שוחרי היין האדום והחובבים המושבעים של "הכוסית היומית" עלולים למצוא את עצמם מאוכזבים עמוקות.
פרופ' דבי שרידהר, יו"ר בריאות הציבור העולמית באוניברסיטת אדינבורו, יצאה בהצהרה מטלטלת במאמר שפרסמה ב"גרדיאן" הבריטי, בו היא מזהירה כי כל כמות של אלכוהול מסוכנת לבריאות.
"אלכוהול מרעיל את גופנו", קובעת פרופ' שרידהר בנחרצות, "זו אינה הצהרה מוסרית, אלא עובדה מדעית המבוססת על מחקרים אפידמיולוגיים נרחבים". היא מוסיפה כי "אפילו כוס יין אחת ביום מגדילה את הסיכון ללחץ דם גבוה ובעיות לב".
הצהרותיה של פרופ' שרידהר מגיעות בעקבות הודעה דרמטית של ארגון הבריאות העולמי (WHO) מינואר 2023, שקבעה כי "אין רמה בטוחה של שתייה לבריאות". לדברי שרידהר, הארגון הדגיש כי "אלכוהול גורם לפחות לשבעה סוגי סרטן, כולל סרטן השד, ואתנול (אלכוהול) גורם ישירות לסרטן כאשר התאים שלנו מפרקים אותו''.
מחקרים חדשים מערערים על המיתוס של היין האדום
במשך שנים רבות, יין אדום נחשב ל"משקה בריא" בקרב חובבי האלכוהול, בעיקר בזכות מחקרים שהצביעו על יתרונות אפשריים לבריאות הלב. אולם, פרופ' שרידהר טוענת כי מחקרים אלו היו מוטים: "חלק מהמחקרים הללו לא התחשבו בעובדה ששותי יין אדום היו יותר סביר להיות משכילים, עשירים, פעילים גופנית, אוכלי ירקות ובעלי ביטוח בריאות", היא מסבירה.
"ב-2006, בניתוח חדש שהתחשב במשתנים המשפיעים על הבריאות, לא נמצאו היתרונות של שתיית יין אדום", מוסיפה שרידהר. "מאז, ראיות הולכות וגוברות הראו שאפילו כוס יין אחת ביום מגדילה את הסיכון ללחץ דם גבוה ובעיות לב".
תעשיית האלכוהול תחת ביקורת
פרופ' שרידהר מותחת ביקורת חריפה על תעשיית האלכוהול, וטוענת כי היא מימנה מחקרים מוטים שהראו יתרונות לשתייה מתונה. "זה שיעור עבורנו - תמיד צריך להסתכל מי מממן את המחקר, והאם יש ניגוד עניינים. הערפול של מחקרים על ידי אינטרסים מסחריים הוביל להצהרות מסוכנות, כמו הטענה שלשתות משקה אחד ביום במהלך ההריון זה דבר בטוח".
"הדמיית מוח עוברי ב-2022 הראתה שאפילו משקה אלכוהולי אחד בשבוע במהלך ההריון פוגע במוח המתפתח של התינוק", היא כותבת.
פרופ' שרידהר קוראת לממשלות לאמץ מדיניות נוקשה יותר כלפי אלכוהול. "זה צריך להנחות מדיניות ממשלתית כמו אזהרות בריאות על תוויות אלכוהול, איסורים על מבצעי קנייה מרובה, הגבלות על שיווק ופרסום, ומודעות גדולה יותר לסיכוני הבריאות של שתייה".
פרופ' שרידהר מודה כי למרות עבודתה בתחום בריאות הציבור, היא עצמה עדיין שותה מדי פעם. "בכל יום, אנחנו בני האדם מקבלים החלטות על הסיכונים שאנחנו לוקחים. לא כולם מודאגים רק מלחיות יותר זמן; להרגיש מסופקים באיך שאנחנו חיים כל יום זה גם חשוב".
היא משווה את השתייה לפעולות יומיומיות אחרות שאנו עושים למרות הסיכונים: "אנחנו אוכלים את הסופגנייה או שקית הצ'יפס ההיא, למרות שאנחנו יודעים שזה לא כל כך טוב לנו, בדיוק כמו שאנחנו נוהגים מרחקים ארוכים בכבישים מהירים ביודעין שתמיד יש סיכון לתאונת דרכים קטלנית''.
פרופ' שרידהר קוראת לאיזון ומודעות: "אין שיפוט מוסרי באיך אנשים בוחרים לחיות את חייהם ובבחירות שהם עושים. אבל, כן, שתייה נושאת סיכון בריאותי, וכדאי לנו, ולממשלות, סוף סוף להכיר בעובדה הזו, גם אם היינו מעדיפים לא לחשוב על זה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו