוע"ה.
עם זאת, במשרד הבריאות סרבו לאפשר ל"ישראל היום" לדבר עם גורם הממונה על יישום התוכנית הזו.
בר לוי, מנכ"לית עמותת הבית של בר – למען נשים עם סרטן גינקולוגי: "זו פעם ראשונה שיוצאת תגובה רשמית של משרד הבריאות שעוסקת בטיפול בסוגיית כה רחבה של בריאות הציבור, בדבר מיגור וירוס הפפילומה ממדינת ישראל. אנו מברכות על כך, אך בשלב הזה אנחנו מצפות לראות מעשים ולא רק מכתבים. מערכת הבריאות ממשיכה להפקיר כ-300 נשים שמאובחנות עם סרטן, וכ-5000 שמאובחנות מדי שנה במצבים טרום סרטניים בצוואר הרחם. זו הזנחה פושעת של בריאות נשים בישראל. ישראל חייבת לקדם ולהשקיע מאמצים ברפואה מונעת במקום לבזבז עשרות מיליונים מכספי הציבור בטיפול במאובחנות חדשות".
עוד הוסיפה: "הכתובת על הקיר, משרד הבריאות חייב לשנות גישה ולטפל לא רק בסימפטומים, אלא במחלה עצמה. הגיע הזמן לקחת אחריות ולבצע טיפול שורש במקום לשים פלסטר על הבעיה. מטופלות סרטן גינקולוגי בישראל אינן שקופות עבורנו, והעמותה תמשיך לעשות כל שיידרש על מנת למנוע את המוות המיותר הבא ולשפר את איכות החיים של נשים המתמודדות עם סרטן גינקולוגי".
משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן הסביר כי: "להבדיל מרוב סוגי הסרטן, ניתן למגר לחלוטין את סרטן צוואר הרחם בישראל. חיסון נגד נגיף הפפילומה, הניתן במסגרת חיסוני השגרה בכיתה ח' יכול למנוע את התפתחות סרטן צוואר הרחם כמו גם סוגי סרטן נוספים. אני מפציר בהורים להקפיד ולנצל את זכותם של הילדים להתחסן ללא תשלום בבתי הספר. כמו כן, חשובה הקפדה על ביצוע בדיקה לאבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם על פי ההנחיות, שיכולה למנוע תחלואה באמצעות זיהוי וטיפול במצב שעלול להפוך לגידול סרטני אם לא יאותר בזמן. גם להימנעות מעישון יש תפקיד חשוב, שכן העישון מגביר את הסיכון להתפתחות סרטן צוואר הרחם".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו