נקודת מפנה בסדר העדיפויות? תוספת 1.4 מיליארד והעלאה במס: תוכנית הענק בבריאות הנפש | כל הפרטים

משרד האוצר אישר הגדלה משמעותית של תקציב הבריאות שיוקדש ברובו למערך בריאות הנפש, הוספת תקנים וצוותי מטפלים • מדובר בתוספת התקציב הגדולה ביותר זה כ-10 שנים • מנכ"ל משרד הבריאות: "בתקציב הנוכחי שמנו דגש מרכזי על תחום בריאות הנפש, לצד שיקום פיזי, מיגון וסייבר, כמו גם קידום הרפואה המשפטית"

ועדת בריאות תקציב 2024 השר בוסו והמנכ"ל סימן טוב. צילום: אורן בן חקון

בתום דיוני התקציב הוחלט כי ההשתתפות העצמית בטיפולי בריאות הנפש תעמוד על 35 שקלים למפגש, במקום 70 שקלים שביקשו תחילה באוצר. כאשר ילדים עד גיל 18, בעלי נכויות ומקבלי הבטחת הכנסה יהיו פטורים מתשלום ההשתתפות העצמית.

"תקציב חשוב מאוד": תקציב המדינה ל-2024 אושר בממשלה // וידאו : עומר מירון / לע״מ, סאונד: בן פרץ / לע״מ

במשרד הבריאות התעקשו על הפחתת ההשתתפות העצמית כדי שלא תהווה חסם למי שזקוק לטיפול. מדובר בתהליך שהוא חלק מאישור תוספת תקציב לחיזוק תחום בריאות הנפש, בגובה 1.4 מיליארד שקלים, הגדולה ביותר מאז הרפורמה בבריאות הנפש.

במשרד הבריאות מביעים שביעות רצון מהתקציב

במשרד הבריאות ביקשו סכום של 2 מיליארד שקלים וטענו שלא ניתן יהיה להציג תוכנית שלמה בפחות מהסכום הזה. עד לטיוטת התקציב האחרונה באוצר לא נתנו מענה לנושא ולבסוף אושר 70% מהסכום ועוד כ-150-200 מיליון שקלים שמיועדים להסכמי שכר עם הפסיכולוגים והפסיכיאטרים.

התוכנית צפויה להכפיל את מספר הטיפולים שניתנים בבריאות הנפש ומהווה לפי משרד הבריאות "נקודת מפנה בסדר העדיפויות הלאומי". מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, אמר בתדריך לכתבים כי "ההשתתפויות יהיו 35 שקלים למפגש. כל הילדים עד גיל 18 יהיו פטורים מתשלום, כך גם הנכים ואוכלוסיית מקבלי הבטחת הכנסה".

ועדת בריאות תקציב 2024 השר בוסו והמנכ"ל סימן טוב, צילום: אורן בן חקון

התוכנית מתמקדת בקיצור תורים לטיפול בקהילה, מתן טיפולים בקהילה, חלופות אשפוז (למשל אשפוז בית פסיכיאטרי, בתים מאזנים ועוד), שיפור השירות והתשתיות במערך האשפוז הפסיכיאטרי, מענקים לפסיכולוגים במערכת הציבורית, תקצוב מרכזי החוסן בנגב המערבי, שימוש בטריאז' - מיון פסיכיאטרי לתיעדוף הפניות, מיסוד תפקיד חדש "מגיש עזרה נפשית" ועוד.

לצד זאת, נקבעה העלאה של 0.15% במס הבריאות החל משנת 2025 (מדובר ב-15 שקלים עלייה בחודש לכל 10 אלפים שקל שכר). מדובר במס רגרסיבי, שחל על כלל האוכלוסייה ללא קשר להכנסתה וכאשר גם כך ההוצאה הפרטית לבריאות בישראל היא מהגבוהות בעולם.

מאות מיליונים לשיקום תשתיות

הקיצוץ במטה משרד הבריאות אמור היה להיות כ-350 מיליון שקלים, אך הופחת ובמשרד הבריאות לא ידעו להעריך לאיזה גובה בדיוק. סל התרופות לא ייפגע ויהיה תקציב של כ-40 מיליון שקל לרכישת התרופה רמדסיביר לקורונה.

ועדת בריאות תקציב 2024 השר בוסו והמנכ"ל סימן טוב, צילום: אורן בן חקון

במסגרת התקציב ובשל אירועי הלחימה, הגיעו משרדי הבריאות והאוצר להסכמה על תוכנית חדשה למיגון והערכות למתקפות סייבר בהיקף של 200 מיליון שקלים. הוסכמה הקצאה של 150 מיליון שקלים על פני שנתיים למיגון מרחבים קריטיים שאינם עומדים בדרישות המיגון כיום: מלר"דים (חדרי מיון), פגיות ומחלקות לאשפוז חירום. בנוסף, הושגה הסכמה על תוספת של 50 מיליון שקלים על פני שנתיים לטובת שיפור ההערכות לאירועי סייבר.

במסגרת הסיכום נקבעה ותוקצבה תוכנית להעברת המכון הלאומי לרפואה משפטית למרכז הרפואי שמיר אסף הרופא, ולקביעת תכנית לחיזוק כוח האדם הרפואי במכון.

"המלחמה מעמידה בפנינו אתגרים מורכבים"

שר הבריאות, אוריאל בוסו, אמר: "מדינת ישראל עוברת ימים לא פשוטים ומשרד הבריאות עומד בחזית המערכה. המלחמה מעמידה בפנינו אתגרים מורכבים מאוד, ומאלצת אותנו לשנות סדרי עדיפויות ולייצר מענים רפואיים מידיים לאוכלוסיות רבות".

ועדת בריאות תקציב 2024 השר בוסו והמנכ"ל סימן טוב, צילום: אורן בן חקון

עוד אמר השר בוסו: "בריאות הציבור עומדת לנגד עינינו התעקשנו מול ראש הממשלה ושר האוצר שהנושאים הללו יזכו למענה ראוי במסגרת התקציב, ואני מברך אותם על ההבנה של גודל השעה".

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, מסר: "בזכות חוסנה של מערכת הבריאות והצוותים הרפואיים המצוינים - נתנו טיפול מציל חיים לאלפים רבים של ישראלים, אזרחים וחיילים. המערכת מחויבת להמשיך ולהיות העוגן והעורף האזרחי של מדינת ישראל".

"בתקציב הנוכחי שמנו דגש מרכזי על תחום בריאות הנפש, כמתחייב מהמצב," הוסיף. "לצד נושא זה שמנו דגש גם על שיקום פיזי, מיגון וסייבר וקידום הרפואה המשפטית והמכון הלאומי לרפואה משפטית".

"מגלגלים עלויות על מטופלים"

מפורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית נמסר: "ההישג שמשרדי האוצר והבריאות מתפארים בו הוא השתת עלות על ציבור המטופלים, עבור שירות שניתן עד כה בחינם כחלק מסל הבריאות. אנחנו בעיצומו של אסון נורא, שדורש התייחסות רב מערכתית מבחינה בריאותית ובפרט מענה פסיכולוגי ראוי.

"במקום להשקיע את הנדרש להצלת הפסיכולוגיה הציבורית והנגשתה לאזרחי ישראל, כפי שמחויב מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי, הוחלט לגלגל את העלויות על המטופלים".

"מזה שנים מערך הפסיכולוגיה הציבורית מיובש וקורס תחת העומס ותנאי ההעסקה שאינם מאפשרים לאנשי המקצוע להישאר במערכת," הוסיפו ומסרו כי ישנה ציפייה ממשרדי הבריאות והאוצר "להפיק לקחים ולקחת אחריות לספק לאזרחי ישראל מענה נפשי למצוקה המתגברת בעקבות אירועי מלחמת חרבות ברזל".

"במקום זאת אנו רואים שהם מגלגלים את העלויות לציבור, מנמיכים את הסטנדרטים המקצועיים, ומציעים פתרונות של פלסטרים זמניים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר