נחשפו שיעורי התחסנות הילדים ביישובים קטנים בישראל: זה היישוב שרשם 0%

בעקבות עתירת התנועה לחופש המידע: משרד הבריאות חושף לראשונה נתוני התחסנות ילדים ביישובים מתחת ל-2,000 תושבים • הנתונים מצביעים על פערים משמעותיים: מ-0% התחסנות בחלק מהיישובים ועד 100% באחרים • באור הגנוז הסמוך לצפת, שם התגלה מקרה פוליו ב-2023, אף ילד לא קיבל את המנה השנייה של החיסון

לא מצליחים להשיג את המנה השנייה. מחסור בחיסון שינגריקס (אילוסטרציה). צילום: getty images

עד לאחרונה, הנתונים עבור מי שמתגוררים במושבים, קיבוצים או מושבות שבהם פחות מ-2000 איש היו חסויים. כעת, משרד הבריאות נעתר לבקשת התנועה לחופש המידע ומפרסם את שיעורי ההתחסנות בחיסוני ילדות כמו חצבת, חזרת, אדמת, פוליו, הפטיטיס ופפילומה במאות יישובים קטנים.

רק לפני כחצי שנה בעקבות בקשה קודמת של התנועה לחופש המידע פורסמו שיעורי ההתחסנות לפי יישובים בערים הגדולות וביישובים שמעל ל-2000 תושבים.

מהנתונים שפורסמו כעת עולה למשל כי ביישוב איתמר, שם היתה התפרצות חצבת לפני כחמש שנים, עומד שיעור ההתחסנות מגד חצבת חזרת ואדמת על 55% במנה אחת ו-74% בשתי מנות.
ביישוב ספיר שסבל מהתפרצות שעלת נרשמו בשנה זו 60% התחסנות במנה חמישית אך 0% התחסנות במנה שישית.

בפברואר 2023 דווח על בת 8 מצפת עם פוליו ושיתוק. עם זאת ביישוב אור הגנוז הסמוך לצפת 0% מהילדים קיבלו את חיסון הפוליו בטיפול במנה שניה ורק 37% קיבלו מנה ראשונה של החיסון בזריקה. ביישוב כדיתה, שגם הוא סמוך לצפת מחצית מהילדים קיבלו מנה ראשונה של חיסון מומת נגד פוליו ו-0% קיבלו חיסון חי מוחלש.

ביישוב אבטליון ישנם 0% התחסנות נגד וירוס הרוטה הגורם לשלשולים ו-0% התחסנות בחיסון החי מוחלש נגד פוליו. לעומת זאת ביישוב אבן מנחם בגלי המערבי יש 100% התחסנות נגד פוליו בחיסון החי מוחלש. במשאבי שדה נרשמו 100% התחסנות נגד וירוס הפפילומה במנה ראשונה, אך רק 67% במנה השניה ביישוב אבירים יש רק 20% התחסנות נגד אבעבועות רוח וביישוב ירדנה שבבקעה יש 100% התחסנות כמעט בכל החיסונים שניתנו.

חיסוני פוליו, ארכיון (למצולמים אין קשר לידיעה), צילום: דודי ועקנין

ביישובים ערבים ודרוזים שיער ההתחסנות גבוה יחסית. כך ביישוב הדרוזי עין אל אסד ישנם 100% התחסנות נגד דלקת כבד, ו-94% התחסנות נגד וירוס הרוטה ונגד פוליו בחיסון בטיפות. בייושוב הבדואי כחלה ישנם 100% התחסנות כמעט בכל החיסונים.

הבעיה היא שהנתוים מעודכנים רק לשנים 2022-2023 וכן שהמשרד פרסם אותם בטבלת אקסל שאינה ידידותית ומונגשת לקריאה. הנתונים יפורסמו בקרוב באתר התנועה לחופש המידע.
הידי נגב, מנכ״ל התנועה לחופש המידע: "מדובר בנתונים שמשרד הבריאות חייב לפרסם כל שנה באופן יזום לציבור הרחב. לא הגיוני שרק שנה לאחר בקשת המידע ולאחר שתי עתירות שנאלצנו להגיש לבית המשפט - רק אז המידע הציבורי הזה יימסר.

לשקיפות של נתוני ההתחסנות יש גם ערך של פיקוח ובקרה ציבורית ברשויות נוספות במדינה - הרשויות המקומיות, ועדי היישובים, החינוך לגיל הרך והתושבים עצמם - לא הגיוני שהמידע הציבורי והחשוב הזה יישמר במחשכים".

עו"ד דן רוזנטל שייצג את התנועה לחופש המידע בעתירה העקרונית נגד משרד הבריאות: "לראשונה אי פעם משרד הבריאות מוסר את נתוני ההתחסנות גם ביישובים קטנים, מתחת ל-2000 איש. מדובר בבשורה משמחת וחשובה לזכות הציבור לדעת ולאינטרס הציבורי. עצוב שמשרד הבריאות - מי שאמור לעודד התחסנות בציבור ולעלות על נס את חשיבותה, התנגד לחשיפת המידע החשוב הזה."

ד"ר מורן פרידמן, המנהלת המקצועית של עמותת "מדעת", למען בריאות מושכלת: "כדי שלהורים תהיה היכולת להעריך ולבחור אם וכמה הילדים שלהם נחשפים לסביבה לא מחוסנת, חשוב שיכירו את נתוני ההתחסנות בסביבתם הקרובה. הדבר משמעותי במיוחד במשפחות בהן יש מישהו בסיכון, מדוכאי חיסון, קשישים וכו'.

בישובים קטנים יש סיכון גבוה להיווצרות פערי התחסנות המסכנים את הסביבה והדרך היחידה לדעת את זה, היא אם משרד הבריאות יקפיד לפרסם נתוני התחסנות, עם היכולת לפלח אותם כנדרש לפי ישובים ומוסדות חינוך. בעמותת "מדעת" טוענים כי נושא השקיפות של נתוני ההתחסנות הוא מרכיב חשוב בקבלת החלטות, החל ברשויות וכלה בתושבים, וכי יש צורך לעגן את העקרון הזה בחקיקה כחלק ממדיניות חיסונים לאומיות".

נזכיר שבדוח מבקר המדינה שפורסם ב-2020 ועסק במגיפת החצבת שהתפרצה שנה קודם לכן, ציין המבקר לרעה את העובדה שלמשרד הבריאות אין מידע על שיעור ההתחסנות בכל יישוב ועל היווצרות "כיסים" של אוכלוסיה שאינה מחוסנת. במשרד ציינו אז שנעשה מאמץ לחבר בין נתוני ההתחסנות למרשם האוכלוסין.

רוצים לדעת כמה התחסנו ביישוב שלכם לחצו כאן>>

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר